DAMIR KRAJAC Cropix
ISPRAZNILI SVLAČIONICU

Velika čistka na Maksimiru: Dinamo je ove sezone napustilo 40-ak igrača, a tek je jedan odlaskom profitirao

19 je igrača trajno razvrgnulo ugovor; za njih sedmoricu Dinamo je dobio i odštetu
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 17. veljača 2023. 23:09

U srijedu, u ponoć, završio je zimski prijelazni rok u HNL-u. U Maksimiru su neki s olakšanjem dočekali taj trenutak. Razvidno je, naime, da u posljednjem razdoblju Dinamov menadžment sustavnije radi na izlaznim nego ulaznim igračkim transferima.

Možda će riječ egzodus zvučati grubo, ali svlačionicu GNK Dinamo ove sezone (tijekom ljetnog i zimskog prijelaznog roka) napustilo je četrdesetak igrača!

I mladi odlaze

Dakle, u Maksimiru više nisu Mislav Oršić (otišao u Southampton), Rasmus Lauritsen (Brondby), Mahir Emreli (Konyaspor), Danijel Štefulj (Celje), Bartol Franjić (Wolfsburg), Amer Gojak (Ferencvaros), Komnen Andrić (Clermont), Iyayi Atiemwen (Šerif), Marijan Čabraja (Hibernian), Ivo Pinto (Fortuna Sittard), Francois Moubandje (Sion), Dinko Horkaš (Lokomotiv Plovdiv), Nikola Čavlina (Lokomotiva), Neven Đurasek (Šahtar), Emir Dilaver (Rijeka), Marko Tolić (Maribor), Antonio Marin (Rijeka), Milan Vukotić (Zrinjski), Ivan Šaranić (Varaždin), Bartol Barišić (Domžale), Niko Janković (Rijeka), Deni Jurić (Rijeka), Maro Katinić (Bravo), Mario Ćuže (Zrinjski), Ivan Laća (Rudeš), Dominik Braun (Lokomotiva), Fran Tomek (Gorica), Stefan Milić (Bravo), Tomislav Duvnjak (Istra 1961), Marko Đira (Šibenik), Robert Burton (bez kluba), Faris Krkalić (Kustošija), Anes Krdžalić (Kustošija), Marko Soldo (Šibenik), Duje Čop (Šibenik), Tomislav Krizmanić (Rudeš), Dennis Gyamfi (Den Bosch), Filip Brekalo (ND Gorica), Hyun-woo Kim (Daejeon), Matej Mamić (Jarun), Vinko Rozić (Posušje), Ivan Mandić (Dugo Selo), Alessio Tonon (Kustošija).

Dinamo su u ljetnom roku napustili i Kristijan Jakić (Eintracht) te Petar Stojanović (Empoli). Oni su, formalno, prvu sezonu u novim klubovima imali status - posuđenih igrača. Među gore spomenutima ima i mlađih igrača, koji su Maksimir napustili privremeno. Barem su oni takvog uvjerenja. Potpisali su ugovor o posudbi i otišli - "na kaljenje". Statistika međutim sugerira da više od 60 posto njih neće nikada stići do Dinamove prve momčadi.

A 19 je igrača trajno razvrgnulo ugovor; za njih sedmoricu Dinamo je dobio i odštetu. Konkretno: za Franjića 7,5 milijuna, Oršića 5,75 milijuna, Jakića 3,5 milijuna, Lauritsena 2,5 milijuna, Stojanovića 1,2 milijuna, te Gojaka i Andrića - po milijun eura. Sveukupno: 22,45 milijuna. Nekolicina je igrača međutim Maksimir napustila bez odštete: Atiemwen, Moubandje, Čabraja, Pinto, Đira, Horkaš, Burton, Đurasek, Duvnjak, Krdžalić, Kim i Dilaver.

