Marko Pjaca i suigrači

 GORAN MEHKEK Cropix
POVIJESNI POTHVAT

VIDEO: Dinamo ušao u Ligu prvaka! Modri slavili uz čudesan gol Pjace, ozlijedio se Baturina

Momčad Sergeja Jakirovića u potpunosti je dominirala u glavnom gradu Azerbajdžana i zasluženo pobijedila
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 28. kolovoz 2024. 20:38

QARABAG - DINAMO 0:2 (Pjaca 32., Matheus Silva 53. ag.)

Prva utakmica: 0:3

QARABAG: Kochalski - Matheus Silva (od 80. Husejnov), Mustafazada, Medina ? ?, Cafarqulijev - Romao, Benzia, P. Andrade ? (od 80. Isajev) - L. Andrade (od 78. Bajramov), Juninho (od 78. Akhundzade), Zoubir (od 88. Keyta)

DINAMO: Nevistić - Pierre-Gabriel, Theophile-Catherine, Mmaee ? - Pjaca ⚽ (od 80. Špikić), Mišić, Sučić, Ogiwara ? (od 46. Bernauer) - Baturina (od 65. Rog) - Petković (od 65. Cordoba), Kulenović (od 84. Hoxha)

BAKU - Stadion Tofiq Bahramov. Gledatelja: 28,500. Sudac: Michael Oliver (Engleska).

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.


image

Detaljnija statistika: SofaScore

SOFASCORE Sofascore

Dinamo će deveti put igrati u Ligi prvaka! Svaka čast i naklon do poda Sergeju Jakiroviću i njegovim dečkima. Modri su dio europske nogometne elite, a baš tu i pripadaju. Ne samo da su sačuvali veliku prednost iz Zagreba, nego su pobijedili i u Bakuu te s ukupnih 5:0 suvereno postali dio najelitnijeg klupskog natjecanja na Globusu. Sad su pred njima sjajni, prekrasni dani i kojima ih čekaju velike utakmice s nogometnom kremom Starog kontinenta, blagajna će biti puna ko‘ brod, sve je divno i krasno. Hrvatski nogometni kraljevi opet su pokazali kako su spremni, ne samo kraljevati na domaćoj sceni, nego bojevati s najjačim kraljevskim nogometnim obiteljima, u srijedu su definitivno ušli u bogati europski nogometni dvorac u kojem je samo plemstvo.

Modri su suvereno odradili utakmicu u Bakuu, naučili su nešto iz prve utakmice, Qarabag u srijedu nije bio opasan kao u Zagrebu, Modri su sve znali kontrolirali, pokazali su zrelost, mudrost, nogometnu inteligenciju. Dinamo je kompletnoj Europi, onima iz samog vrha, pokazao da se na njega mora računati i da u Ligi prvaka neće biti samo prolaznik, već klub koji će moći skupljati bodove. I da, ne treba zaboraviti, Dinamo je nastavio svoju seriju nepobjedivosti koja traje još od one utakmice s PAOK-om u Solunu.

Startalo je vatreno s obje strane, nešto slično kao u Maksimiru, otvoreno, s željom za nadigravanjem. Prvu opasnu situciju stvorili su domaćini nakon prodora Silve po boku i centaršuta, na kraju je sve spasio Pierre-Gabriel, ali u tom spašavanju glavom skoro postigao autogol. U toj akciji Qarabag je na trenutak maštao o jedanaestercu, nakon starta Mmaeea nad Silvom, ali to su bili samo snovi momčadi Gurbana Gurbanova. Malo smo se zabrinuli kad je nakon nešto više od desetak minuta igre na terenu ostao ležati Petković, ali nije se radilo o ozljedi, nakon kratkog izlaska Bruno se vratio u igru.

