GORAN STANZL/PIXSELL/GNK DINAMO
NOVA POBJEDA

VIDEO: Modri sa 6:0 prošli Kazahstance! Bišćanovo otkriće i džoker s klupe odveli Dinamo do slavlja

U sljedećem krugu Lige prvaka hrvatski će šampion imati znatno teži zadatak na jugu Europe
Piše: SNObjavljeno: 02. kolovoz 2023. 17:33

ASTANA - DINAMO 0:2 (Emreli 24., Marin 88.)

ASTANA Stadion Astana Arena. Gledatelja: 20.000. Sudac. Dennis Higler. Pomoćnici: Honig i De Nas. Četvrti sudac: Kooij. VAR: Kamphuis. AVAR: Van de Graaf.

ASTANA: Čondrić – Maročkin, Tomašević, Amanović (od 41. Dosmagambetov) - Hovhanisjan, Lončar, Ebong – Tomasov, Prokopenko (od 46. Darboe), Aimbetov (od 69. Astanov). TRENER: Grigorij Babajan.

DINAMO: Livaković – Moharrami, Ristovski, J. Šutalo (od 68. Bernauer), Mihajličenko – Sučić, Mišić (od 78. Lukanić), Ljubičić (od 78. Baturina) – Emreli (od 78. Drmić), Petković (od 68. Marin), Špikić. TRENER: Igor Bišćan

Žuti kartoni: Ebong (45 - prekršaj), Špikić (90 – preoštar start),Jovančić (90 - preoštar start).

Golove Dinama pogledajte ovdje.


Izvještaj // piše: Mladen Bariša

Već početkom kolovoza nogometaši Dinama ostvarili su minimalni cilj glede europskih ambicija. Plasmanom u treće pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka "modri" su osigurali – "jesen u Europi". Čak i u slučaju najgoreg scenarija, da hrvatski prvak bude eliminiran u predstojeća dva kvalifikacijska kruga, ostaje mu sudjelovanje u Konferencijskoj ligi, trećem rangu UEFA-inih natjecanja.

Uz pobjedu u Maksimiru (4-0), Dinamo je protiv Astane naznačio i ogromnu razliku u kvaliteti između hrvatskog i prvaka Kazahstana. Uzvratni ogled u središnjoj Aziji samo je potvrdio supremaciju "modrih". Zagrepčanima je de facto napornije bilo putovanje (do četiri tisuće kilometara udaljenog glavnog grada Kazahstana) od sraza s inferiornim protivnikom.

Umjetna trava

Rezultatski deficit iz prvog susreta domaćin je nastojao nadobudno anulirati zagovarajući agresivni pristup već na startu utakmice. Saveznik kazahstanskoj momčadi u početnim minutama dvoboja bio je i teren s umjetnom travom, na kojemu je lopta "brža", a zglobovi bolniji i izloženiji ozljedama. No, razdoblje prilagodbe na "plastičnu podlogu" kod nogometaša Dinama nije dugo potrajalo.

image
GORAN STANZL/PIXSELL/GNK DINAMO

Pitanje je koliko su domaći nogometaši uopće vjerovali u čudo i nekakav rasplet situacije u kojemu bi nadoknadili 0-4 iz prvog susreta. Čini se vjerojatnijom njihova ambicija da na svom terenu pokažu (i dokažu) kako vrijede više od opskurne prezentacije s maksimirskog travnjaka. Naime, u povijesti kvalifikacija Lige prvaka nikada nijedan klub nije nadoknadio rezultatski deficit od četiri gola u uzvratnom susretu.

Taktika Igora Bišćana za ogled u Astani bila je posve predvidiva. Ideja Dinamove igre svodila se na kontrolu posjeda lopte kojom bi posljedično atrofirala i početna agresija domaćina. Anesteziranjem suparničkih ambicija Dinamo je praktički odradio veći dio posla. Protijekom susreta hrvatski se prvak nametnuo kao dominantniji protivnik. Bilo je samo pitanje trenutka kada će Dinamova kvaliteta biti kapitalizirana kroz rezultat. I to se dogodilo u 24. minuti. Rizik u igru domaćina otvarao je koridore gostujućim igračima za realizaciju kontranapada. Tako je Špikić odlično proigrao Emrelija u suparničkom šesnaestercu, a Azer pokazao iznimnu snalažljivost.

Vodstvo Zagrepčana umnogome je otupilo entuzijazam domaće momčadi. Već do poluvremena Dinamo je mogao "do vrha" napuniti mrežu Astane, ali Emreli i Petković (obojica su imali po dvije izgledne prigode) nisu bili niti dostatno precizni, ali niti dovoljno koncentrirani.

