RONALD GORSIC Cropix
POLUFINALE KUPA

VIDEO: Dinamo nastavlja lov na dvostruku krunu. Modri se dugo mučili protiv Lokosa pa ih slomili s dva gola u produžecima

Josip Drmić bio je heroj susreta, Švicarac je zabio za 2:1 samo 46 sekundi nakon ulaska s klupe
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. ožujak 2023. 18:05

DINAMO - LOKOMOTIVA 3:1 (Špikić 55., Drmić 91., Ljubičić 119./Goričan 37.)

Dinamo: Livaković - Moharrami (od 91. Drmić ⚽), Šutalo, Perić (od 84. Teophile?), Ljubičić - Bulat (od 46. Ademi), Mišić - Špikić⚽(od 84. Menalo), Baturina, Ivanušec - Petković (od 106. Ristovski)

Lokomotiva: Čavlina - Cipetić, Mersinaj, De Haas (od 105. Kalaica), Pivarić - Marić, Bubanja (od 96. Smakaj) - Aliyu (od 75. Žilinski), Stojković (od 90+2. Vasilj), Goričan⚽ (od 96. Tuci ?) - Kačavenda? (od 46. Kulenović)


Tek su u produžecima Dinamovi nogometaši slomili otpor Lokomotive i pobjedom 3:1 (0:1, 1:1) plasirali su se u polufinale Kupa. Čini se da su se Plavi mentalno ispraznili u derbiju s Hajdukom, Lokosi su, k tome, opet odigrali dobru utakmicu, pa je maksimirski četvrtfinalni dvoboj ponudio posvemašnju neizvjesnost, treći je pogodak Dinamo postigao u 117. minuti.

image
RONALD GORSIC Cropix

Bilo je na obje strane dobrih prilika za pogotke, Dinamo je dvaput uzdrmao gredu (Baturina), Lokomotiva je propustila "zicer" (Stojković), vratari Livaković i Čavlina vrlo dobro su odradili svoj posao, uzbuđenja nije nedostajalo i gotovo do zadnjeg trenutka nije se znao pobjednik. Iskusnija je Dinamova momčad znala kako se utakmica rješava u produžecima, znala je kazniti pogreške gostiju...

U odnosu na derbi s Hajdukom, Dinamov trener Ante Čačić napravio je dvije promjene u sastavu. Na desnom obrambenom boku, naime zaigrao je Moharrami, na klupi je ostao Ristovski. A umjesto kapetana Ademija, u veznom je redu bio Bulat.

image

Na fotografiji: Robert Ljubici.

RONALD GORSIC Cropix

S druge, pak, strane, trener gostiju, Silvijo Čabraja, u vrh napada pogurnuo je Aliyua, na klupu je preselio Kulenović. Iza Aliyua ordinirao je Stojković, dok su na napadačkim bokovima bili Kačavenda i Goričan.

I možda je baš izostanak Ristovskog i Ademija, koji su nositelji agresije u plavom sastavu, utjecao na Dinamovu igru u prvom dijelu. Nije bilo silovitih napada, ni pravoga pritiska, pa je disciplinirana momčad Lokomotive dobro i uspješno zatvarala prilaze svojim vratima. Izgledala je Lokomotiva kudikamo ozbiljnije i defenzivno organiziranije od Hajduka, kojeg su Plavi probijali u nedjelju kako su poželjeli. Ovaj put to nije bilo tako, Lokosi nisu dopustili "šetnju" kroz svoj dio travnjaka i dobro su parirali favoritu.

image

Utakmica cetvrtfinala Hrvatskog nogometnog kupa GNK Dinamo - NK Lokomotiva.