Azeri su često prijetili preko lijeve strane, Leandro Andrade je dva-tri puta prošao Ogiwari iza leđa, bile su to dosta nezgodne situacije. Nakon jedne takve vidjeli smo jedan kuriozitet. U plavi šesnaesterac u istoj akciji sletjela su tri centaršuta, jako opasna. Sva tri je u tih dvadesetak sekundi riješio Theophile, dva puta glavom, jednom nogom. Bile su to savršene intervencije francuskog stopera. Nakon nešto više od dvadesetak minuta igre, Modri su stvorili prvu šansu. Sučić je sjajno uposlio Baturinu koji se u punom trku uputio prema vratima Kochalskog, pucao s petnaestak metara, ali je promašio za nekih pola metra.

image

Detaljnija statistika: SofaScore

SOFASCORE Sofascore

No, veliki majstor Marko Pjaca nije. Prošle su dvije minute nakon pola sata, a onda je Marko izveo majstoriju za pamćenje, dugo zaustavljenu sliku. Modri napadač, dečko koji je u karijeri imao toliko pehova, zabio je pogodak koji je ZG-klubu definitivno potvrdio ulazak u Ligu prvaka. Vozio je Pjaca nogometni ‘bicikl‘ kao Tadej Pogačar onaj pravi na Tour de Franceu, a onda je sišao s njega i lijevom nogom pogodio za vodstvo Modrih. Bio je to predivan pogodak igrača koji je ne samo zbog tog čudesnog gola obilježio kompletnu utakmicu uz također vrhunskog Sučića, te sjajnih Theophilea, Mmaeea... Ma i svih ostalih Dinamovih junaka. Modri su u prvom poluvremenu riješili ulazak u Ligu prvaka briljantnim golom velikog majstora. Izdržali su Modri sve nalete Qarabaga u tom prvom dijelu, zatvorili su međuprostore koji su se Azerima ukazivali u Maksimiru, domaćin nije bio previše opasan. A kad smo kod Pjace, on je zabio i prvi pogodak na prvoj maksimirskoj utakmici, njegov u Dinamu već se sad isplatio.

Početkom nastavka Modri su mogli povećati vodstvo, Petković je pucao s visine šesnaesterca, lopta je završila u korneru nakon kojeg je Kulenović pucao glavom preko gola. Onda su malo pomogli domaćini, nakon brze kontre Sučić je pucao, Kochalski je nogom obranio, ali je na tu loptu naletio Silva i od njega se odbila u mrežu. Do kraja utakmice vidjeli smo još neke zgodne situacije za postizanje pogodaka s obje strane. Također i izlazak iz igre Martina Baturine i Pierre-Gabriela zbog ozljeda. Valjda će sve biti u redu s bitnim modrim igračima. Ne bi valjalo kvariti veliko slavlje.

KRAJ UTAKMICE!

Dinamo je u Ligi prvaka! Ulaznicu za elitno europsko nogometno natjecanje izborili su apsolutno uvjerljivijom igrom u glavnome gradu Azerbajdžana. Majstorija Marka Pjace i jedan autogol koji je isprovocirao Petar Sučić bili su i više nego dovoljni uz maksimirsku prednost od 3:0. Čestitke Dinamu!

90. ? Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88. ? ? Pobjegao je Sučić kolumbijskom stoperu Medini koji ga ruši tik ispred šesnaesterca, to mu je drugi žuti karton, odnosno isključujući crveni. Modri su apsolutno izdominirali večeras...

85. Pritišću i dalje domaći kao da je sami početak dvoboja. Bilo je opasno u nekoliko navrata pred Nevistićem.

84. ⇔ Ulazi Arber Hoxha umjesto Sandra Kulenovića.

83. Prvo je Cafarqulijev bio za centimetar 'prekratak' tik ispred Nevistića, a potom je Bajramovljev šut dobro ispružio Dinamova vratara... Ne predaju se igrači Qarabaga, žele pošto-poto postići pogodak na svome stadionu.

80. ⇔ Da je sada Pjaca na Maksimiru, zasigurno bi dobio 'standing ovation'. Izlazi uz pljesak svih suigrača, mijenja ga Dario Špikić.

76. Cafarqulijev je ubacio opasan centaršut, no tu je sveprisutni Theophile-Catherine. Sve je svoje obrambene zadatke večeras odradio besprijekorno.

Sergej Jakirović u sebi vjerojatno vrije od emocija, ali drži se uobičajeno hladno.

Pitamo se hoće li trener Dinama noćas sanjati kuglice i moguće suparnike...

image
GORAN MEHKEK Cropix

73. Zanimljivo, trener Gurban Gurbanov nije još napravio nijednu izmjenu iako je očito da je tempo prilično pao i njegovi su igrači potonuli kako mentalno, tako i motorički.

