Slavlje Dinamovih igrača nakon pobjede 7:2 na Rujevici

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
USUSRET DERBIJU

Za tvrdnje o kvaliteti Dinamove momčadi ne postoje relevantni argumenti, a jedna spoznaja je frapantna

Bremenitost situacije dodatno opterećuje uvjerenje da se aktualnoj maksimirskoj krizi ne nazire kraj
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 12. studeni 2023. 15:42

Godina dana u trajanju jedne epohe zanemarivo je vremensko razdoblje. Prije samo 364 dana, 13. studenog 2022. Dinamo je na Rujevici "ispisao" povijest. Reputacijom i autoritetom prvaka "modri" su deklasirali i ponizili momčad Rijeke. Rezultatom 2-7 posramljeni je domaći sastav mogao čak biti i zadovoljan. Dinamo je te večeri izgledao goropadno, nemilosrdno i nadasve efikasno...

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Posljednjih nekoliko tjedana i mjeseci Dinamo više nije niti blijeda preslika momčadi, koja se prije godinu dana lakoćom poigravala s Riječanima. Štoviše, posljednji rezultati sugeriraju da je epoha Dinamove dominacije u HNL-u definitivno završila. Kao i razdoblje ugleda europski respektabilne momčadi, kojega su Zagrepčani mukotrpno stjecali desetljećima. Prije godinu dana trener Ante Čačić bio je metom medijskih kritika, jer nije uspio izboriti prolaz u drugi krug Lige prvaka (u konkurenciji Chelseaja, Milana i Red Bull Salzburga)!? Današnji Dinamo strijepi od Astane i Ballkanija...

Odjednom - autsajderi

U nedjelju "modri" gostuju na Rujevici. Ovoga puta, međutim, dolaze kao posvemašnji autsajderi. Mada će u najavi utakmice trener Rijeke, inače rođeni Rudešanin Željko Sopić, ustvrditi da na Rujevicu dolazi "najbolja hrvatska momčad". I nije Sopić jedini, koji smatra da Dinamo i nadalje ima najbolju momčad u kontekstu HNL-a. Ali, osim iluzije kvalitete Dinamovih nogometaša (u usporedbi s konkurencijom), za tako smione tvrdnje - ne postoje relevantni argumenti. Poglavito ih ne nude ostvareni rezultati "modre" momčadi.

U 17 utakmica, koliko ih je nakon svrgavanja Igora Bišćana vodio Sergej Jakirović, Dinamo je doživio čak šest poraza. Prema maksimirskim kriterijima uspješnosti, radi se o iznimno visokom postotku (35%) neprimjerenih rezultata (u račun nije involviran remi s Varaždinom, koji se također smatra neuspjehom). Shodno navedenom, posljednjih se tjedana uvriježilo medijsko propitkivanje uoči svake Dinamove utakmice - hoće li Sergej Jakirović preživjeti novi neuspjeh?

image

Sergej Jakirović

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Spomenuto je pitanje aktualno i uoči nedjeljnog sraza na Rujevici. Za trenera Dinama riječko će gostovanje imati dodatnu specifičnu težinu zbog okolnosti u kojima se Jakirović rastao s tamošnjim klubom i navijačima. Bivši ga "gazda" (predsjednik Rijeke, Damir Mišković) teško optužuje za "izdaju", navodeći kako je "preko noći" napustio projekt na Rujevici i "pobjegao" u Maksimir.

Uoči dolaska Zagrepčana, Armada sustavno "nabrijava" negativno ozračje spram bivšeg trenera. Nema sumnje da će nedjeljno pojavljivanje na Rujevici za Jakirovića biti najveći izazov trenerske karijere.

Gatanje sudbine

U tim i takvim okolnostima Dinamova bi momčad trebala pokazati kvalitetu (o kojoj zbori Sopić), ali i karakter (kojega spominje Jakirović). Ali, uz sve Dinamove atribute, Rijeka se na temelju aktualne forme i ovosezonskih rezultata isprofilirala kao "lagani" favorit nedjeljnog dvoboja.

image

Rijeka - Dinamo 2:7

DAMIR SKOMRLJ Cropix

No, procjenjivanje Dinamovih izgleda na Rujevici i gatanje glede sudbine Sergeja Jakirovića moguće je jedino kroz sagledavanje ukupne problematike maksimirske krize. Loši rezultati i nesnalaženje stručnog stožera samo su refleksija dramatične krize, koju maksimirski klub proživljava u organizacijskom smislu. Krize, čije su se natruhe počele nazirati upravo prije godinu dana. Otprilike, neposredno nakon što je Dinamo 13. studenog 2022. rezultatski "demolirao" riječku momčad. Frapantna je spoznaja koliko se Dinamo srozao u posljednjih godinu dana - na svim razinama. Ali, bremenitost situacije dodatno opterećuje uvjerenje kako se aktualnoj maksimirskoj krizi ne nazire kraj...

Linker
07. svibanj 2024 17:27