RONALD GORSIC Cropix

U takvoj izjednačenoj igri, u kojoj je Dinamo ipak imao više loptu u nogama, a Lokosi su svoju priliku tražili u "kontrama", malo se toga zanimljivog događalo u prvih pola sata. Takva je pozicijska taktička bitka išla na ruku gostima, a jedinu pravu priliku imao je Ivanušec u 12. minuti, međutim njegov je udarac, uz pomoć bloka De Haasa, obranio vratar Čavlina.

image
RONALD GORSIC Cropix

I onda je, u 37. minuti, sijevnula ta dugo čekana "kontra" Lokosa, koju su raspoloženi i neuhvatljivi asistent Stojković i mirni strijelac Goričan besprijekornom akcijom pretvorili u vodstvo gostiju. Taj je pogodak razbudio Plave, pa su tako do kraja prvoga dijela zaprijetili četiri puta, no Čavlina je zaustavljao udarce Ivanušeca i Špikića. Spektakularna je bila Čavlinina obrana Špikićeva pokušaja u 45. minuti nakon izvrsnog dodavanja Ljubičića, bila je to situacija kad su svi već vidjeli loptu u mreži, Špikić je bio sam na osam metara od vrata gostiju, ali Čavlina je izvrsno reagirao i zaustavio je tu loptu, pa je Lokomotiva na odmor otišla s pogotkom prednosti.

image
RONALD GORSIC Cropix

U nastavku je Čačić odmah na travnjak poslao Ademija umjesto Bulata, a Čabraja je iz igre povukao nervoznog Kačavendu, koji je već imao žuti karton i postojala je opasnost da zbog učestalih prigovora sucu, ili još nekog previše agresivnog starta, dobije i isključujući karton. Zamijenio ga je Kulenović, koji je otišao u vrh napada, a Aliyu na desni bok.

Lokosi su postigli i drugi pogodak u 51. minuti, ali je poništen zbog zaleđa. Stojković je, naime, s deset metara uputio loptu prema vratima poslije dodavanja Cipetića, Livaković je bio svladan, lopta je išla prema desnoj Dinamovoj vratnici, natrčao je Aliyu i s metar-dva pogurnuo ju je u mrežu! Bio je Aliyu u zaleđu, a upitno je bi li ta Stojkovićeva lopta i bez pomoći Nigerijca odsjela u mreži...

image
RONALD GORSIC Cropix

Dinamo je izjednačio četiri minute kasnije, opet je Lokomotiva primila pogodak na identični način kao što ga je dvaput inkasirala u dvoboju s Rijekom, opet je De Haas loše procijenio situaciju nakon duge lopte.

Rasplamsala se tada igra, obje su momčadi zaigrale otvorenije, a u 61. minuti zaiskrilo je u oba kaznena prostora.

Najprije je, naime, Baturina udarcem glavom sa sedam metara uzdrmao gredu, da bi u protunapadu Kulenović silovito ušao u kazneni prostor Plavih, njegov je udarac Livaković obranio, a odbijenu je loptu, s tri metra, nebu pod oblake poslao Stojković!

Nastavile su se nizati prigode, pa je tako Ademi propustio lijepu šansu u 68. minuti, da bi tri minute kasnije Baturina opet pogodio gredu, ovaj put snažnim udarcem s 18 metara. A u 73. minuti Livaković je fenomenalno, nogom, obranio Kulenovićev udarac s osam metara iskosa, nakon krasnog proigravanja Stojkovića.

image

Na fotografiji: Luka Menalo i Fran Jovic.

RONALD GORSIC Cropix

U sudačkoj nadoknadi, Plavi su u jednoj akciji imali tri zgode, no Petković, Ademi i Ivanušec nisu uspjeli probiti blok Lokosa i otišlo se u produžetke.

image
RONALD GORSIC Cropix

Čačić je odmah u igru uveo Drmića umjesto Moharramija i već u 47. sekundi prvoga produžetka, Drmić se upisao u strijelce i doveo Plave u vodstvo! Mogao je Dinamo u 105. minuti povećati prednost, ali nakon velike pogreške Smakaja, Petković nije zatresao mrežu, De Haas je izbio loptu u korner. A u 117. minuti, Dinamovu je pobjedu trećim pogotkom potvrdio Ljubičić...