Očajna minutaža

Zanimljivo je primijetiti kako većina (od spomenutih 19 igrača) u svojim novim klubovima - ne igra. Ili igra manje od (vlastitih) očekivanja. Najeklatantniji je primjer Mislava Oršića. Najbolji Dinamov strijelac i reprezentativac (autor pobjedničkog gola za broncu na SP-u u Kataru), uz medijsku je pompu potpisao za Southampton, posljednjeplasirani klub Premierlige. Oršić je za "svece" nastupio samo jednom u engleskom prvenstvu (šest minuta u domaćem porazu od Aston Ville). Bivši igrač Dinama upisao je i dva nastupa u Liga kupu (ukupno 64 minute)te FA cupu (63 minute). Bez učinka.

Za nekadašnjeg golgetera ima jedna ohrabrujuća vijest. Menadžer Nathan Jones prošlog je vikenda smijenjen. Možda će novi čovjek unaprijediti status Oršića i Ćalete-Cara. Naime, obojica su trenutačno u B momčadi Southamptona.

Tijekom ljetnog prijelaznog roka bivši je hrvatski izbornik Niko Kovač, a danas menadžer Wolfsburga, inzistirao na transferu Bartola Franjića. No, bivši Dinamov defenzivac sakupio je do sada svega šest nastupa (240 minuta) u novom klubu.

Amer Gojak je dobro započeo u Ferencvarosu. Imao je šest nastupa uzastopno, ali onda je nastupilo "promjenjivo razdoblje" (malo je bio na klupi, malo izvan sastava, ponešto i na travnjaku...). Ove godine Gojak nije odigrao niti minute. Štoviše, nije niti konkurirao za sastav.

I Komnen Andrić je obećavajuće započeo u francuskom Clermontu. Upisao je 23 prvenstvena nastupa i postigao četiri pogotka. Međutim, u posljednjih osam utakmica samo je dvaput bio u početnoj postavi.

Čekaju na klupi

Nigerijac Iyayi Atiemwen, napadač kojega je Dinamo platio Gorici 2,6 milijuna danas je član Šerifa iz Tiraspola. U prvenstvu Moldavije je standardan (od 13 utakmica u devet je bio među prvih 11), a postigao je i tri gola. Kao i Ivo Pinto u momčadi Fortune iz Sittarda. Također i Emir Dilaver u sastavu Rijeke. Dinko Horkaš je standardni vratar Lokomotiva iz Plovdiva. Čabraja je u momčadi Hiberniana uglavnom na klupi (ove je godine odigrao 17 minuta). Moubandje u Sionu praktički uopće ne igra (svega dva nastupa).

Dugo su u Maksimiru očekivali da korejski stoper Hyun-woo Kim potvrdi talent kojega je demonstrirao na Ramljakovom memorijalu. Nisu ga dočekali. Danas 23-godišnji Kim, vratio se u Južnu Koreju (Daejeon Hana), ali još nije upisao prvi nastup u K League 1. A 23-godišnji Velšanin Robert Burton, koji je stigao u Maksimir kao potencijalna zvijezda (u kadetskom je uzrastu bio kapetan londonskog Arsenala) nije uspio niti u Irskoj ligi (Sligo Rovers). Sad je bez kluba.

Marko Đira najavljivan je u Maksimiru kao nasljednik Arijana Ademija. Odigrao je za "modre" 21 utakmicu. Prije raskida ugovora bio je na posudbama u Lokomotivi i Kopru. Danas je igrač Šibenika. Otkako je desni branič slovenske reprezentacije Petar Stojanović napustio Maksimir, ostvario je 54 nastupa za Empoli (51 u Serie A). No, u posljednje je vrijeme češće na klupi nego na travnjaku (dvaput je ove godine bio u prvih 11)...



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Zbog čega je Hajduk gubitnik zimskog prijelaznog roka? Kakva pojačanja su Splićani trebali dovesti? Je li Dinamo pogodio s dovođenjem pojačanja iz Istre? Tko će slaviti na utakmicama 22. kola SuperSport HNL? Odgovore na ta i ostala pitanja oko domaćeg nogometa saznajte u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom:

Linker
28. travanj 2024 20:30