Marijan Čabraja

 Screenshot: Hibernian
BIVŠI DINAMOVAC

‘Više sam tužan nego ljut! Krivo mi je kad vidim tko u Dinamu igra moju poziciju, a ja nisam dobio šansu...‘

Zakletom dinamovcu nije lako palo otpusno pismo, iako je za HNL prilike doveden u velikom transferu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. srpanj 2022. 16:36

Marijan Čabraja u utorak je prošao liječnički pregled u Edinburghu, a u srijedu je predstavljen kao pojačanje Hiberniana, uz Hearts jednog od dva najvažnija kluba u škotskoj prijestolnici, koji na nogometnoj sceni ipak u pravilu tek statiraju pokraj dvojca iz Glasgowa Celtica i Rangersa.

Čabraja je zakleti dinamovac i nije mu lako palo otpusno pismo koje je ovog ljeta dobio u Maksimiru, priznat će da ga je grizlo kad je vidio da za Modre na lijevom beku igra veznjak, a on, iako je za HNL prilike doveden u velikom transferu, nikad nije dobio pravu šansu. No, Čabraja unatoč tome o maksimirskom klubu govori sa simpatijama i nježnošću kako se priča o najvećoj ljubavi, s nadom da će možda, ipak, jednog dana doći i njegovih pet minuta.

- Kad mi je ponuđeno da idem u Hibernian, priznajem, na početku sam bio malo skeptičan. Bilo mi je čudno, znate kako mi razmišljamo - ako nisu Celtic ili Rangers, što ćeš u Škotskoj? No, potom je nazvao trener i dobio sam drugačiji dojam, a i sam sam istražio što je zapravo Hibernian. Sve dvojbe i pitanja su nestali kad sam stigao ovdje, vidio kakav je to zapravo klub i koliko znači ljudima. Sad sam baš presretan - kazao nam je Čabraja, javivši se iz jednog od ljepših europskih gradova. Edinburgh je impresivan za one koji vole povijesne i kulturne atrakcije te je po broju turista drugi u Velikoj Britaniji nakon Londona.

image

Marijan Čabraja

SRDAN VRANCIC Cropix

- Je, grad je jako lijep, samo što je hladno - našao je zamjerku Marijan, dodajući: - Ali zaboravi se to kad se vidi kako je prelijep.

Po izjavama trenera Leeja Johnsona i klupskih čelnika puno od njega očekuju, oduševljeni su što su ga uspjeli dovesti.

Imam potporu

- Takav sam i ja dojam dobio, a to mi i paše. Neka očekuju, to će i dobiti - smije se lijevi branič dodajući: - Vidim da imam potporu i uopće se ne bojim hoću li im vratiti.

Jeste li se konzultirali s Hrvatima u Škotskoj o klubu i ligi?

- Razgovarao sam s Ivanom Kepčijom koji je radio baš u Hibernianu. S Josipom Juranovićem i Bornom Barišićem još se nisam čuo, mislim im se javiti. Naravno.

Od nedavno u Rangersu je i Antonio Čolak, dakle bit će naših. Čabraja je lani došao u Dinamo iz Gorice, po Transfermarktu za 1,6 milijuna eura, no ostao je izvan sheme. Jeste li ljuti na Dinamo što vam nije dao pravu priliku?

- Dinamo je moja jedina, a ne samo najveća ljubav i nikad to neće prestati biti. Gledat ću i dalje svaku utakmicu, koju ću god moći. I navijati. Dinamo mi je u srcu i u krvi. Jesam li ljut? Više sam tužan jer realno nisam dobio pravu šansu. Po minutaži sam odigrao nekih sedam utakmica, to je ipak premalo. No, kako je tako je. Da se mene pita proveo bih na Maksimiru čitavu karijeru, to nije nimalo upitno, međutim moram ići dalje. Što god mislio, ljubav prema Dinamu uvijek će biti jednako velika. Bit ću najvjerniji navijač.

Po vašim riječima jasno je da vam nije krivo što ste se vratili, budući da ste u Dinamu bili i kao vrlo mlad igrač.

- Nikad. Vjerujte mi, iskren sam - kad sam išao na potpis ugovora s Dinamom, ništa nisam pitao. Nisam znao ni koliko novca ću dobiti, niti na koliko godina potpisujem.

Svaka čast. To je danas rijetkost.

- Dinamo se ne odbija. Nikad.

Opet, kad gledate Superkup, lijevog beka igra - veznjak. Jeste li se pitali - pa je l’ bih mogao ja?

- Budući da sam dobro odradio obje posudbe, iskreno, nadao sam se dobiti šansu barem na pripremama, pa da se vidi ide li mi. Da, ne igra nijedan lijevi bek nego veznjak. Kad to vidim, žao mi je. Vjerujem da mogu, znam da mogu. Nikad ne reci nikad, možda se i vratim.

Tko vam je rekao da nećete na pripreme, da potražite drugi klub?

