RONALD GORSIC Cropix
SPEKTAKL NA MAKSIMIRU

VIDEO: Dinamo preokretom srušio Spartu, Ivanušec zabio na oproštaju, pogledajte golove

Sergej Jakirović pobjedom je otvorio poglavlje u zagrebačkom klubu
Piše: Andro Polić/SNObjavljeno: 24. kolovoz 2023. 22:07

DINAMO - SPARTA PRAG 3:1 (Špikić 44., Perić 59., Ivanušec 61./Krejči 38. p.)

DINAMO (4-2-3-1): Nevistić - Moharrami, Ristovski, Perić⚽(od 86. B.Šutalo), Ljubičić - Mišić, Bulat (od 75. Sučić) - Špikić⚽(od 64. Emreli), Baturina?(od 64. Stojković), Ivanušec⚽(od 86. Mihajličenko) - Petković

SPARTA PRAG (3-4-3): Vindahl - Krejči⚽, Panak, Sørensen - Zeleny (od 82. Ryneš), Kairinen, Sadílek (od 68. Laci?), Wiesner - Haraslín, Olatunji, Birmančević (od 68. Pešek)

Pogotke pogledajte OVDJE.


Bila je to neobična maksimirska večer. Na raskoraku između dvije ekstremne točke. S jedne strane izvirali su emotivni rastanci, s druge strane nadirali optimistični počeci. I tako u krug. Uzmemo li kao polazište nesretnu subotnju noć u Ateni, nije bilo Dominika Livakovića, koji je odletio prema Istanbulu, dok je Josip Šutalo novo utočište pronašao u Amsterdamu. Bruno Petković preuzeo je kapetansku vrpcu, a Luka Ivanušec, pak, bio je jednom nogom već u Rotterdamu. Ipak, potonji će svoj završni "tango" u modrom dresu pamtiti po trijumfu 3-1 nad Spartom Prag u prvom činu play-offa za Europsku ligu. Slatka sjećanja s dvoboja vući će i Sergej Jakirović, koji je punim plijenom otvorio mandat na novoj klupi.

image
RANKO SUVAR Cropix

Krenulo je brzo, agresivno, čemu novi strateg Zagrepčana i teži. Već nakon 100 sekundi Petković je u svom stilu, à la "mantinela", ostavio loptu Baturini, čiji je udarac s ruba kaznenog prostora "liznuo" vratnicu. Kako je trener i najavio, nije tu bilo velikog "čačkanja", eksperimentiranja u sastavu u odnosu na prethodne utakmice, izuzev značajne promjene na vratima. Među vratnicama je stajala nova "jedinica", Ivan Nevistić, s kojom je također počela nova era za klub. Bulat se u 25. minuti našao u sličnoj situaciji kao "modra desetka" na otvaranju susreta, ali je njegov udarac, iz izgledne situacije, otišao visoko iznad vrata.

Sredinom prvog dijela igra se preselila na sredinu terena, da bi, u 39. minuti, češki prvak dobio priliku s bijele točke. Lopta je nakon ubačaja okrznula Perića po ruci, uslijed čega se uključio Dinamov stari "neprijatelj" iz Grčke - VAR. Talijanski sudac potvrdio je kazneni udarac za goste, a Ladislav Krejčí bio je siguran izvođač, pogodivši lijevi dio mreže, iako je domaći vratar krenuo u pravu stranu.

image
RANKO SUVAR Cropix

Ipak, Jakirovićeva momčad bila je u deficitu svega pet minuta. Petković je "kapetanski" povukao s centra, sjurio se prema vratima, a zatim poslužio Špikića na desnoj strani, koji s par metara matira Vindahla. U poluvremenu, gledatelji se nisu micali s mjesta na tribini, s obzirom na to da se Livaković oprostio od kluba emotivnom video-porukom.

Iz svlačionice je izašao "gladan" Dinamo. "Modri" su odmah jurnuli po preokret, zaprijetili s nekoliko udaraca, a Maksimir je proključao u 58. minuti. Bulat je izveo udarac iz kuta, tukli su Petković i Ivanušec udarcima glavom, da bi loptu u mrežu iz trećeg pokušaja pospremio Perić i okrenuo rezultat u Dinamovu korist.

image
RANKO SUVAR Cropix

Na novo slavlje trebalo je čekati tri minute. Ljubičić je ostavio loptu Ivanušecu, koji s lijeve strane prizemnim udarcem pogađa malu mrežu i odvodi svoju momčad u mirnu luku. S obzirom na to da je bilo poznato kako je ofenzivcu ovo bila posljednja utakmica za maksimirski klub, prije odlaska u petak prema Feyenoordu, sasvim je razumljiva bila i emotivna proslava pogotka. Pola sata igre, u premijernom nastupu, dobila je i svježa Dinamova akvizicija, Luka Stojković, dok je potkraj susreta Ivanušec ispraćen iz igre uz "standing ovation", skandiranje tribina, ali i suzama na svom licu. Treba spomenuti kako je prvi službeni nastup, nakon točno 361 dana i kalvarije s ozljedama, upisao i Boško Šutalo ulaskom s klupe.