69. ? Požutio je i Patrick Andrade zbog faula na Rogu.

67. Nakon nove Pjacine majstorije (driblingom je izbacio pola suparničke obrane), u šansi je Sučić, ali igrači Qarabaga panično čiste iz svog šesnaesterca.

65. ⇔ Neće moći nastaviti Baturina, mijenja ga Marko Rog. Također, ulazi Juan Cordoba umjesto Brune Petkovića.

64. Ovo nisu dobre vijesti. Baturina je na travnjaku i drži se za preponu. Traje kraći prekid jer mu se ukazuje liječnička pomoć.

? Dok odbrojavamo do Dinamovog ulaska u elitu, podsjećamo da se u 21 sat igraju još tri utakmice koje će dati imena posljednja tri sudionika nove, proširene Lige prvaka.

Crvena zvezda - Bodø/Glimt (prva utakmica 1:2)

Slavia Prag - Lille (prva utakmica 0:2)

Slovan - Midtjylland (prva utakmica 1:1)

63. Zoubir opet šutira po golu, a Nevistić fantastično intervenira!

60. Prilikom Kulenovićeva solo-prodora kao pobjednik izlazi stoper Medina.

56. Velika šansa za domaće! Zoubirov udarac iz blizine požrtvovno blokira Bernauer...

Sučić je izbio sam pred suparničkog vratara, njegov udarac Kochalski brani, ali odbija samo do Matheusa Silve koji u naletu pogađa vlastitu mrežu...

Dinamo sada ima sve u svojim rukama!

53. GOOOL!

Dinamo vodi 2:0!

52. Redaju se promašaji. Sada Zoubir ne pogađa glavom.

49. Uzvraća Leandro Andrade na drugoj strani, također neprecizno.

48. Evo prilike i za Kulenovića, međutim nije dobro zahvatio glavom taj ubačaj...

47. Petković ima prvu šansu u nastavku, njegov pokušaj prolazi pored gola.

46. ?

Vraćamo se u Baku.

⇔ Kako smo i najavili, Ogiwara je ostao u svlačionici, ulazi Bernauer.

?️ Evo i vaših komentara nakon prvih 45 minuta.

"Samo jako i hrabro! Nemojte da se ponovi prošla godina!!!" (Josipa Mučnjak)

"Mislim da Petko nije smio u početnih jedanaest. Tolika sparina, možda je trebalo s nekim bržim igračem, naprimjer Cordobom. U svakom slučaju, pobjeda je naša. Ajmoooooo!" (Ivica Kužić)

"Za sada sve dobro. Ali Ogiwara "pleše" na lijevoj strani i otvara mogućnosti protivniku." (Marko Gjirlić)

"Sretno, Dinamo moj! Samo strpljivo, pametno, ne srljati. Oni će napasti, nemaju što čekati, a mi im radimo brze kontre, kao u drugom poluvremenu u ZG. Sretno, Dinamooooooooooo!" (Ivica Ovničević)

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

Dinamo je jednom nogom u Ligi prvaka. Izabranici Sergeja Jakirovića imaju aktivan rezultat, neutralizirali su igru Qarabaga i zasluženo poveli majstorijom Marka Pjace koju se isplati pogledati i nekoliko puta.

Malo 'curi' preko lijeve strane na kojoj igra Ogiwara, izgleda da bi on mogao biti prvi kandidat za zamjenu.

45. ? Igrat će se dvije minute sučeva dodatka.

44. Juninho iz blizine glavom gađa preko grede.

42. Mustafazada je ostao potpuno sam na petercu nakon jednog kornera, nije se najbolje snašao i hvata to Nevistić.

39. Ponovno je Pjaca 'vagao' svoje čuvare, na kraju to od Medine odlazi u korner.

Nije pretjerano reći da domaćinima sad treba pravo čudo. U nešto više od 50 minuta trebali bi zabiti četiri gola samo ako se žele dokopati produžetaka.

Dinamo je na milimetar od bajke, od ulaska u europsku elitu, u redizajniranu Ligu prvaka u koju se teško ulazi, ali zato se ubiru basnoslovni benefiti...

