Damir Krajač/Cropix
REAKCIJE NAKON POTOPA

‘Utakmica iz noćne more za Čačićevu momčad, a samo jedan Dinamov igrač je ‘preživio‘...‘

Corriere dello Sport piše o "simfoniji" i "Milanovom ciklonu usred Zagreba", a najgoru ocjenu dali su Ljubičiću
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 26. listopad 2022. 07:30

Da je umjesto Livakovića na golu bio neki drugi vratar, bila bi to još veća brojalica: tako glasi zaključak izvjestitelja Gazzette dello Sport nakon maksimirske večeri u kojoj je Milan spakirao četiri pogotka "modrima" i napravio golemi korak prema nokaut fazi.

Dominik Livaković jedini je Dinamov igrač koji je u najčitanijem talijanskom sportskom dnevniku dobio prolaznu ocjenu, štoviše, za svoje obrane nagrađen je sedmicom, što je samo pola ocjene manje od najboljih na utakmici, Tonalija, Bennacera, Gabbije i Leãa.

"Zanima ga diplomacija, ali ni kao golman nije loš. Giroud nije pretjerao kad je izjavio da je Milan bez Livakovićevih obrana mogao zabiti sedam ili osam golova", ističe Gazzetta.

Najgore su prošli oni od kojih se očekivalo da što duže drže gard protiv moćnih "rossonera". Arijan Ademi i Mislav Oršić ocijenjeni su sa 4,5, a još pola ocjene niže dobio je Josip Šutalo. Gazzetta piše da je stoper zagrebačke momčadi imao "labirintitis", katastrofalno reagiravši kod Leãovog pogotka, a onda i uoči Ljubičićevog autogola. "Ako to nije dovoljno, Giroud je još dva puta skočio ispred njega i zamalo zabio glavom", dodaju.

Ante Čačić dobio je za svoje vođenje momčadi ocjenu 4,5.

"Kad mu je plan A propao, a to je bila čvrsta obrana i pouzdanje u kontre, smračilo mu se. Izdali su ga njegovi ofenzivni aduti, a kaznio Leão, kojega se posebno bojao."

Naslovnicom Gazzette dominira slavlje Rafaela Leãa i naslov "Milan Boom", a izvještaj je naslovljen sa "Super Milan kao u dobra stara vremena".

image

Dominik Livaković

Damir Senčar/AFP

I Corriere della Sera piše o "starom Milanu" koji je u Zagreb donio "hrabrost, srce i poker golova". U milanskom dnevniku ocjenjivanje ima manje amplitude pa su tako svi Dinamovi igrači dobili 5 ili 5,5.

"Skroman, ali odlučan, Dinamo je brzo izgubio korak i prepustio se blistavom Leãovom talentu. U drugom poluvremenu se povukao i strahovito krivudao. Milan je letio širokim prostorima koji su mu dali Hrvati. Pioli si je čak mogao dopustiti da se neki igrači odmore", izvještava Corriereov Alessandro Bocci, uz zaključak da je Milan jako blizu osmine finala, u kojoj ga nema već devet godina.

"Sada je to iza ugla. Još samo jedan mali, ali veliki korak momčadi koja uvijek želi ići preko svojih granica."

image

Naslovnice dnevnika Corriere dello Sport i Gazzetta dello Sport

Portal Tuttomercato je učinak Dinamovih nogometaša vidio malo drugačije od Gazzette i Corrierrea. Šestice su dali Periću ("dobar učinak u obrani koja je curila na sve strane") i Ivanušecu ("jedan od rijetkih domaćih igrača koji su preživjeli dvoboj"), a najnižih 4,5 sačuvali za Ljubičića i Šutala. Ante Čačić dobio je peticu.

"Utakmica iz noćne more za njegovu momčad. Hrvati su stalno bili u nemilosti Milanovih naleta", ističe Tuttomercato.

Corriere dello Sport piše o "simfoniji" i "Milanovom ciklonu usred Zagreba". Po njihovom viđenju također je najgori Ljubičić (4,5), a najbolji Livaković (6,5). Napominju da je Milan zaključio dugi niz neporaženosti maksimirskog kluba na domaćem terenu. Dinamo je kod kuće imao 31 službenu utakmicu bez poraza, zadnji koji ga je srušio bio je Hajduk početkom prosinca 2021. godine.

Linker
06. svibanj 2024 09:07