ZAVRŠILA JE UTAKMICA NA MAKSIMIRU

90. ?Igrat će se još šest minuta sudačke nadoknade na Maksimiru.

86. ⇔ Igru je napustio Dino Perić umjesto kojega je ušao Boško Šutalo, a emotivno se sa suzama u licu od Maksimira oprostio Luka Ivanušec umjesto kojega ulazi Mihajličenko.

85. ⚠ Laci je uputio opasan udarac s desnog krila, Mišić je istrčao u blok nakon čega je lopta otišla u korner.

81. Sada je svoj udarac oprobao Panak koji je došao iz drugog plana, ali laganu je zadaću imao Nevistić koji je samo uhvatio loptu u ruke.

76. ⚠ Stojković je već dobio aplauz s tribina nakon što je požrtvovno izašao u presing, a sada je mogao doći i do pogotka. Ivanušec mu je spustio loptu glavom, a njegov imenjak je pucao desnom nogom tik uz vratnicu.

75. ⇔ Nova izmjena kod Dinama. Izašao je Marko Bulat, a svojih 20ak minuta igre dobit će Petar Sučić.

68. ⇔ Dvostruka izmjena i kod Sparte. Ušli su Laci i Pešek umjesto Birmančevića i Sadileka.

67. Gladan je Ivanušec, napravio je karakterističan ulazak s desne strane, namjestio se na svoju desnu nogu i pucao pored gola.

66. Emreli je odmah namirisao krv protivnika i htio to kazniti. Primio je odličnu dijagonalnu loptu kroz čitavu obranu Sparte, gađao je prvi kut, ali je pokušaj završio pokraj gola

image
RONALD GORSIC Cropix

64. ⇔ Debitirat će Stojković koji ulazi umjesto Matina Baturine. Također, izlazi i Špikić umjesto kojega ulazi Emreli.

61. ⚽GOOOL!

Sjajan pogodak Luke Ivanušeca koji je odigrao kratku kombinaciju s Ljubičićem, ovaj mu vraća, a Ivanušec majstorski poentira za 3:1 u svojem oproštaju od plavog dresa.

59. ⚽GOOOL!

Dinamo vodi 2:1! Bio je ovo niz prilika za Dinamo nakon kornera, najprije je obranio udarac Petkovića, zatim Ivanušeca, a na koncu je do lopte stigao Perić koji sprema glavom loptu u mrežu.

53. Ponovno je Baturina napravio 'dar mar', sjurio se po desnoj strani, nanizao nekoliko igrača, ali onda je nedostajalo snage u završnom udarcu koji je bio lagan plijen za vratara Vindahla.

51. ⚠ Špikić se pokušao otvoriti za udarac lijevom nogom, ali je ipak vratio za Baturinu koji s vrha šesnaesterca gađa preko gola.

image
RONALD GORSIC Cropix

48. ⚠ Olatunji je ostao sam pred vratima, ali je u posljednji trenutak uklizao Moharrami i spasio stvar. Lopta je otišla u novi korner Sparte.

46. Povukao je Baturina sa svoje polovice nakon što je presjekao dodavanje Zelenyja, dodao je za Petkovića čiji se udarac od bloka odbija do Moharramija koji puca daleko od gola.

46. ?Nastavlja se susret na Maksimiru. Nakon prvih 45 minuta rezultat utakmice je 1:1.

?Komentar Roberta Šole, glavnog urednika Sportskih novosti:

Dinamo ima dobar rezultat u poluvremenu. Kada u 39. primiš gol za 0:1, mora biti dobro kada na odmor odeš s 1:1. Inače, prvih 45 minuta donijelo je oprezan nogomet s obje strane. Dinamo nešto aktivniji, ali ne dovoljno brz i okomit u proigravanjima. Izgledalo je kao da Modri igraju neku HNL utakmicu, pa imaju kontrolu čekajući da gol padne. Baturina i Ivanušec nisu bili na pravoj razini, ali zato su Petković i Špikić bili vrlo aktivni i zapaženi.

Sparta je pak očekivano istrčala nešto povučenija, ali vidi se da je to solidna momčad koja zna igrati nogomet. U nekoliko situacija nedostajao je Česima zadnji pas da uđu u mat situaciju. Zabila je ovako Sparta gol bez da je stvorila pravu priliku, a penal je bio neupitan. Perić je neoprezno podigao ruku...

Dinamo je ukupno bolja momčad, ali za pobjedu će morati u nastavku ubaciti u brzinu više.

45+3. ⚠ Dvostruki nasrtaj Dinama! Najprije je Baturina driblingom izbacio čuvara i prohujao šesnaestercem, ali njegov udarac iz mrtvog kuta brani Vindahl. Na odbijenu loptu natrčao je Ljubičić, ali njegov pokušaj odlazi preko gola.