PRIJENOS UŽIVO:

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE.

ZAVRŠILA JE UTAKMICA

119.- GOOOOL! Ljubičić je zabio za 3:1 i riješio bilokakvu dilemu u samom finišu susreta. Dočekao je loptu Ivanušeca i zabio na prazan gol.

116. - Još jedna velika prilika za Dinamo! Baturina je dobio loptu na pet metara od gola, ali ponovno je raspoložen bio Čavlina koji je novom intervencijom, po tko zna koji put već na susretu, izbacio loptu u korner.

109. - Nova obrana Čavline! Pucao je ovoga puta Menalo iz daljine, išlo je to tik ispod grede, a vratar Lokosa brani ovaj pokušaj.

108. - Malo je nedostajalo da Drmić dođe do drugog pogotka, pogodio ga je Ivanušec ubačajem s lijevog krila, probao je Švicarac to efektno zabiti, ali nije ovoga puta uspio iznenaditi Čavlinu.

106. - Posljednjih 15 minuta ovog četvrtinala pripast će Ristovskom koji je ušao umjesto Petkovića.

106. - Počeo je drugi produžetak.

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA

103. - Kakva prilika za Dinamo! Petković je izbio jedan na jedan, pucao je pored Čavline, ali nedostajalo je snage u ovom udarcu pa lopta nije završila u mreži.

98. - Tražio je Tuci kazneni udarac, ali je Jović umjesto toga napadaču Lokomotive dodijelio žuti karton zbog simuliranja.

96. - Čabraja poseže za svojom dvostrukom izmjenom. Umjesto Goričana ušao je Tuci, dok će Smakaj na teren umjesto Bubanje.

91. - GOOOL! Tek što je ušao s klupe Drmić se našao na povratnoj lopti i zatresao mrežu. Dinamo vodi 2:1!

91. - Ušao je Drmić umjesto Moharramija na startu drugog poluvremena.

91. - Počeo je prvi produžetak na Maksimiru.

ZAVRŠILO JE REGULARNIH 90 MINUTA UTAKMICE, SUSRET IDE U PRODUŽETKE

90. - Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

90. - Produžeci sve bliže! Modri su u nekoliko navrata pucali prema golu Lokomotive, ali Čavlina je svaki put obranio njihov pokušaj, najprije Petkoviću, a zatim Ademiju.

89. - Brzu akciju skuhali su Modri, Menalo je ubacio s desnog krila, ali je glavom neprecizan bio Petković koji puca preko gola.

84. - Dvostruka izmjena kod Dinama. Iz igre je izašao strijelac pogotka Špikić, a s njim i Perić. Na teren će Théophile-Catherine i Menalo.

80. - Ponovno se zagužvalo ispred Čavline, Petković je pak bio neoprezan u pokušaju da dođe do lopte te je pogodio De Haasa u svojem naumu.

74. - Mogao je Kulenović dovesti Lokose u vodstvo, ali se Livaković ispružio i nogom blokirao njegov udarac.

71. - Ponovno vratnica spašava Lokomotivu! Baturina je ušao s desnog krila u sredinu, opalio iz sve snage, ali je po drugi put u današnjem susretu njegov udarac odsjeo na gredi.

68. - Sjajno je kontru povukao Ademi, osvojio puno prostora, dao za Baturinu koji traži Petkovića na povratnoj lopti, ovaj propušta loptu za Ademija kojega kao da je iznenadila ova lopta, pa se nije najbolje snašao pa nije konkretno uspio ugroziti Čavlinu.

63. - Baturina je izbio sam pred Čavlinu, ali je brzopleto pucao pored gola Čavline.

62. - Trese se vratnica Lokomotivina gola! Baturina je nakon duge kombinacije, na ubačaj Moharramija pucao glavom, ali je lopta odsjela na vratnici, a onda je nakon kontre Stojković natrčao na odbijen udarac Kulenovića i s pet metara promašio čisti zicer.

