Velimir Zajec, Nenad Bjelica

 FOTO: CROPIX, ILUSTRACIJA: SN
IZA ZATVORENIH VRATA

Zajec je donio veliku odluku, ali za svaki slučaj drži dvojicu stranaca u talonu

Dinamu se nudio velik broj trenerskih imena, no vraća se staro lice
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 26. rujan 2024. 07:39

Nakon šest mjeseci predsjedničkog staža Velimir Zajec je povezao tri poraza i podsjetio se onih davnih trenerskih i direktorskih dana u Maksimiru, kada su ga ratoborniji navijači znali na cesti gađati uvredama. Dakle, zakotrljala se nakon Hajduka, Bayerna i Slavena Belupa agitacija na društvenim mrežama, uz radni naslov "Zeko odlazi", kao zgodan podsjetnik da u svetom klubu nikad ne može biti mira.

Potvrda legitimiteta

Zajecov odgovor? Možete mu predbaciti svašta - dolaze do novinara vijesti da su u čudnim okolnostima popucala neka njegova stoljetna prijateljstva - ali bojažljivost nije jedna od tih sitnica. Otkako je kao klinac prije 50 godina zakoračio u svlačionicu pod južnom tribinom, tamo na neku čudnu foru svi i dalje ustaju sa strahopoštovanjem čim ga ugledaju na vratima. U utorak se, dakle, predsjednik spustio u grad opipati raspoloženje naroda. Špancirao se Jurišićevom preko Petrinjske do Jelačićeva trga i Bogovićeve prema Cvjetnom, naravno bez zaštitara. Pripremio se šef na kanonadu, itekako svjestan da su purgeri po prirodi grintavi, a osim toga uživaju legitimno pravo znati što se to događa u njihovu klubu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Rezultat? Internetski ratnici koji su mu prilazili ususret puni gnjeva, spuštali su poglede prema tlu na vrijeme, bez suvišnih pitanja, tako da je šetnju gradom zaključio kao ugodan izlet uz poneki selfie ili podijeljeni autogram, ne dočekavši niti jedan zao komentar. Možda bi za opće zdravlje kluba bilo bolje da je neki hrabriša napokon istrčao iz ormara i uzviknuo nešto poput "slušajte Zeko, ovo kaj radite nema veze sa stvarnošću, tko ti je taj sportski direktor Marić, kakvo je pojačanje taj Mmaee?", pa bi se onda u sljedećem kadru zakotrljala zdrava diskusija, ali s obzirom na to da se nije dogodilo...Zajecov apsolutni legitimitet ostaje neupitan.

Skraćeno, uvjerivši se da barometar navijačkog raspoloženja radi u njegovu korist, Zajec je krenuo završavati operaciju "sljedeći trener".

U srijedu su do novinara iz krugova bliskih vladajućoj ekipi dolazile informacije da se zatvara priča oko Nenada Bjelice: upravo traje cjenkanje oko toga što će trener dobiti prijevremenim izlaskom iz ugovora u Berlinu i dobiti dolaskom u Zagreb, kako zatim cijelu operaciju prepakirati da bude po volji hardcore navijačkoj grupi sa sjeverne tribine koja je Bjelicu uzela na zub nakon što se ostrašćeno obraćao Dinamu dok je vodio Osijek itd.

Mnogo ponuda

Iako je tijekom ovog desetodnevnog trenerskog "interregnuma" navijače podsjećao na obezglavljenu vojsku, Dinamo je iza zatvorenih vrata zapravo bistrio konture neke dugoročno zdrave politike.

Kako je to konkretno izgledalo? Za početak, tako da su se "plavi" zahvalili galeriji ponuđenih trenera oko kojih nisu mogli postići konsenzus. Zajec bi najradije izmaštao novog Josipa Kužea, trenera koji zna napraviti igru za nešto više od "1-0 i tri boda doma", ali ga ne može pronaći u neposrednoj blizini pa se okolo raspituje je li Nenad Bjelica zaista takva trenerska klasa kakvom ga predstavljaju. Ako nema sljedećeg Kužea, pragmatični Zajec vratit će Bjelicu jer su nogometne avanture posljednja stvar koja ga zanima u životu.

image
THOMAS KIENZLE Afp

Jednom se Bjelica pojačan zaštitarom pojavio na pregovorima o otpremnini, i to u Maksimiru ne bi voljeli pretvoriti u ikoničnu sliku.

U međuvremenu na stol sportskom direktoru Marku Mariću stižu ponude sa svih strana svijeta, kao uvjerljiv dokaz da je Dinamo danas napeta priča cijeloj generaciji trenera koji bi voljeli uzdrmati okoštalu hijerarhiju Lige prvaka.

Dinamo i Nenad Bjelica na koncu će se naći na zajedničkoj frekvenciji, odluka bi mogla biti objavljena već danas, iako za svaki slučaj Zajec i Marić drže još dvojicu stranaca u talonu. Ako Bjeličina licitacija ode predaleko, nije isključeno da ćemo sutra u Maksimiru gledati novog Ossieja Ardilesa, trenera koji zna kako izvući bod s Old Trafforda, ali uz cijenu od više kartona arhivskog vina. Bude li sve prema očekivanju, očekujemo drugo ustoličenje Nenada Bjelice. Insajderi kažu da je prilikom prvog dolaska Zdravka Mamića zamolio za lokaciju kako bi na putu iz Klagenfurta lakše pronašao stadion u Maksimir. Danas ga u tom istom Maksimiru čekaju njegove osvojene titule, ali i neki novi jaki karakteri. Bit će zanimljivo, bit će napeto...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. rujan 2024 07:51