DAMJAN TADIC Cropix
PREDVIDIVA SITUACIJA

Zašto Ante Čačić opet nije uspio odraditi cijelu sezonu? Sve je u jednoj rečenici davno sažeo Fabio Capello

U posljednjih 15-tak godina Ante Čačić propustio je priliku izvlačiti pouke iz brojnih angažmana
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. travanj 2023. 16:32

U dugoj trenerskoj statistici, od kraja 1980-ih do danas, Ante Čačić je imao 20-ak trenerskih klupskih stanica. Uz to je imao četiri angažmana u reprezentativnom nogometu. Za čovjeka od 69 godina, uz 35 godina iskustva treniranja od nižerazrednih do reprezentativnih razina, očekivalo bi se da po tom putu nadopuni svoj stručni potencijal, odnosno, da izvlači pouke iz pogrešaka, te ih kvalitetno iskoristi u finišu karijere. Ono što se može sa sigurnošću primijetiti iz druge mu ere u Dinamu (prva je bila 2011.-2012.) to je da Ante Čačić ostaje dosljedan sebi. I svojim pogreškama.

Što u nedostatku pravih i kontinuiranih potvrda da su njegovi postulati najispravniji ukazuje da je tvrdoglav i bez nužne fleksibilnosti da bi se prilagođavao situacijama kada one to iziskuju.

Trenerski je posao takav, ako se ne prate suvremene metode rada, noviteti na tehničko-taktičkom planu, onda je logično da će vas (ne)predvidljive situacije zateći. Jedno se vrijeme uobičajenim pristupom možete održati, ali na dužu stazu taj će limit isključivosti donijeti pad.

image
RONALD GORSIC Cropix

Ante Čačić je u proteklih 15-ak godina uglavnom ulazio tijekom sezone u klubove (Inter, Lokomotiva, Dinamo, Radnik, Slaven Belupo, Piramidos, Dinamo) i u dva navrata počinjao sezonu (Maribor, Lokomotiva). U kontekstu njegovih pristupa mogu se prepoznati dvije stvari. Čačić praktično nije spojio jednu čitavu godinu u klubovima, ali je dobivao nove prilike. Što nas onda može uputiti na tezu kako je Čačić hrabro i bez kompleksa ulazio u krizne situacije (jer klubovi onda mijenjaju trenere) i češće ih rješavao. To što nije dulje trajao moglo bi značiti da je i odstupao kada bi momčadi opet ušle u krizu. Možda je u tom smislu simbolika njegov opus u reprezentaciji, gdje je uletio u finišu kvalifikacija za EP 2016, umjesto Nike Kovača, plasirao se u Francusku, tamo prošao prvi krug i ispao. U idućim kvalifikacijama (za Rusiju 2018.) morao je odstupiti u finišu, pa ga je zamijenio Dalić...

Nešto slično je donijela i druga era u Dinamu. Startao je 24. travnja prošle godine, nakon smjene Kopića, i u kriznoj situaciji Modrih iako su bili na prvom mjestu. U pet kola je doveo mirno Dinamo do naslova. U ljeto je izborio Ligu prvaka, a onda je nakon ispadanja u Europi zimu očito slabo iskoristio, te mu je Dinamo u dva mjeseca ove godine djelovao neuvjerljivo. Sada je smijenjen u kriznoj situaciji jer je u šest zadnjih utakmica upisao 1 pobjedu, 3 poraza, 2 remija uz ispadanje u polufinalu Kupa. Deja vu...

Ante Čačić nije bio fenomenalan trener kad je Dinamo pobijedio Chelsea u rujnu, iako su ga takvim euforično častili neki mediji, kao što sada nije očajan trener jer je izgubio 10 od mogućih 15 bodova u posljednjih pet utakmica HNL-a. Čačić je opet platio ceh vlastitoj isključivosti, kako u pristupima momčadi, nepovjerenju prema onima koji mu ukazuju da nešto griješi, tako i u taktičkoj rigidnosti. Teško je na ovim razinama vidjeti trenera koji rijetko mijenja igrače tijekom utakmice, čak i u onima koje očito idu u krivom smjeru.

Čačić se drži uvijek grupe 13-14 igrača i njih maksimalno koristi, dok ostatak rostera doživljava više manje kao privjeske. Takav pristup se pokazuje velikim hendikepom kada se blok najviše korištenih igrača osipa. Netko se ozlijedi, drugi se transferira i onda nastanu rupe.

Prije svega zato što se planski ne pripremaju alternative, a potom i zato što se marginalizirani igrači ne mogu odmah aktivirati u nužnoj natjecateljskoj formi. Ukoliko se, pak, netko javno požali (kao Drmić), to kod Čačića obično znači veliki minus.

Fabio Capello je uvijek govorio da mu je najvažnije provjeravati kako se osjećaju igrači u rosteru od broja 12 do 22 jer prvih 11 je zadovoljno. Onih drugih 11 je nezadovoljno po defaultu i ako ih se ne drži našpanane, s osjećajem da su važan dio grupe (igrati kad god se može), onda nema ni prave atmosfere, a ni pravih alternativa kada je to momčadi nužnost. U Dinamu se prepoznaje da ta atmosfera nije dobra, ne samo kroz pad natjecateljske moći.

Taj je gard nepovjerenja kao i rigidnost u stavu ključan limit koji je Čačića odveo u još jedan prijevremeni završetak projekta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 03:49