55. - GOOOOL! Špikić je po drugi put u ovoj utakmici završio u sjajnoj prilici, no sada je bio precizan. Mišić je prebacio čitavu obranu, Špikić je lijepo primio i zabio pored Čavline za 1:1

image
RONALD GORSIC Cropix

51. - Zabila je Lokomotiva pogodak, ali je poništen zbog zaleđa. Stojković je nakon kontre sjajno gađao u donji lijevi kut, ali je loptu na putu do mreže dirao Aliyju koji je bio u nedozovljenoj poziciji.

48. - Na samom startu drugoga dijela, pokušao je Stojković iznenaditi domaćina. Nakon pogreške u obrani, lopta dolazi do mladog veznjaka Lokomotive koji puca po sredini gola. Lagan plijen za Livakovića.

46. - Promjene na obje strane. Ademi ulazi kod Dinama umjesto Bulata, a kod Lokomotive je ušao Kulenović, a iz igre je izašao Kačavenda.

46. - Počelo je drugo poluvrijeme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. - Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

45. - Još veća prilika za Modre! Najveću priliku imao je Špikić koji je utrčao na ubacivanje Ljubičića, ali ponovno kao pobjednik izlazi Čavlina.

44. - Ponovno prijeti Ivanušec! Opalio je veznjak ‘modrih‘ s vrha šesnaesterca, nije to bio loš pokušaj, išla je lopta u desni kut, ali je Čavlina bio dobro postavljen.

41. - Krenuli su Dinamovci odmah izjednačiti prije odlaska na odmor, pucao je Špikić kroz gužvu nogu u kaznenom prostoru Lokosa, a na kraju se lopta od nekoga odbila u korner.

37. - GOOOOL! Lokomotiva vodi 1:0 NA Maksimiru! Strijelac je Goričan koji je na asistenciju Stojkovića matirao Livakovića.

35. - Dobra kombinacija ‘modrih‘ nije urodila plodom. Baturina je gurnuo na kirlo za Ljubičića, ovaj je tražio Petkovića ali je Mersinaj dobro intervenirao i očistio opasnost.

28. - Najbolja prilika za Lokomotivu! Odličnu akciju skuhala je sada momčad Čabraje, Aliyju je petom ostavio loptu za Cipetića koji ulazi u kazneni prostor iz drugog plana, ali branič puca nedovoljno jako da ugrozi Dinamo. Livaković je bio spreman.

25. - Iza nas je kraći period bez konkretnih prilika na obje strane. Dinamo djeluje opasnije, ali i lokosi su pokazali zube.

18. - Malo zanimljivosti i u kaznenom prostoru Dominika Livakovića. Goričan je izveo korner s desne strane, pucao je De Haas, ali je Mišić efektno ovaj udarac izbacio iz domaćeg šesnaesterca.

16. - Odlučio je oprobati svoj udarac sada i Marko Bulat do kojega je došla lopta na dvadesetak metara od gola. Njegov je pokušao otišao pak visoko iznad vratnice.

12. - Prvi udarac u okvir gola Čavline! Špikić je sjajno proigrao za Ivanušeca koji igra u odličnoj formi. Pucao je u golmanov bliži kut na što je bio spreman vratar Lokomotive i poslao loptu u korner.

7. - Stojković je nakon duela sa Šutalom ostao ležati na travi. Krenula mu je curiti krv iz nosa, liječnik je pokazao da će možda morati doći do izmjene, ali čini se da je sve u redu s veznjakom lokosa.

5. - Prva uzbudljivost na utakmici. Nakon što su dugo ‘‘kuhali‘‘ oko Lokomotivina gola, lopta je preko Ivanušeca stigla do Ljubičića koji puca u Čavlinu. Označeno je zaleđe, pa čak i da je branič bio precizan, pogodak ne bi bio priznat.

1. - Počeo je susret između Dinama i Lokomotive na Maksimiru.

Linker
24. travanj 2024 10:36