DAMIR KRAJAC Cropix
PREOKRET U NADOKNADI

VIDEO: Gorica slavi povijesnu pobjedu protiv Dinama! Jurić zabio i šokirao Modre

Momčad Dinka Jeličića šokirala je aktualnog prvaka u 12. kolu SuperSport HNL-a
Piše: Toni Roić, Petar BekićObjavljeno: 21. listopad 2023. 20:15

GORICA - DINAMO 2:1 (Vujnović 70., Jurić 90.+2./Ademi 63.)

Gorica: Banić ? - Raspopović (od 46. Munksgaard), Maloča, Krizmanić, Štiglec - Pršir (od 69. Vujnović⚽), Mrzljak - Ndockyt, Blummel (od 46. Soldo), Mitrović (od 88. Leš) - Matavž (od 69. Jurić⚽)

Dinamo: Nevistić - Ristovski ?, Bernauer (od 46. Moharrami), Perić ?, Ljubičić - Mišić, Ademi ⚽ (od 80. Kulenović ?) - Baturina, Bulat (od 83. Marin), Vidović ? (od 46. Špikić) - Drmić (od 64. Emreli ?)

VELIKA GORICA - Gradski stadion. Gledatelja: 5,012. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec).

>>> POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE. <<<


Ante Matej Jurić je pogotkom za 2:1 nakon Hajduka srušio i Dinamo i Gorica je prvi put u povijesti HNL-a pobijedila Dinamo. Uspjela je to u 22. pokušaju i to protiv svog bivšeg trenera Sergeja Jakirovića. Dinamo je imao 1:0 i punu kontrolu igre, ali domaći su pronašli način da dvije čiste šanse pretvore u dva gola koja će se zauvijek pamtiti.

image
SOFASCORE ZA SN

Nije baš uobičajeno da Dinamo u Turopolje dolazi kao treći na ljestvici i u potrazi za pobjedom koja će ga bar na jedan dan odvesti na prvo mjesto, ali sezona je ovo u kojoj je, čini se, sve moguće. Stoga je i četvrtoplasirana Gorica itekako imala pravo sanjati prvi trijumf nad zagrebačkim klubom, pogotovo jer je na svom terenu u prošlom domaćinstvu nokautirala i Hajduk. Tim Matavž u špici i Sven Blummel na desnom krilu bili su dva osvježenja u početnom sastavu Gorice, ali start utakmice u potpunosti je prošao u znaku gostiju.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Očito je Sergej Jakirović naredio agresivni pritisak s jasnom željom da se što prije dođe do vodstva, koje se moglo dogoditi već u 3. minuti. Bulat je energično povukao loptu, ušao u šesnaesterac i pucao ljevicom, ali vratar Ivan Banić obranio je taj udarac. Još bolja prilika Dinama uslijedila je pet minuta kasnije iz slične situacije, samo je ovoga puta Arijan Ademi probio linije domaćih i pucao s nekih 12 metara, ali u blok, pa je onda pokušao i Robert Ljubičić, ali njegov pokušaj zaustavio je Banić, koji je tako postao najzaslužniji što početni nalet gostiju nije završio loše po njegovu momčad. Išla je tome u prilog i tiha provjera VAR-a u kojoj je procijenjeno da nije bilo prekršaja na Baturini u šesnaestercu domaćina.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Sredinom prvog dijela počeli su se buditi i Turopoljci, pokazavši da i oni znaju kombinirati prema naprijed, a vrlo obećavajuća bila je njihova akcija u 24. minuti kada je Matavž odložio u šesnaestercu loptu za Mitrovića, ali njegov udarac je izblokiran, dok je mlaki pokušaj Blummela lako zaustavio vratar gostiju Nevistić. U 32, minuti opet je Dinamo u čistoj šansi za vodstvo, ali nakon ubačaja Ljubičića na petercu se nije snašao Josip Drmić, loše je zahvatio loptu, a mnogi navijači gostiju su je već vidjeli u mreži Banića. Ubrzo je i Ndockyt sjajnom obrambenom reakcijom spriječio Baturinu da u kontri sam krene prema vratima Turopoljaca, a i inače je Kongoanac stalno pomagao obrani u zaustavljanju glavnog kreatora Zagrepčana. Poluvrijeme je zaključio udarac Vidovića zamalo pokraj vratnice, pa je Dinamo unatoč posjedu lopte od preko 70 posto ostao bez željenog vodstva.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Po dvije izmjene napravili su treneri Jeličić i Jakirović nakon odmora, za domaće su ušli Munksgaard i Soldo umjesto Raspopovića i Blummela, dok su kod gostiju u svlačionici ostali Bernauer i Vidović, a zamijenili ih Moharrami i Špikić, koji je nekad nosio dres Gorice. Start nastavka bio je preslika starta dvoboja, gosti u visokom presingu, a domaći sabijeni pred vlastiti šesnaesterac, što je donijelo kanonadu udaraca Dinama. Bulat, pa dvaput Baturina nisu uspjeli matirati Banića, ali sve je u 63. minuti naplatio Arijan Ademi. Na povratnu loptu Bulata pucao je ljevicom s vrha šesnaesterca, a lopta je u visokom luku završila u gornjem desnom kutu za vodstvo gostiju.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Uslijedilo je slavlje Bad Blue Boysa garnirano ustaškim koračnicama, kojima se veliča kvislinški režim iz 2. svjetskog rata i za kojeg će Dinamo sigurno platiti visoku kaznu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Gorica je u tom trenutku bila u teškoj situaciji, ali baš kao i protiv Hajduka odbila se predati i u 70. minuti Nikola Vujnović je volejem iz šesnaesterca rasparao mrežu Nevistića za 1:1. Opet je presudila dvostruka zamjena Dinka Jeličića, koja se dogodila samo minutu ranije kada su Vujnović i Jurić zamijenili Matavža i Pršira. Upravo je Jurić bio asistent strijelcu za izjednačenje. Domaća klupa skočila je na suca smatrajući da nije svirao prekršaj na Ndockytu u obećavajućoj kontri, dok je u 82. minuti dobar prodor i pokušaj Mišića izblokirao Munksgaard. I onda u nadoknadi Jurić izlazi sam pred Nevistića i snažnim udarcem pogađa za trijumf Gorice. Dinamo je ipak ostao tigar od papira...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ UTAKMICE!

