Lukas Kačavenda

 GNK DINAMO
NAPOKON JE ZAIGRAO

Veliki povratak Lukasa Kačavende: ‘Za koji mjesec se vidim u prvih 11 Dinama!‘

Kačavenda kao igrač Lokomotive odrađuje pripreme s plavim klubom i nada se ostanku u Maksimiru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. srpanj 2024. 07:07

Dinamo nikad dosad na pripreme nije vodio igrača koji je član drugog kluba. Lukas Kačavenda je taj prvi. Mladi nogometaš, jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa, igrač je Lokomotive. Kroz nekoliko dana ćemo saznati vraća li se na Kajzericu ili ostaje u plavom domu...

Pitamo ga kako podnosi ove teške treninge u Bad Radkersburgu.

- Dobro sam, koljeno je super. Treninzi su teški, ali tako treba biti u ovom razdoblju - kaže nam u uvodu Kačavenda.

Ističe da je iznimno zadovoljan s onime što može napraviti na treninzima.

- Čak sam iznenađen, mislio sam da ću biti u puno lošijoj formi kad se radi o trčanju i svemu ostalom.

Kako ste zadovoljni onime što ste odigrali u svojoj premijeri u plavom dresu protiv CSKA 1948?

- Bila je to prva utakmica, nisam mogao očekivati neki spektakl. Mislim da sam odigrao za solidnu ocjenu.

Zagrebački ste dečko, je li vam uvijek bila želja igrati u Dinamu?

- Sjećam se, mislim da je to bila 2006. godina, oproštaja Eduarda. Modrić je još igrao. Sanjam Dinamo otkako sam imao pet-šest godina. Išao sam na sve tribine. Čak sam nekoliko utakmica bio na sjeveru. Najčešće na zapadu i istoku dok je bio u funkciji.

Bilo je dosta teško, ali odustajanje nikad nije bila opcija. Tako nešto mi nikad nije bilo u glavi

Kako doživljavate svoju trenutačnu situaciju u kojoj ste kao igrač Lokosa na pripremama s Modrima?

- I dalje sam igrač Lokomotive. Ali naravno da sam sretan što sam ovdje s Dinamom. Eto, i debitirao sam na prvoj pripremnoj utakmici. Nakon više od deset mjeseci. Najsretniji bih bio da ostanem ovdje, u Dinamu.

Vidite li se u udarnom sastavu Sergeja Jakirovića ako ostanete?

- Ako će biti puno odlazaka, sigurno je da će i doći neki igrači u Dinamo. Za koji mjesec se vidim u prvih jedanaest! Samo da bude zdravlja. Bilo bi zaista glupo kazati da se ne vidim u udarnoj postavi, pa tko bi to mogao kazati? Nogometaš sam, naravno da imam tu ambiciju. Svatko ima svoj cilj.

Mislimo da ne treba ponavljati, oni koji prate znaju. Lukas Kačavenda je bio teško ozlijeđen, stradali su mu križni ligamenti, bio je čak na dvije operacije.

Je li u tim trenucima bilo crnih misli?

- Bilo je dosta teško, ali odustajanje nikad nije bila opcija. Tako nešto mi nikad nije bilo u glavi. Imao sam svog kondicijskog trenera Stipu Marinu koji je uvijek bio uz mene, od 0 do 24, pomagao mi je oko svega. Na tome sam mu jako zahvalan. Govorio mi je da ću biti spremniji nego ikad te da će mi koljeno biti u redu. Tako i jest. Što je Stipe obećao, to je ispunio.

Najbolje se osjećam u vezi. Mogu igrati desno i lijevo krilo, čak sam u Lokomotivi igrao i špicu

Kako je bilo proživljavati uspješnu sezonu Dinama iz drugog plana, bez mogućnosti igranja?

- Iskreno, jako teško. Svaku domaću utakmicu gledao sam s tribine, imao sam želju skočiti na teren i zaigrati, ali nisam u prošloj sezoni uspio zaigrati za Dinamo. Nadam se da će ove sezone biti drukčije, da će biti puno više nastupa. Ne plašim se ničega. Znam da je sa mnom teška situacija, da ne smijem napraviti niti jedan krivi korak. Svaka ozljeda bi me dodatno unazadila. Tko zna što bi se dogodilo. No, kad je sve bilo onako kako je bilo, sam sebi sam kazao da ću si uzeti deset mjeseci do godine dana da sve sjedne na svoje mjesto i bude tip-top. Htio sam se vratiti nogometu na najbolji mogući način. Ne razmišljam kad stanem na teren o nekoj mogućoj novoj ozljedi. Možda mi prije treninga prostruji kroz glavu “kako ću ovo, kako ću ono”, ali kad starta trening te misli izađu iz glave. Kad bih o tome razmišljao, bio bih u problemu.

image

Lukas Kačavenda i Luka Stojković

RANKO SUVAR Cropix

S čime biste bili zadovoljni na kraju ove sezone koja slijedi?

- Bio bih zadovoljan da je odigram cijelu i da budem zdrav. To je glavni cilj. Ali, naravno, tko ne bi htio što više golova i asistencija. Najvažnije jest da klub u kojem ću biti, Dinamo i Lokomotiva, naprave uspjeh. Ako to bude Dinamo, onda naslov prvaka, ako bude Lokomotiva, da bude u prve tri momčadi u HNL-u.

Na kojim sve pozicijama možete igrati?

- Mogu na dosta pozicija. Najbolje se osjećam u vezi. Mogu igrati desno i lijevo krilo, čak sam u Lokomotivi igrao i špicu. I zadnjeg veznog. Najbolje se osjećam na poziciji “osmice”. Nisam puno igrao na toj poziciji, ali sve utakmice koje sam odigrao bile su odlične.

Modrić, Mandžukić, Olmo, Soudani i Petković su mi najdraži dinamovci

Čujete li se sa svojim prijateljem Lukom Stojkovićem, koji se ponovno ozlijedio?

- Bio je to nesretan slučaj. Luka je bio u odličnoj situaciji, s koljenom mu je bilo sve u redu. Jako sam tužan zbog njega, ali neće dugo izbivati, ako neće biti spreman za prvo kolo HNL-a, bit će za sljedeće. Neće puno izgubiti, možda samo ovih desetak dana u Austriji. Vratit će se jači i bolji nego prije.

Kako vam je na pripremama kad je u pitanju slobodno vrijeme?

- Nakon teških treninga fokus je na odmoru. Svatko od nas ima neki svoj hobi. Netko odlazi na kartanje, netko igra igrice, svašta nešto....

Koji su vam najdraži dinamovci koje pamtite? Koje su vam najdraže Dinamove pjesme?

- Modrić, Mandžukić, Olmo, Soudani... Sad Petković. A volim sve Dinamove pjesme. Ova nova “Dinamo na mojim usnama” je prekrasna. Bilo mi je sjajno pjevati s navijačima ispod sjevera, a još bi veći gušt bio da sam igrao. Nadam se da će se i to dogoditi. A posebno mi je ostala u sjećanju ona proslava naslova na Trgu bana Jelačića. Bilo je super - zaključio je Lukas Kačavenda.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 17:57