36. Nisu se dali smesti igrači Qarabaga, dvaput su se opasno približili Nevistiću nakon primljenoga gola, no zasad bezuspješno.

Poveo je Mmaee akciju sa svoje polovice, sudjelovali su i Kulenović pa Petković, zatim i Sučić, da bi virtuoz Pjaca izveo pravu minijaturu... Efektnim se 'biciklima' riješio svog čuvara i potom ljevicom s vrha šesnaesterca pogodio suprotan kut, od vratnice je to ušlo u mrežu!

Kapa do poda, majstore...

image
GORAN MEHKEK Cropix

32.GOOOL!

Strašan pogodak Marka Pjace!

31. Benzia pokušava atraktivnim škaricama, odlazi to malo pored gola!

30. ? Uhh, ovo bi moglo biti opasno. Ogiwara ruši Matheusa Silvu u zoni udarca s desne strane. Bilo je to tik uz liniju šesnaesterca. Usput je Japanac dobio i žuti karton. Puno mu problema radi brazilski branič...

28. Cafarqulijev je 'prodao tunel' Marku Pjaci, srećom tu je pravovremeni Pierre-Gabriel.

24. Pokušaj Patricka Andradea završava u bloku.

21. Velika šansa Dinama! Sučić sjajnim pasom gura Baturinu u prostor, da bi udarac modre 'desetke' prošao tik uz vratnicu!

image
TOMISLAV KRISTO Cropix

20. Malo je popustio početni pritisak, ali i dalje Qarabag djeluje opasno, stalno je 'tu negdje'.

18. ? Mmaee zakašnjelim klizećim startom ruši Leandra Andradea, sudac Oliver ekspresno je pokazao žuti i njemu.

14. ? Kolumbijac Kevin Medina zbog rušenja s leđa Petra Sučića dobio je prvi žuti karton na susretu.

12. Petković je pao u jednome duelu i ostao ležati. Ipak, sve je u redu s Dinamovim kapetanom nakon što mu je pružena liječnička pomoć.

9. Jedan 'zalutali' centaršut, koji se nesretno odbio od Mmaeea, srećom nije uspio kazniti Juninho.

8. Očigledna je želja igrača Qarabaga da dođu do ranog pogotka, pritisak je velik, ali Dinamova obrana zasad djeluje perfektno.

5. Sjajna Mišićeva reakcija. Istrčao je jednu kontru Qarabaga sve do Nevistićeva gola i građenjem bez prekršaja neutralizirao suparničkog igrača.

4. Efektno Kulenovićevo dodavanje za Petkovića urodilo je prvim kornerom za Modre. Ili - Žute, barem u ovom gostujućem izdanju.

2. Nije bilo panike kod Nevistićeve intervencije prilikom centaršuta Matheusa Silve. Ipak, treba biti oprezan u startu jer će Azeri tražiti brzi pogodak.

1. ?

Počeo je susret u Bakuu. Glavni je sudac Michael Oliver iz Engleske. Sretno, Dinamo!

18.44 Uoči dvoboja obje su momčadi minutom šutnje odali počast velikom Sven-Göranu Erikssonu koji je preminuo ranije ovoga tjedna.

18.42 Intonirana je nova, modernija verzija himne Lige prvaka. Već smo pisali o tom novitetu, a više pročitajte OVDJE.

? Uoči početka utakmice, nekoliko vaših komentara na početni sastav Modrih...

"Rog je trebao imati mjesto." (Nenad Popović)

"KTC na tribine za sva vremena." (Josip Šaravanja)

"Neka se ovi prvo poluvrijeme ispušu, a u drugom staviti Cordobu i slijedi im nokaut." (Andrej Ožanić)

"Samo fokus." (Marko Galović)

18.31 Kapetan Qarabaga Badavi Husejnov triput je igrao za reprezentaciju Azerbajdžana protiv Hrvatske pri čemu su ga vodila i dvojica naših trenera, nekadašnji dinamovci Robert Prosinečki i Nikola Jurčević.

U kvalifikacijama za Euro 2016. Hrvatska je u Osijeku pobijedila sa 6:0 da bi u nastavku kvalifikacija, sad već pod vodstvom Prosinečkog, bilo 0:0 u Azerbajdžanu u dvoboju u kojem je nastupio i Marko Pjaca.

