CROPIX, SN
DINAMO U LIGI PRVAKA

Zajec je kao trener sredio Ajax, hoće li kao predsjednik naći neku žrtvu? Jakiroviću je bacio rukavicu izazova

Modri su na 24 gostovanja otkako sudjeluju u skupinama LP dobili samo jednu utakmicu i to prije 26 godina
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. rujan 2024. 06:30

Dinamo na gostovanjima u Ligi prvaka ima poražavajući skor, koji sigurno neće zabrinuti Bavarce.

Uoči Münchena bilo bi se lijepo prisjetiti nekih velikih pobjeda na strani kao poticaj za dizanje optimizma, ali Modri su na 24 gostovanja otkako sudjeluju u skupinama Lige prvaka dobili samo jednu utakmicu i to prije 26 godina! Trener je bio Velimir Zajec, a rezultat 1:0 u srazu s Ajaxom u Amsterdamu. Tada su Kopljanici bili al pari današnjem Bayernu jer 1995. su osvojili naslov prvaka Europe, godinu potom igrali u finalu i izgubili od Juventusa na jedanaesterce, a do 1998., iako su prodali neke zvijezde, zadržali su zvučnu ekipu. Josip Šimić autor je toga gola o kojem se pisalo itekako puno. Dinamo se branio i pogodio iz kontre.

U osam nastupa u Ligi prvaka, te po tri utakmice odigrane na strani svaki put, zagrebački klub samo je uspio u još tri navrata ostati neporažen - kod Manchester Uniteda 1999. na Old Traffordu, iste sezone kod Marseillea te Šahtara 2019. godine. U niski od 20 poraza neki su bili visoki kao od Bayerna u Münchenu 5:0 prije devet sezona.

Predsjednik Velimir Zajec bacio je rukavicu izazova treneru Sergeju Jakiroviću da nadmaši njegov skor iz te 1998. godine kad je osvojio sedam bodova, što bi aktualni šef struke vrlo rado izvršio, no da bi u tome bio uspješan gotovo je sigurno kako će morati u još nečemu biti najmanje na Zajecovoj razini, postati prvi nakon njega koji je pobijedio na gostovanju. Utakmice s RB-om u Salzburgu i Slovanom u Bratislavi su dobre šanse, za razliku od Bayerna i Arsenala. Istina, Zajec je tada sedam bodova osvojio u samo tri nastupa jer momčad je preuzeo nakon tri kola u kojima je Zlatko Kranjčar imao jedan bod.

Kad se pogledaju sva natjecanja i svi službeni nastupi Modrih u Europi, na strani su pobjeđivali samo dva velikana i nositelja kontinentalna krune, i to upravo Ajax i Bayern.

Ajax je osim te 1998. godine pao i 2007. godine 3:2 te je s tim rezultatom izborena skupina tadašnjeg Kup UEFA. Još 1962/63. Modri su u Kupu velesajamskih gradova dobili Bayern u Münchenu 4:1, radilo se o četvrtfinalu. Uspijevali su slaviti, i to je u svježem sjećanju protiv još nekih klubova iz lige Petice na njihovom stadionu, kao što su West Ham i Betis, međutim, ipak nije riječ o velikanima ranga Bayerna.

Dinamo u Ligi prvaka na gostovanju ima 8,3 posto osvojenih bodova, a pritom je uspio ostati neporažen u 16,7 posto utakmica. To su podaci koji dodatno govore da si ne treba stavljati pritisak pred izlazak na Allianz Arenu, nego igrati i dati sve što može. Dobra strategija će svakako nešto pomoći. Ako se referiramo samo na novije doba, dvije zadnje Lige prvaka igrane 2019. i 2022. godine, u eri kad su Modri generalno postali kontinentalno uspješniji, na tih šest gostovanja osvojili su tek jedan bod. I to kod Šahtara. To je 5,6 posto. Čak slabije nego što je ukupan rezultat. Doma je, ipak, bilo bolje. Pobjede nad Chelseajem, Atalantom... No, o tome će se pisati kad dođe Monaco...

Linker
16. rujan 2024 13:29