ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
TOMISLAV BUTINA ZA SN

‘Više ne možemo šutjeti, Dinamo mora imati drukčiji status kod HNS-a! Sad, najednom, taj naš put ne valja!?‘

Šef nogometne škole maksimirskoga kluba iznio neslaganje s nizom stvari koje dolaze iz Kuće nogometa
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. ožujak 2022. 09:59

I na strani i kod kuće, Bućo brani nemoguće! To su mu pjevali navijači kad je branio “nemoguće lopte”, čuvao Dinamovu i reprezentativnu mrežu. To je sad iza njega, Tomislav Butina je na drugoj funkciji, šef je nogometne škole Dinama. Inače, jedan je od četvorice plavih nogometaša koji je igrao za sve četiri “varijante” modrog kluba. Za onaj “stari” Dinamo, pa za HAŠK Građanski, Croatiju, a onda i za “novi Dinamo”. To su još uspjeli samo Igor Cvitanović, Dražen Ladić i Zoran Mamić.

U srijedu je Butina proslavio 48. rođendan, sjeli smo u plavom klubu, ali nije razlog intervjua bio slavljeničke prirode. Popričali smo s Bućom o njegovom radu u školi Modrih koju je preuzeo početkom godine zamijenivši Željka Kopića, koji je postao trener prve momčadi...

Stalno se propitkujem

Koliko vam je uopće zahtjevno voditi školu Dinama? Osjećate li se dovoljno kompetentnim za tako zahtjevan izazov? Kako izgleda vaš radni tjedan?

- Trudim se da sve bude zastupljeno, od onih kancelarijskih poslova i sastanaka, ali volim i pogledati što treneri rade na treninzima. Radni dan mi traje od osam ujutro do, recimo, deset navečer. Ako ti je to samo posao, nemoj ga niti raditi, ako ti je stil života, onda imaš vjerojatnost da ćeš uspjeti. Ali, nije to odgovornost jednog čovjeka, nego svih ljudi unutar sustava. Makar, ja sebe propitkujem od jutra do mraka. Tražim savjete, nikad neću znati sve. Nemam problem pitati i pogriješiti. Sve radim s velikim entuzijazmom - kaže nam u uvodu Butina.

image

Novinar Sportskih novosti u razgovoru s Tomislavom Butinom

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Dinamove mlade momčadi su u svim kategorijama uvijek na samom vrhu ili barem pri vrhu. Koliko je Dinamu danas teško biti nadmoćan u mlađim kategorijama?

- Sve o čemu ćemo pričati treba gledati kroz širi kontekst. Ja sam na ovoj poziciji nekoliko mjeseci, neke stvari su već odrađene prije mene. Ovog trenutka pripremam nešto za budućnost. Jasno jest da je rezultat pokazatelj nekakvog rada, ali primarno ne smije biti pokazatelj našeg cilja. Ovaj klub funkcionira na način da proizvodi i prodaje svoje najveće talente u najveće klubove svijeta. Potrudit ćemo se da to bude primarno u našem radu. Dakle, kad gledate širu sliku, jako je bitno proizvoditi kvalitetne igrače, te ih što prije pripremiti za seniorski nogomet jer vidimo da dobne granice padaju. S druge strane, što imate više kvalitetnih pojedinaca, i momčad će vam biti bolja. No, to je meni ipak sekundarno, primarno jest da imamo najveću moguću kvalitetu za isporučiti prvoj momčadi. Pa, kad isporučite i nešto nižu kvalitetu u prvu momčad, nećete trebati kupovati igrače. Nije vrijednost imati, recimo, jednog Joška Gvardiola, nego i dovoljnu kvalitetu da ne trebate kupovati.

Kako ste zadovoljni odnosom HNS-a prema Dinamovim mlađim kategorijama. Naime, to pitamo i zato što, recimo, na prvoj kvalifikacijskoj utakmici U-19 selekcije koja se na koncu nije plasirala na Euro u udarnoj postavi nije bilo niti jednog igrača Dinama?