- Ne znam točno tko je to odlučio, nazvao me moj menadžer Miroslav Bičanić da je takva situacija. Pomirili smo se s tim i on mi je napravio transfer u Hibernian.

S Dinamom ste se rastali korektno, pustili su vas bez odštete, samo s postotkom od sljedećeg transfera.

- Uvijek su prema meni bili korektni, što se toga tiče. Nemam što reći.

Što očekujete od Dinama?

- Da će mu ove sezone jako teško itko u Hrvatskoj zaprijetiti. Gledajući kakva su doveli pojačanja i ako ostanu svi koji su dosad bili nositelji igre. Dinamo je svake godine sve bolji i samo je pitanje vremena kad će biti redovan u skupini Lige prvaka.

Mislite da se neće ponoviti napeta sezona poput prošle?

Neće biti drame

- Objektivno je reći da neće biti drame. U Superkupu se vidjela velika razlika između Dinama i Hajduka. Može pričati tko što hoće, no trenutačno se nitko u HNL-u ne može mjeriti sa Zagrepčanima.

Iz Gorice ste stigli zajedno sa Špikićem, koji je uspio izboriti poziciju u momčadi.

- Znam ga skoro cijeli život i nisam sumnjao da je dobar igrač. Samo je bilo pitanje vremena kad će demonstrirati da ima sve kvalitete modernog krila. Moćan je i prodoran.

Na kraju razgovora vratili smo se na Hibernian. U utorak su izgubili u Liga kupu 0:1 od trećeligaša Falkirka, no ovaj dio igra se u skupini. Vas su doveli umjesto Doiga koji je otišao u Veronu.

- Takav je bio dan, odigrali su loše prvo poluvrijeme... Teško je Hibernian uspoređivati sa Celticom i Rangersom, cilj je da se pokuša biti treći i izbori Europa. Posebno bitan je Kup jer upravo u njemu su osvojili zadnji trofej 2016. godine. Gledao sam videa i slike, kao da su uzeli Ligu prvaka. Toliko je ljudi bilo na ulicama.

Pamte li u Hibsu Rijeku koja ih je lani eliminirala u pretkolu Konferencijske lige? U žestokim susretima...

- Pamte i to jako dobro. Nahvalili su mi Rijeku. Ističu da im se jako svidjela. Oduševili su se njezinom igrom, pogotovo s Domagojem Pavičićem.

Dakle, Škotska ne znači manje ambicije?

- Upravo suprotno. Na novom sam tržištu, planiram se što prije promovirati. Ako budem odrađivao posao kako treba, brzo to netko vidi.

Hoće li biti sami u Edinburghu ili imate pratnju? Privatnu ili stručnu?

- Zasad sam sam, inače imam kondicijskoj trenera Luku Krklješa s kojim radim godinama. On je bio u Dinamu i u Istri, svaki dan me zove i maltretira s vježbama. Ako sam u Zagrebu uživo, a kad nisam, online.

‘Otac mi je dao ime po splitskom Marjanu‘

Rođeni ste u Istri, odrasli u Poreču...

- Moji su rodom iz bosanske Posavine, točnije iz okolice Bosanskog Broda. Za vrijeme rata su se preselili, ja sam se jedini u obitelji rodio u Istri. A zamislite zašto mi je tata dao ime Marijan? Zato što je navijač Hajduka. Po splitskom Marjanu. Međutim, otkako znam za sebe, znam samo za Dinamo. U Maksimir sam stigao s 12-13 godina, no i prije toga za mene je postojao jedino Dinamo, Dinamo, Dinamo... Bio sam lud za njim. Malo se zeznuo stari - smije se Čabraja.

Kako ste to riješili u obitelji? Otac Franjo, vi i ostali...

- Nikad me nije tjerao da budem hajdukovac, nije bio tako tvrdi navijač, ali rekao mi je kako je odabrao moje ime.

‘Zvali su Slaven Belupo i Gorica‘

Je li bilo iz Hrvatske ponuda?

- Bilo je, za posudbe od Slavena Belupa i recimo iz Gorice, ali htio sam probati nešto novo.

Kako vam sada izgleda Gorica?

- I dalje imam tamo prijatelje. Ambiciozni su, mladi, ponovno dovode kvalitetne igrače, vjerujem da će biti bolji nego prošle sezone.

‘Čerčesov je odlučio da me ne želi‘

Prošli ste dvije kratke posudbe u Ferencvarosu i ljubljanskoj Olimpiji.

- U Mađarskoj sam na početku bio ozlijeđen, a nakon što sam se vratio krenulo je dobro. Imao sam dvanaest nastupa, uključujući i Europu, trener me vidio u ekipi, međutim dobio je otkaz prije zadnjeg kola polusezone. Došao je Stanislav Čerčesov, izbornik Rusije sa Svjetskog prvenstva. Nismo se znali niti tjedan dana, a već je odlučio da me ne želi. Zato sam otišao u Olimpiju na tri mjeseca, odigrao sve utakmice. Bilo mi je super, šteta što nismo osvojili prvenstvo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 21:05