Dinamo je dominirao većim dijelom susreta, ali kao da se ugasio nakon što je gol za vodstvo zabio Arijan Ademi. Gorica je potom pokazala veću želju za pobjedom, a briljirali su džokeri s klupe Vujnović i Jurić koji su donijeli povijesnu prvu pobjedu protiv Modrih. Očigledno je da Dinko Jeličić radi izvrstan posao na turopoljskoj klupi...

90.+5. Ristovski šutira izvana, prolazi njegov projektil pored gola!

90.+2. ⚽ GOOOL!

Još jedan džoker s klupe Ante Matej Jurić zabija za preokret!

Soldo je majstorski 'prerezao' obranu Dinama i pronašao Jurića koji se sjajno snašao, prihvatio taj pas i šutirao iz okreta za čudesan preokret Gorice!

90. ? Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

90. ? Žestoko je zaiskrilo između Moharramija i Mrzljaka, obojica su po kratkom postupku dobili žute kartone.

88. ⇔ Zadnja izmjena na susretu, ulazi Mateo Leš umjesto Mitrovića.

83. ⇔ Ulazi Antonio Marin, izlazi Bulat.

82. Kakva solo-akcija Josipa Mišića! Prošao je cijelu obranu Gorice i zamalo poentirao, međutim sustigao ga je Munksgaard i blokirao...

80. ⇔ Izlazi strijelac Ademi, mijenja ga Sandro Kulenović.

? Sad je pitanje je li brži žuti karton po ulasku dobio Emreli ili Kulenović. Napadač Modrih žestoko je u borbi za loptom startao na vratara Banića, doduše vjerojatno to nije bilo toliko strašno kako je na prvu izgledalo...

80. ? Dosad besprijekorni vratar Banić dobiva žuti karton zbog odugovlačenja.

78. Oporavio se Dinamo nakon hladnog tuša, opet je pojačao pritisak i Baturina je ponovno zaprijetio izvana. Još jednom odlazi to preko gola...

70. ⚽ GOOOL!

Džoker s klupe Nikola Vujnović zabija za izjednačenje!

Munksgaardov centaršut s desne strane dočekao je Vujnović i iz voleja sjajno opalio, nije imao šanse Nevistić... Gorica zabija za 1:1!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

69.⇔ Dvije promjene kod Gorice. Ulaze Nikola Vujnović i Ante Matej Jurić, na klupu će Pršir i Matavž.

68. ? Dino Perić je već četvrti dinamovac sa žutim kartonom, čini se da je prigovorio nešto sucu Kolariću...

64. ⇔ Emreli ulazi umjesto Drmića.

? Emreli je praktički u rekordnom roku dobio žuti karton zbog nepotrebnog i grubog starta na kapetanu Gorice Filipu Mrzljaku.

63. ⚽ GOOOL!

Strijelac je kapetan Arijan Ademi!

Danas izvrsni Marko Bulat sve je pripremio za Ademija koji ljevicom, 'kiflom', zabija povratnički pogodak za vodstvo Dinama!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

60. ⚠ Novi projektil Martina Baturine i nova fantastična reakcija Ivana Banića!

59. Sjajan udarac Martina Baturine prohujao je tik uz vratnicu! Dobro se ispružio Banić na golu... Prethodno je Bulat također dobro šutirao, a vratar Gorice skinuo i njegov pokušaj.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

58. ? Požutio je Ristovski zbog prekršaja.