- Mi moramo neke stvari definirati. Pitanje jest ovakvo - zaslužujemo li mi kao dugogodišnji nositelji kvalitete hrvatskog nogometa takav tretman? Kad je naša B momčad, u kojoj primarno igraju igrači 2003. i 2004. godište, bila zadnja ili predzadnja u Drugoj ligi, mi smo šutjeli. Međutim, kad se situacija promijenila i kad su izvedbe i rezultati pokazali nešto sasvim drugo, onda više ne možemo šutjeti. Ta naša djeca dominiraju u Drugoj ligi, primjerice, pobjeđuju Varaždin, koji ima prvoligaške ambicije, pa onda moramo imati drukčiji status.

Razvojni projekt

Na tu temu, Butina nastavlja...

- Da, naši dečki igraju u Drugoj ligi, ali to je naš razvojni projekt. To je naš put koji je pokazao da daje najbolje rezultate, ne samo kod nas, već i u Europi. I sad, najednom, taj naš put ne valja!?

Nadodaje još nešto...

- Mi se kao Dinamo i kao škola moramo zaštiti, moramo zaštititi svoje interese i svoju djecu. Ovakav odnos mi ne zaslužujemo! Ako netko misli da mi ne znamo, u redu, možemo i to prihvatiti. Samo, netko će to morati argumentirati. Vidimo dobro što se događa s mlađim kategorijama na razini HNS-a. To nam daje za pravo da i dalje imamo nešto kazati, malo ozbiljnije i žustrije na tu temu. Sve ono što se događa u posljednje vrijeme na razini HNS-a nije dovoljno kvalitetno. Mi i dalje vjerujemo da smo lideri, da imamo ispravan model po kojemu radimo, ali očekujemo da se to akceptira. Netko mora prihvatiti da uspješno radimo po scenariju koji imamo dugi niz godina.

image

Tomislav Butina

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Smatrate li da je dobro dati klince u ruke poprilično neiskusnim izbornicima?

- Ovdje se ne radi o izbornicima! Slika mora biti šira. Svi smo mi na nekoj poziciji jer nas je tu netko postavio iz nekog razloga. Postoje institucije koje funkcioniraju ili ne funkcioniraju. Svi mi nekome odgovaramo. Treba gledati cijeli koncept. Nije to priča koja traje od kvalifikacijskog ciklusa do kvalifikacijskog ciklusa. Tu se ne radi o Tomislavu Rukavini, Josipu Šimuniću ili Igoru Bišćanu. Radi se o cijelom paketu proizvoda o kojem se treba pričati. O procesu koji traje. Ja, recimo, program radim za tri olimpijska ciklusa jer imamo 12 generacija. Sve što je kratkoročno će propasti, to je sigurno. Ako ne vidite cijelu priču, nemojte se baviti tim poslom.

Što će sad biti s drugom momčadi Dinama kad više ne smije igrati Drugu ligu, što će biti sa svim talentima? Hoćete li igrati jedinstvenu Treću ligu?

- Treća liga trenutačno nije opcija! Bez obzira što će biti jedinstvena. Kad vam se Dinamo i Osijek žale na odluku o tome da ne mogu igrati Drugu ligu, Hajduk je odustao ranije, mislim da bi trebalo propitati odluku. Ti mladi igrači igraju Drugu ligu i igrači su reprezentacija. I sad vi njih i svoje reprezentativce spuštate ligu ispod!? Nije isto igrati Drugu ili Treću ligu. Naši juniori II pobjeđuju ozbiljne trećeligaše s tri do četiri razlike. Neka mi netko argumentirano odgovori kako je to u interesu hrvatskog nogometa, tih mladih hrvatskih reprezentacija? Ozbiljno je pitanje gdje ćemo s našim mladim igračima. Imamo mi neke svoje modele. Već sad imamo ozbiljan broj igrača na posudbama. Imamo mi planove. Ali, odluka HNS-a mi je apsolutno neshvatljiva...