Bezrazložno opuštanje

U drugom dijelu Dinamo je pomalo bezrazložno dominaciju prepustio domaćoj momčadi. Kao da su Zagrepčani htjeli iskušati domaću momčad – koliko može biti opasna u završnici? Umjesto da pojačaju ritam i drugim pogotkom definitivno zaključaju utakmicu "maksimirske su breskvice" (igrači hrvatskog prvaka pojavili su se prvi puta u dresovima boje spomenutog voća) ležernom igrom u junaka utakmice promovirale kapetana Dominika Livakovića. Vratar hrvatskog prvaka u nekoliko je situacija odlično reagirao i sačuvao svoju mrežu netaknutom.

Skromna i neinventivna igra hrvatske momčadi u drugom poluvremenu natjerala je trenera Bišćana na pet izmjena u posljednjom kvartalu utakmice. Osvježenja su u konačnici ipak donijela rezultatsku preinaku. Marin je dvije minute prije kraja podebljao pobjedu Zagrepčana.

Gotova je utakmica. Dinamo je došao do nove pobjede, ovaj put je od Astane bio bolji rezultatom 2:0. Domaćini su bolje izgledali nego prošlog tjedna u Zagrebu, ali nisu mogli do gola prije svega jer je Livaković bio raspoložen na vratima. Na drugoj strani su dobro igrali Petković i Emreli, a ovaj drugi je mogao postići više od jednog gola. Bišćan je u igru uveo i debitanta Lukanića, ali i Marina koji je postigao drugi seniorski gol za Dinamo u karijeri.

90+3. Ne odustaju domaćini od ideje za golom. Pokušao je sada i Hovhanisjan. Ni on nije bio precizan.

90+2. ? Požutio je Špikić.

90+1. Dobro je ubacio Astanov s lijeve strane, Darboe je bio u sredini, ali njegov udarac opet nije bio precizan.

88. ⚽ GOOOOOOOOOOL! Antonio Marin je iz drugog pokušaja uspio savladati Čondrića i udvostručiti prednost Dinama. Vratar Astane je zaustavio njegov prvi pokušaj, ali je Mihajličenko presjekao loptu i poslao je do Baturine čiji udarac je završio u bloku. No, Marin je naletio na loptu i iz drugog pokušaja bio precizan.

83. Odlično je reagirao Bernauer nakon jednog udarca Lončara.

Upišimo kako je ovo debi 19-godišnjeg Luke Lukanića u seniorskom dresu Dinama. Ovaj veznjak je od 10. godine član zagrebačke momčadi, a sada je upisao i prve minute za najbolju momčad.

78. ⇔ Još tri izmjene u redovima Dinama. Izašli su Ljubičić, Emreli i Mišić, ušli su Baturina, Drmić i Lukanić.

70. ⇔ Mogao se Aimbetov proslaviti večeras, ali je Livaković pobijedio u svakom od njihovih dvoboja. Sada je izašao, a umjesto njega je ušao Astanov.

69. ⇔ Dvostruka izmjena kod Dinama. Izlaze Šutalo i Petković, ulaze Bernauer i Marin.

67. ⚠ Opet odlična obrana Livakovića koji je sjajno istrčao na deseatk metara od gola i zaustavio novi pokušaj Aimbetova. Njega je dobro uposlio Darboe s desne strane, Aimbetov se odlično snašao i uputio dobar udarac, ali je Livaković pobijedio u ovom dvoboju. Lopta se zatim odbila od Darboea i izašla van terena.

64. Odličnu je loptu poslao Lončar d sesne strane Aimbetovu na lijevoj. On ju je primirio i dobro pucao, ali je samo pogodio vanjski okvir gola.

61. ⚠ Prvo Livaković pa onda Ljubičić! Opasno je živio Dinamo u ovom trenutku. Nakon jednog kornera gol zagrebačke momčadi je prvo sjajnom obranom spasio Livaković, a zatim je Ljubičić dobro reagirao na gol-liniji.

57. Darboe je izašao iza obrane Dinama, ali je njegov udarac bio prelagan zalogaj za Livakovića.

56. Aktivan je Mihajličenko na lijevoj strani. Sad je dobro ubacio u sredinu gdje je na loptu naletio domaći branič Maročkin. Lopta se od njega odbila do Čondrića.