52. Drmić je bio u prilici, ali Maloča pravovremeno ispred njega izbacuje u korner. Nakon ubačaja iz kuta visoko skače Perić, a Banić bez poteškoća otklanja opasnost.

50. Prijeti Gorica! Dobar centaršut Dine Štigleca pomalo u panici izbacuje Ljubičić u korner...

47. Šansa Modrih! Špikić je odmah pokazao da je ozljeda stvar prošlosti, njegov silovit šut s ruba šesnaesterca sjajno brani Banić!

46. ? Vraćamo se u Veliku Goricu.

Trener Dinko Jeličić u svlačionici je ostavio Raspopovića i Blummela, priliku će dobiti Alexander Munksgaard i Marko Soldo. Jakirović također radi dvije izmjene - Moharrami i oporavljeni Špikić umjesto Bernauera i Vidovića.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!
Momčad Sergeja Jakirovića očekivano je dominirala od samoga starta. U nekoliko su se navrata istaknuli Ademi, Ljubičić i Baturina, no vratar Banić imao je zapaženu rolu. Nadamo se većim uzbuđenjima u nastavku...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

45. ? Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

45. Dugo, dugo ništa, a onda je sijevnuo udarac Gabriela Vidovića i prohujao tik uz vratnicu!

40. Oslabio je početni pritisak dinamovaca, Gorica je neutralizirala sve pokušaje momčadi Sergeja Jakirovića i usporila kombinatoriku gostiju. Posjed lopte je 70 % - 30 % u korist Dinama.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

33. Pršir iz slobodnjaka ubacuje u peterac Modrih gdje to čisti sveprisutni kapetan Ademi.

32. ⚠ Velika šansa Modrih! Ljubičić se ubacio iz drugog plana i dao sjajnu povratnu za Drmića koji ipak ne uspijeva zahvatiti na pravi način i ugurati loptu u mrežu sa samo pet metara...

28. ? Vidović radi prekršaj na Ndockytu i sudac Kolarić ekspresno mu pokazuje žuti karton.

24. Evo i Gorice! Ndockyt je započeo jedan napad koji je finiširao nizozemski napadač Sven Blummel pokušajem s desetak metara, ali nije se dao iznenaditi Nevistić.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

20. Bulat je još jednom isprobao svoj udarac, nije tu bilo prave opasnosti po Goricu.

15. ⚠ Gledala je VAR soba jednu potencijalnu situaciju za kazneni udarac nakon što je u šesnaestercu Gorice pao Baturina, ali na kraju je sudac Kolarić pokazao samo na korner.

image

Martin Baturina i Momčilo Raspopović

DAMIR KRAJAC Cropix

13. Dinamo očekivano dominira od samog starta, a raspjevanim BBB-ima ne smeta ni jaka kiša u Velikoj Gorici. Domaći se zasad orijentiraju isključivo na obrambene zadatke.

8. Panika u šesnaestercu Gorice! Šutirali su Ademi (jednom) i Ljubičić (dvaput), grčevito su se pritom branili domaći braniči, a Banić je izvukao deblji kraj pa mu se kratko ukazivala liječnička pomoć.

3. I odmah prijeti Dinamo na samom startu! Bulatov opasan udarac iskosa uspijeva obraniti vratar Gorice Ivan Banić.

1. ? Počela je utakmica u Velikoj Gorici! Glavni je sudac Patrik Kolarić iz Čakovca.

Dinamov trener Sergej Jakirović od prve je minute na travnjak poslao kapetana Arijana Ademija, očito je procijenio kako je Ademi u ovoj prvenstvenoj stanci poboljšao tjelesnu spremnost. U sastav se, na svojoj poziciji desnoga braniča, vratio oporavljenik Stefan Ristovski, dok je Francuz Maxime Bernauer opet dobio priliku na srednjem braniču, u paru s Perićem.

Nakon što je Ukrajinac Mihajličenko “pojačao” juniorsku momčad, s kojom će trenirati do daljnjega, Jakirović je, poput Čačića i Bišćana, na lijevi obrambeni bok u Velikoj Gorici postavio veznjaka Ljubičića. Treneri se, eto, mijenjaju, a Ljubičić ostaje na “beku”...

Umjesto ozlijeđenoga Petkovića, u vrhu napada očekivano je Drmić, no zato je Baturina neočekivano nominalno pozicioniran na desnom napadačkom boku (na klupi su Emreli, Menalo i oporavljeni Špikić). Bulat je još jedan veznjak, a na lijevom je krilu Vidović.

S druge, pak, strane, trener Gorice, Dinko Jeličić, nije “kemijao” i Dinamu je sučelio zacijelo najbolju postavu koju trenutačno ima.

Predrag Jurišić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 16:18