Utjecaj na djecu

Koliko su drugi klubovi napredovali u otkrivanju klinaca, što se djeci i roditeljima danas sve nudi, što oni traže, kako se ponašaju njihovi zastupnici koji “uzimaju” djecu već s 10 ili 11 godina?

- To su svakodnevni izazovi. Na svaku Dinamovu utakmicu mlađih kategorija dolaze skauti velikih europskih klubova. Djecu, roditelje i agente fasciniraju uvijek imena tih klubova. A za veliku većinu tih klubova, mi smo referenca ako pričamo o nogometnoj školi. Ti veliki klubovi samo kupuju da bi jednoga dana njihova prva momčad bila jako uspješna. Nekakva novčana ponuda tog kluba puno je veća od naših mogućnosti, viša od onoga što mi smijemo, možemo i želimo plaćati jer to nije smisao igranja za Dinamo. Svi klubovi danas štite igrače nekakvim ugovorima da bi jednoga dana kroz naknadu za razvoj dobili nekakva sredstva, tako da je sve teže i teže dovesti mlade igrače. Kao šef škole želim da se vratimo na osnovne postavke. To je emocija za igranje nogometa, ljubav prema klubu. Da ne krenemo samo s onime što se nudi. Novac će doći kao rezultat ako jednog dana postaneš pravi nogometaš. Tržište je takvo, cijene su otišle jako gore, igrači zarađuju strašno puno. Na žalost, sve je teže danas raditi jer je taj utjecaj na djecu užasan, sve se gleda kroz materijalnu prizmu.

image

Tomislav Butina

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Ima li Dinamo u ovom trenutku šefa skauta? Tko, zapravo, sve radi u skautskoj službi plavog kluba, tko je najviše talenata otkrio?

- Neću govoriti o imenima. Dinamo ima sve posloženo, pa tako i skautsku službu. Imamo ljude na terenu, nama je svaki trener skaut. Jasno, imamo i ljude koji sve prate i koje klub za to ozbiljno plaća. Imamo i novo ustrojenu skautsku službu koja sve to prati preko podataka koje danas nudi internet. Ne možemo, naravno, sve pokriti jer se i drugi klubovi bave istim poslom, ali smo sigurno i dalje dominantni u tom sektoru, lako dođemo do igrača koje stvarno želimo. Sav taj paket koji mi možemo ponuditi za neku dugoročnu priču puno je veći nego što može ponuditi bilo tko u Hrvatskoj i cijeloj ovoj regiji.

Postoje li već neki od mladih igrača Dinama za koje bi se moglo kazati da će biti veliki igrači?

- Ima, ali ne bih o imenima. Ne želim nikome staviti žig na leđa. No, imamo izvrsne igrače. Sve je kategorizirano. Ali, ova priča s B momčadi nam jako otežava put. Morat ćemo neke stvari unutar sustava reprogramirati. Moramo gledati da već u juniorima budu spremni za prvu momčad. Što nije uvijek jednostavno...

Dinamo ima puno igrača sa stipendijskim ugovorima? Je li to previše?

- Ne. Ako radimo po modelu koji ja zagovaram, onda je to pomoć koja treba. Iznosi koje mi dajemo nisu veliki. Za onog za kojeg sportski sektor i klub procijene da je dobra priča, nije upitna koja “kuna više”. Vi danas s takvim ugovorima morate zaštititi tu djecu jer će vam ih netko drugi uzeti. Mi kao nositelji kvalitete imamo veći broj igrača koje treba zaštiti. Nemojte gledati samo kontekst igranja u Dinamu, pogledajte koliko mi dajemo hrvatskom nogometu, koliko igrača igra u ostalim klubovima. Mi smo ponosni i na njih. Tko sretniji od nas da ima “deset Pavičića” u svakom klubu. Ili Murića... Kotarski je naše dijete, Goda... Kontekst naših ugovora je puno širi.