U sljedećem ciklusu za Euro 2020. Azere je vodio izbornik Nikola Jurčević, u Zagrebu je bilo 2:1 za Vatrene, u uzvratu 1:1. U objema je utakmicama zaigrao Bruno Petković, dok su u prvom ogledu za Azere igrali Husejnov i Richard Almeida, a u drugom Bahlul Mustafazada. (do)

image
RONALD GORSIC/CROPIX

? Evo i nekih komentara navijača Qarabaga s društvenih mreža:

"Sretno Qarabag! Ako Bog da, danas ćemo slaviti kad istekne 90. minuta."

"Bit će 5-1 za Qarabag."

"Tribine moraju biti spremne ne za stajanje, nego za maksimalnu podršku. Svih 90 minuta..."

"Dinamo je jak i iskusan protivnik, a razlika je 3 gola. Neka nam je Bog na pomoći."

"Qarabag igra vrlo zahtjevan susret, ali ne gubimo nadu. Naša su očekivanja velika, ako pritisnemo visoko od prve minute, možda uspijemo ostvariti čudo, u suprotnom čeka nas težak posao."

"Sretno! Bez obzira na današnji ishod, mi smo uz vas, Qarabag!"

"Sad nije vrijeme za doći na tribinu i šutjeti. Podrška je potrebna više nego ikad!"

"Danas ne budite gledatelji, nego navijači! Sretno, Qarabag!"

18.09 Dosta je bilo govora o taktici, a na kraju je Jakirović odlučio zaigrati s dva napadača, s Petkovićem i Kulenovićem. Nije iznenađenje, jer upravo promjenom sustava u prvoj maksimirskoj utakmici modra momčad se dokopala uvjerljive pobjede. Ulazak Kulenovića bio je pravi 'bingo'.

Slijedom te logike, Kulenović ovog puta kreće od starta. U zadnjoj liniji Jakirović se uz Theophilea i Mmaeea odlučio da na stoperu ipak zaigra čovjek koji igra na desnom ili lijevom beku, Pierre-Gabriel. U RPG-a trener očito ima više povjerenja kad je ovako važna utakmica u pitanju, nego u klasične stopere Bernauera ili Torrentea.

Također, na desnoj strani na poziciji wing-backa igra Marko Pjaca, a na lijevoj strani Ogiwara. (do)

Manje od 45 minuta dijeli nas od početka utakmice odluke u Bakuu, gdje će uvjeti za igru biti vrlo dobri. Azerbajdžan je dva sata ispred nas, temperatura je već pala i tijekom utakmice će se kretati oko 26 stupnjeva.

17.45 Stigli su sastavi! Trener Jakirović odlučio je 'odmoriti' Arbera Hoxhu, a Sandro Kulenović pravit će društvo u napadu Bruni Petkoviću. Baturina je glavni kreator s Markom Pjacom na desnom, odnosno Takuyom Ogiwarom na lijevom krilu.

Najavu piše: Davorin Olivari

Došao je i taj dan, utakmica Dinamove europske istine. Hoće li Modri po deveti put igrati u Ligi prvaka ili će ostati u Europskoj ligi? Naravno da svi u Maksimiru i kompletni plavi navijački puk priželjkuju ovu prvu varijantu, igranje u eliti europskog nogometa.

Liga prvaka donosi ulazak u društvo bogatih, velike utakmice protiv giganata, svaki sraz u ovom natjecanju bit će praznik nogometa kad je zagrebački klub u pitanju, maksimalno brendiranje. Ako se bavimo samo financijama, prolazak preko Qarabaga značio bi za Dinamo definitivni mir i stabilnost u financijskom smislu, što je današnjem vremenu - najvažnije.

Budžet za Ligu prvaka koji je u eter gurnula UEFA iznosi 2,467 milijarde eura koji se distribuira na 36 sudionika, a svaki klub koji se kvalificira u skupine će dobiti 18,62 milijuna eura. Na koeficijente, nagrade za pobjede i neodlučene rezultate (trijumf nosi 2,1 milijun eura, neodlučeno 900 tisuća eura), bonuse, prihoda od ulaznica i marketinga može se uprihodovati još dosta milijuna eura, u nekim projekcijama može Dinamo doći i debelo preko cifre od preko 30 milijuna eura, negdje uhvatiti 34 ili 35...

