DAMIR KRAJAC Cropix
TO BI BILO SJAJNO

Vijest koja će oduševiti sve navijače Dinama! Modri bi uskoro mogli izravno u Ligu prvaka, evo što se mijenja

Najveća promjena odnosi se na uključivanje još četiri kluba u natjecanje, novo izdanje trebalo bi brojati 36 klubova
Piše: Andro PolićObjavljeno: 17. listopad 2022. 14:34

Uefa je počela slagati kockice mozaika kako bi u konačnici trebalo izgledati novo ruho Lige prvaka koje će svoju premijeru imati u sezoni 2024./25., a od novosti u elitnom natjecanju, itekako bi mogao profitirati Dinamo.

"Modri" bi, ako sezonu prije uvođenja novog formata budu prvaci Hrvatske, mogli imati i izravan plasman u elitno natjecanje. Kako bi se to moglo dogoditi? Od sezone 2024./25. izravan put u prvu fazu natjecanja imat će klub s najvišim koeficijentom u takozvanom "putu prvaka", odnosno, najbolji u konkurenciji onih klubova koji su postali prvaci država, a nemaju izravan plasman u Ligu prvaka.

U trenutnoj situaciji onaj klub koji osvoji Ligu prvaka, automatski se kvalificira za novo izdanje natjecanja, naravno, ako se za isto ne kvalificira putem nacionalnog prvenstva. Uzevši u obzir kako su to najčešće klubovi poput Real Madrida, Liverpoola ili Bayerna, tim klubovima neće biti potrebna ta usluga Uefe, pa bi se mjesto trebalo otvoriti upravo za klub poput Dinama.

image
RONALD GORSIC Cropix

Najveća promjena odnosi se na uključivanje još četiri kluba u natjecanje, pa će tako umjesto tradicionalnih 32, novo izdanje brojati 36 klubova. Uobičajene skupine zamijenit će jedan ukupni poredak na kojem će biti svi klubovi, a isti format poprimit će i Europska liga i Konferencijska liga. Kako će se popuniti četiri mjesta viška u Ligi prvaka? Jedno će dobiti petoplasirana momčad one europske lige koja će u tom trenutku držati treće mjesto po koeficijentu (zasad francuska liga).

Drugo mjesto otvorit će se u takozvanom "putu prvaka" čiji je redovni član Dinamo. Put je to kojim prvaci nacionalnih prvenstava igraju međusobno na putu do Lige prvaka, a umjesto dosadašnja četiri takva kluba, u novom će se formatu naći mjesta za njih pet. Posljednja dva mjesta popunit će dva kluba iz onih država čiji su klubovi u prethodnoj sezoni ostvarili kumulativno najbolje uspjehe.

Oni slabiji klubovi ipak neće biti tek puki promatrači za što se to bore europski giganti, jer će priliku za ulazak u osminu finala imati čak i 24. klub nakon osnovnog dijela natjecanja. Prvih osam klubova izborit će izravan plasman u osminu finala, dok će klubovi rangirani između 9. i 24. mjesta igrati doigravanje gdje će se boriti za preostalih osam mjesta.

Nije još odlučeno hoće li tako 9. klub igrati protiv onog 24. ili će ždrijeb biti u potpunosti otvoren gdje ne bi bilo nikakvih barijera. Ipak, jasno je kako neće biti barijere da dva kluba iz iste države ne mogu igrati u toj fazi natjecanja jedan protiv drugog.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Nakon što se formira osmina finala, koncept će poprimiti oblik klasičnog teniskog kostura. Tako će, primjerice, ždrijebom biti određeno da prvoplasirana i drugoplasirana momčad moraju ići na potpuno oprečne dijelove tog kostura, pa se u tom slučaju nikako ne bi mogle susresti prije samog finala natjecanja.

U prvom dijelu nove Lige prvaka svaki će klub odigrati osam utakmica, a klubovi će u ždrijebu tog dijela natjecanja biti podijeljeni u četiri jakosne skupine. Svaki će klub odigrati po jednu utakmicu protiv dva člana svake jakosne skupine (jednu kod kuće, jednu u gostima), pa tako dolazimo do ukupno osam utakmica u prvoj fazi natjecanja.

Uefa razmišlja i o promjeni formata Superkupa. Tako bi to natjecanje moglo biti "rastavljeno" na dva različita oblika. U takozvanom "Europa Superkupu" igrali bi međusobno pobjednici Europske lige i Konferencijske lige, dok bi drugo natjecanje bio nekakav oblik uvertire u Ligu prvaka, a na tom bi turniru zaigrala najbolja četiri kluba prethodnog izdanja Lige prvaka, odnosno, četiri kluba koja su dogurala do polufinala.

Linker
02. svibanj 2024 01:06