Velimir Zajec okružen BBB-ima nakon vraćanja imena Dinamo

 RONALD GORSIC/CROPIX
PLAVO VALENTINOVO

Zajec je objavio: ‘Imamo Dinamo!‘, a modri puk nikad nije disao tako zajednički kao tog dana...

Već koji sat kasnije Zajec je dobio pepeljaru u glavu kao kolateralna žrtva birtijaške svađe!
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. veljača 2022. 07:52

Kad je Velimir Zajec izišao iz klupskih prostorija i objavio "Imamo Dinamo", sva ona masa navijača ispod zapadne tribine zapala je u delirij. Još nekoliko minuta ranije nervoza, napetost, poneki obračun s policijom, prijetnja da bi sve moglo otići u neželjenom smjeru. Frustracije i ožiljci, nakupljeni kroz godine borbe za povratak imena, prijetili su da će eksplodirati ako ishod glasovanja bude drugačiji. Ali, nije bio, klupska Skupština je s 43 glasa 'ZA' i jednim 'PROTIV' izglasala vraćanje "svetog imena". Bilo je to na Valentinovo... Sad već prije 22 godine.

image

Slavlje Bad Blue Boysa

RONALD GORSIC/CROPIX

I doista, ljubav je na Dan zaljubljenih zavladala u Maksimiru, među dinamovcima. Zapravo, teško se sjetiti kad je modri puk bio toliko jedinstven kao tog Valentinova, kad su gotovo svi disali kao jedan i kad se toliko bezuvjetno slavila neka velika pobjeda. Borba za povratak Dinama ujedinila je, uglavnom, sve strane, sve tribine. I ako su različito politički razmišljali, bili ideološki suprotstavljeni, na nogomet gledali drugačijim očima, s južne, sjeverne, istočne ili zapadne tribine, svi su na svoj način podržavali tu borbu.

Neki glasno vičući "Dinamo, Dinamo", neki s tragovima pendreka na leđima jer se ljudima u svečanoj loži nije sviđao transparent "Dinamo svetinja", neki samo pljeskom kad bi začuli kako se Maksimirom ori "Dinamo". Neki su iz protesta zapalili svečanu ložu i tartan stazu, neki bojkotirali utakmice, neki samo šutjeli jer su se bojali ili nisu smjeli glasno reći, ali su u sebi zdušno navijali...

image

Marko Mlinarić slavi povratak imena

RONALD GORSIC/CROPIX

Tko zna, s odmakom od 30-ak godina, a govore tako neki svjedoci vremena, možda bi stvari bile drugačije da su u klubu, jednostavno, 1991. odlučili Dinamo preimenovati u Građanski, još tada ga službeno proglasiti nasljednikom "onog" Građanskog. Reći će drugi da bi sve bilo lakše i da se Dinamo odmah prozvao Croatia, da bi narod to nekako prihvatio.

No, prvo promjena u "hibrid" HAŠK Građanski, pa tek onda u Croatiju, uz stalni prkos i tvrdoglavo ponavljanje predsjednika dr. Franje Tuđmana kako je "Dinamo neprihvatljivo, komunističko ime" i kako su "oni koji ga prizivaju strani plaćenici", dodatno su potaknuli bunt i borbu za povratak imena. Koje je u navijačkim srcima imalo šire, veće značenje od pukog imenjaštva klubovima iz "Moskve, Pančeva i Dresdena"...

image

Okupljanje Bad Blue Boysa i policija za vrijeme Skupštine na kojoj je nakon devet godina vraćeno ime Dinamo

RONALD GORSIC/CROPIX

Bilo je to Valentinovo za Dinamove navijače nešto poput rušenja Berlinskog zida. Euforija, društvena pobjeda, početak jedne nove ere, koja otvara nove perspektive i ostvaruje najluđe navijačke snove. Vjerojatno nisu znali da će se u iduće 22 godine nagledati toliko toga - nebrojenih trofeja, povijesnih europskih vrhunaca i velikih pobjeda, igrača koji su dosegnuli svjetske razine i zacrtali Dinamo, zagrebački, debelim slovima na nogometnoj karti Europe, ali i svakojakih razočaranja, lige za ostanak, prijetnji stečajem i bankrotom, optužnica i sudskih procesa, pravnih smicalica, zabrana, podjela i sukoba...

Uz još uvijek isti pogled na isti stadion, pred kojim su, već tada ruševnim, stajali na Valentinovo 2000., naelektrizirani i nestrpljivi čekali da se ukaže Velimir Zajec i izgovori povijesnu rečenicu u zadnjem činu njihove borbe i najvećeg zajedništva. Već koji sat kasnije baš je Zajec "zaradio" pepeljaru u glavu, kao kolateralna žrtva jedne birtijaške svađe.

Svađe zbog Dinama!

'Kako je dobro vidjeti te opet...'

"Kako je dobro vidjeti te opet". To se pjevalo na današnji dan prije 22 godine. To Valentinovo 14. veljače 2000. godine poseban je dan za zagrebački klub. Klupska Skupština glasala je za povratak imena - Dinamo!

Kao što vjerojatno znate, ime Dinamo dekretom je izbrisano 25. lipnja 1991. godine, a klub se nazvao HAŠK Građanski. Bila je to nevjerojatno nezgrapna kovanica, koja nikako nije mogla opstati. Na neki način spajala je nespojivo, dva predratna suparnika, HAŠK i Dinamovog prethodnika Građanski.

Već tada se znalo da naziv kluba neće dugo opstati, imao je mnogo oponenata, neki su takvo ime doživljavali s podsmijehom. Takav naziv kluba održao se godinu i pol, da bi onda došlo do nove promjene. Na inicijativu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana 14. veljače 1993. godine klub je nazvan - Croatia.

I to novo ime izazvalo je nezadovoljstvo brojnih poklonika plave boje, pogotovo najžešćih navijača Bad Blue Boysa. Plavi navijači su gotovo unisono zazivali povratak imena Dinamo. I onda je stigla ta Skupština, 14. veljače...

KLUB KROZ POVIJEST

GRAĐANSKI - 26. travnja 1911. - lipanj 1945.

DINAMO - 9. lipnja 1945. do 26. lipnja 1991.

HAŠK GRAĐANSKI - 25. lipnja 1991. do 24. veljače 1993.

CROATIA - 24. veljače 1993. do 14. veljače 2000.

DINAMO - 14. veljače 2000. (od 12. travnja 2011. Dinamo nosi prefiks GNK (Građanski nogometni klub) kao poveznicu s prijeratnim Građanskim)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 12:45