Agenti nisu zlo

Kad je riječ o agentima mladih igrača, Butina kaže...

- Stvara se jedna slika kao da su oni zlo sporta. Ja pokušavam što više kontaktirati s roditeljima, a što manje s agentima. Ne treba stvarati generalno mišljenje o agentima. Ima tu prekrasnih ljudi, s kojima je nekad puno lakše razgovarati nego s roditeljima.

Koliko pratite europske trendove? Šaljete li svoje trenere u inozemstvo?

- Naravno... Kao što nama od ožujka do svibnja dođe oko stotinu stranih trenera, recimo, 30 iz Izraela, sad je bila skupina Šveđana, pa Poljaci... Jednako tako i mi šaljemo trenere svugdje. Ja idem svuda...

Baš ste se vratili iz Saudijske Arabije. Što ste tamo radili?

- Imamo suradnje na jako visokim razinama. Naša U-19 momčad igra veliki turnir pod pokroviteljstvom Saudijske Arabije. Dva puta mjesečno idemo u Španjolsku, igramo protiv najboljih europskih momčadi, kao što ćemo sljedeće sezone opet igrati onaj Premiership International Cup. Mi djeci kroz te najveće utakmice dajemo najveći podražaj. Inače, Romeo Jozak je važan kotačić u cijelom programu ministarstva sporta Saudijske Arabije, pa smo sad bili njihovi gosti. Primljeni smo od princa, što je neviđena čast. Idemo prema lijepoj suradnji. Uskoro ćemo pričati i o suradnji s 13 američkih fakulteta.

image

Tomislav Butina

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Bili ste odličan vratar. Ima li danas Dinamo vratara budućnosti?

- Imamo ih više od jednoga, ali opet neću govoriti o imenima. Oni su između ostalih nositelji kvalitete svih naših momčadi, reprezentativci. U školi smo jako posložili taj vratarski dio. Čak izbacujemo po dva vratara u jednoj generaciji. Ovog trena ih imamo jako puno, čak nerealno puno. Ali, to je rezultat dobre selekcije i dobrog rada, te novog pristupa koji zagovaram. Svi će se oni negdje baviti nogometom - zaključio je Butina.

Hoće li netko ostati od Ukrajinaca? Vjerojatno hoće...

Sportske novosti su pisale o zainteresiranosti Dinama za mlade igrače Šahtara, koji su pobjegli od rata? Što se trenutačno događa s time?

- Mi u ovom trenutku o tim mladim ljudima ne pričamo kao o nogometašima. Nemoguće ih je u ovom kontekstu vremena gledati kao nogometaše. Mi ih gledamo kao djecu kojoj želimo pomoći. Mogu doći kod nas kad i koliko hoće. Ne kvare naš proces. Svi su talentirani klinci, Ima ih iz Šahtara, kijevskog Dynama, Dnipra, Oleksandrije... Ona dvojica o kojoj se pisalo samo su prvi došli. Razgovarao sam s Edgarom Caruzom, direktorom Akademije Šahtara, u Splitu je 86 klinaca, ima ih ovdje desetak. Hoće li netko ostati? Vjerojatno hoće.

Tueto? Netko klikne, netko ne, a o Brkljači iz Hajduka ne znam ništa

Pojavila su se neke medijske priče da će mladi Brkljača iz Hajduka doći u Dinamo?

- Prvi glas. O tome ne znam ništa. Nemam čak niti špekulaciju.

A što je bilo s onim mladim Tuetom koji je stigao iz Rome i napustio Dinamo?

- Netko klikne, netko ne. Ne mogu svi oni koji dođu i koje mi odgojimo igrati za prvu momčad Dinama.

48

godina proslavio je u srijedu šef škole Tomislav Butina

28

nastupa za hrvatsku selekciju upisao je Tomo Butina

Linker
25. travanj 2024 20:29