Evo jedan zgodni podatak. Modri su u posljednjih šest sezona ukupno od europskih natjecanja zaradili 107,1 milijun eura! U sezoni 2019./20. od Lige prvaka su zaradili 27,7 milijuna eura, a u sezoni 2022./23. u istom natjecanju 26,6 milijuna eura. Ostalo su zaradili igrajući u Europskoj i Konferencijskoj ligi prošle sezone.

Nismo vas previše sad željeli zagnjaviti s tim financijskim podacima, ali treba to istaknuti jer upravo novac, bez obzira na to što je nogomet i strast i religija, determinira snagu i moć klubova. Ukratko, ukoliko Modri uspiju ove srijede u Bakuu, ukoliko se dokopaju tih ogromnih milijuna, onda će to značiti da će još dugo godina vladati hrvatskim nogometom. Naravno, na prvi pogled moglo bi se onda zaključiti da ostali hrvatski klubovi, prije svih Hajduk i Rijeka, ne bi trebali baš navijati da Dinamo uđe u Ligu prvaka jer bi to onda značilo da im u budućnost mogu samo staviti soli na rep, da ih neće moći uhvatiti, niti sanjati o tituli.

No, s druge strane, modri klub će ukoliko preskoči Qarabag puniti i njihove tanjure, nahraniti ih financijskim sredstvima. Kao i sve ostale hrvatske HNL klubove. Neke projekcije kazuju da bi Dinamo plasmanom u Ligu prvaka ostalim hrvatskim prvoligašima mogao ukupno priskrbiti nešto manje od 10 milijuna eura. Milijun i “nešto” po klubu... Ne izgleda loše, zar ne? Zapravo, ove bi srijede svi hrvatski prvoligaši trebali navijati za Jakirovića i njegovu momčad. Prolazak Dinama znači i financijski suport kompletnom hrvatskom prvoligaškom nogometu. Osim za sebe, Dinamo igra i za sve ostale.

Prednost Dinama pred uzvrat je velika, tri su gola razlike. Nikad u svojoj povijesti u nokaut fazi europskih natjecanja ZG-klub nije prosuo tri gola prednosti iz prve utakmice. Nikad, pa neće valjda ni sad, kad je toliko važno, kad se možda ispisuje i dugoročna projekcija maksimirskog kluba. Iako i igranje u Europskoj ligi, ostanak u drugom razredu europskog klupskog nogometa, ne bi bilo tako loše, ipak bi to nakon 3:0 u prvoj utakmici bio šok. Baš veliki šok, mnogo veći od onog kad je Jakirovićeva momčad ispala od Sparte i PAOK-a. Tad se ispalo iz Europske lige, odnosno Konferencijske. Izgubilo se dosta pogotovo ispadanjem iz Europske lige, ali niti približno koliko bi se izgubilo ispadanjem iz Lige prvaka.

Sergej Jakirović sigurno razmišlja o tome hoće li u utakmicu krenuti s formacijom 4-2-3-1 ili s 3-5-2. Prije puta za Baku još nije bio načistu. Ona prva varijanta jest klasična Dinamova, ali upravo promjenom sustava u maksimirskom srazu Jakirović se dokopao uvjerljive pobjede, ulaskom Kulenovića našao je dobitnu kombinaciju.

Pisali smo već o tome je li moguće da će startati bez svog ovog trenutka najboljeg igrača, “vrućeg” Kulenovića? Makar, s druge strane, možda Modrima i nije potrebno krenuti s dva napadača jer prije svega treba se fokusirati na obranu, na obranu onoga do čega se došlo u Zagrebu. Ne znači to, naravno, da bi Modri trebali igrati neku vrstu “bunkera”, sve svoje kapacitete baciti na čuvanje svog gola. Ali, treba biti oprezan i fokusiran, svakako izbjeći primanje ranog pogotka jer ti rani golovi u prvim poluvremenima u Pragu i Solunu bili su kobni.

Srijeda može biti opasan dan za Dinamo, ali nekako vjerujemo da će se ta opasnost zaobići, da će se Modri u Zagreb vratiti kao sudionici Lige prvaka.

Linker
05. rujan 2024 10:55