50. Opet je Petković dobro uposlio Emrelija koji je ovaj put savladao Čondrića i zatresao mrežu, ali je to napravio uz prekršaj na domaćem braniču.

46. ⇔ Počelo je drugo poluvrijeme. U redovima Astane je došlo do dvije izmjene. Ušli su Jovančić i Darboe, a izašli Tomasov i Prokopenko.

Astana Arena koja prima oko trideset tisuća gledatelja jako je dobro popunjena. Vrijeme je toplo i ugodno, utakmica je počela u 20 sati po lokalnom vremenu što je u Hrvatskoj bilo četiri sata manje. Astana ima finu potporu svoje odane publike, a na tribinama se našla i manja skupina navijača Dinama.

Činjenica da su domaći gledatelji zauzeli veliku većinu mjesta na tribinama, da stolice nisu ostale prazne unatoč visokom porazu u prvom ogledu, govori da Astana ima podršku, ali i da je Dinamo magnet i ime koje je poznato i u državama kao što je Kazahstan. Uostalom, prvak je Hrvatske, svjetske bronce i srebra Lige nacija. To svima itekako znači...

Gotovo je prvo poluvrijeme. Dinamo zasluženo vodi 1:0 iako nismo vidjeli pretjerano inspiriranu igru Dinama. No, i ovo je bilo dovoljno da se prednost iz Zagreba dodatno poveća i mirno čeka kraj utakmice. Petković je dobro raspoložen, a strijelac Emreli se mogao proslaviti u još par navrata.

45+2. ? Žuti karton je dobio Tomasov nakon prekršaja nad Šutalom.

45+1. Upišimo dobar ubačaj Dosmagambetov s lijeve strane, ali Aimbetov ipak nije bio dovoljno brz da na pravi način zahvati tu loptu.

40. Što je sada promašio Emreli! Bio je sam na 5-6 metara od gola i nakon što je dobio dobru loptu s lijeve strane se potpuno sapleo i nije uspio uputiti udarac. Pokušao je ponovo nakon driblinga, ali samo je dobio korner.

36. Čondrić je sada morao istrčati na nekih 30 metara od svojeg gola kako bi spasio dobru priliku Dinama, odnosno Petkovića.

33. Dobar pokušaj Tomaševića u skoku nakon ubačaja iz kornera, ali njegov udarac je otišao pored gola.

31. Mogao je Emreli postati dvostruki strijelac nakon udarca s nekih 12-13 metara od gola, ali Čondrić je bio na mjestu. Emrelija je sjajno uposlio Petković.

27. Bravo za Livakovića! Hovhanisjan je lijepo primio loptu na desnoj strani, namjestio se na lijevu nogu i dobro pucao, ali je vratar Dinama bio na mjestu.

24. ⚽ GOOOL! Emreli je postigao gol za vodstvo Dinama! Primio je loptu malo izvan šesnaesterca, ona mu se nakratko odbila od noge, ali se on nekako snašao te ju uputio i prevario Čondrića. Moguće je da se gol pripiše domaćem braniču Maročkinu koji je bio blizu Emreliju prilikom udarca.

image

Mahir Emreli (arhivska fotografija)

MARKO LUKUNIC/PIXSELL

20. Dobro je sada Astana odigrala nekoliko poteza u sredini terena, ali Prokopenko je uputio jako loše dodavanje prema Tomasovu pa od svega nije bilo ništa.

16. Dobro je ubacio Mihajličenko s lijeve strane, Petković je loptu nekako uspio smiriti, ali Sučić nije uspio doći do nje i pravog udarca.

14. Pokušava Astana brzo organizirati napade, ali nema tu ničega konkretnog. Sad je Tomasov pucao s 30-ak metara, ali to je otišlo daleko, daleko...

9. ⚠ Kakva prilika za Dinamo! Zapravo, dvije prilike! Nakon dobre duge lopte Petković je izašao sam ispred vratara Astane, ali Čondrić mu je obranio dva udarca zaredom.

image

Josip Čondrić

ARTUR STABULNIEKS/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Artur Stabulnieks/imago Sportfotodienst/profimedia

5. Počeli su Kazahstanci agresivno, pokušali brzo doći do neke prilike, ali ništa se važnije do sada nije dogodilo.

1. ? Počela je utakmica u Astani. Sretno, Dinamo!!!

Igor Bišćan odlučio je odmoriti Luku Ivanušeca i Martina Baturinu. Umjesto njih u prvi sastav odlučio se uvrstiti Mahira Emrelija i 19-godišnjeg Petra Sučića.

Linker
08. svibanj 2024 00:04