45. ?Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

44. ⚽GOOOL!

Dinamo je poravnao rezultat prije poluvremena - Dario Špikić zabio je za 1:1. Velike zasluge idu i Petkoviću koji je primio loptu na centru dogurao je sve do šesnaesterca, a onda dao na desnu stranu za Špikića koji vanjskom gura loptu u mrežu.

41. Protestira Dinamova klupa nakon što je Olatunji laktom udario Perića. Kratko se konzultirao talijanski sudac s VAR-om, ali na kraju ništa od crvenog kartona za napadača Sparte.

image
RONALD GORSIC Cropix

38. ⚽GOL!

Krejči je bio siguran s bijele točke, Sparta vodi 1:0.

37. VAR! Marco Guida išao je provjeriti potencijalno igranje rukom Dine Perića u vlastitom kaznenom prostoru. Donio je odluku koja ne ide u korist Dinamu, a to je kazneni udarac za Spartu.

35. Izveli su nogometaši Sparte drugi korner na utakmici, Birmančević je na koncu pucao glavom, ali siguran je bio Nevistić.

image
RANKO SUVAR Cropix

33. Zeleny je tražio i pronašao Olatunjija u kaznenom prostoru Modrih, ali nije se najbolje snašao napadač Sparte. Mreže i dalje miruju, a igra se igra bez puno rizika.

25. ?Glavni sudac Marco Guida pozvao je dvije minute predaha kako bi se igrači, ali i suci osvježili u ovim paklenim uvjetima.

25. ⚠ Lijepu su akciju složili Ivanušec i Špikić za Bulata koji dolazi iz drugog plana, ali šalje loptu visoko iznad gola.

23. ⚠ Zatresao je Ivanušec mrežu, ali je pogodak brzo poništen. Bio je Luka u nedozvoljenoj poziciji nakon dodavanja Petkovića.

image
RANKO SUVAR Cropix

21. ?Martin Baturina je prvi igrač koji je zaradio žuti karton na utakmici. Kaznio je Guida preoštar start Baturine nad Haraslinom.

16. Ivanušec je slomio svog čuvara tik uz desni korner, ubacio je zatim u peterac, ali Vindahl je loptu ulovio u ruke.

11. Evo i opasnosti pred Dinamovim vratima. Birmančević je napravio nered po desnoj strani, ušao u kazneni prostor, a onda je tražio nekoga na drugoj stativi, ali očisto je to Perić.

9. Dinamo u početku susreta igra jako strpljivo. Igra se na sigurno, a kad ne može, lopta završi kod Nevistića.

5. Dugo je trajala izgradnja napada, od Špikića preko Ljubičića, lopta je na kraju završila nazad kod Nevistića. Česi stoje u dvostrukom bloku i vrebaju kakvu pogrešku Modrih.

2. ⚠ Prva velika prilika za Dinamo već u drugoj minuti susreta! Prekrasno su po desnoj strani kombinirali Ivanušec i Ljubičić, lopta je završila u šesnaestercu kod Petkovića koji je s Panakom na leđima ostavio za Baturina, a veznjak Modrih gađa pored gola. Okrznuo je njegov pokušaj lijevu vratnicu.

image
RONALD GORSIC Cropix

1. ?Počela je utakmica na Maksimiru!

19.40 Iz Dinama su zamolili navijače da tijekom poluvremena ostanu na svojim mjestima i poslušaju upute spikera.

19.25 Dinamo je objavio sliku iz svlačionice na kojoj uz dres Brune Petkovića stoji kapetanska traka

19.10 Negdanji češki reprezentativac, danas 41-godišnji Miroslav Slepička, jedini je igrač koji je u svojoj nogometaškoj karijeri nastupao i za prašku Spartu i za zagrebački Dinamo. U međusobnim dvobojima u Kupu UEFA 2008. godine nosio je dres Sparte, a u maksimirski je klub prešao dva i pol mjeseca kasnije, na polusezoni. Slepička je s plavom momčadi osvojio tri naslova prvaka, dva pokala pobjednika nacionalnog Kupa i jedan Superkup. Odigrao je pritom 47 službenih utakmica u dresu najtrofejnijeg hrvatskog kluba uz 16 postignutih pogodaka. Protiv Dinama je igrao i Qazim Laci. On je, naime, bio u Spartinom kadru u europskoj utakmici u Zagrebu. Bilo je to u listopadu 2015. godine u dvoboju grupne faze Lige prvaka između Dinama i Olympiacosa. Grci su pobijedili 1: 0, a Laci je dvoboj pratio s klupe.

18.55 Još nas sat vremena dijeli od početka utakmice između Dinama i Sparte. Umjesto Dominika Livakovića koji je jutros potpisao ugovor s Fenerbahçeom, na vratima Modrih je Ivan Nevistić. Kapetansku traku, koju je također držao Livaković sada je naslijedio Bruno Petković koji će je nositi u današnjem dvoboju. Evo i postave Modrih:

Linker
06. svibanj 2024 17:38