ZELJKO PUHOVSKI Cropix
GLAVOBOLJA ZA BIŠĆANA

Zašto Dinamo gubi u Maksimiru na identičan način i ima li lijeka za Dinamov ‘sindrom drugog poluvremena‘?

Zar je moguće da Dinamo de facto na početku sezone nema snage za odigrati 90 minuta na istoj razini?
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 16. kolovoz 2023. 09:40

Kada biste umjetnu inteligenciju pitali za komentar utakmice Dinama i AEK-a, vjerojatno bi uslijedio decidirani odgovor: prvorazredna senzacija! I doista, u kontekstu UEFA-ine statistike, prema kojoj je Dinamo 38. a grčki prvak 172. klub u Europi, odgovor AI-a je čak i ljudskom razumu posve prihvatljiv.

Međutim, onima koji su maksimirsku utakmicu gledali – s razumijevanjem, konačni ishod dvoboja (1-2) i nije (pre)veliko iznenađenje. Zapravo, za ono što je Dinamova momčad u utorak navečer prezentirala, Francuzi običavaju reći – deja vu. Zaista, kao da smo gledali reprizu utakmice Dinama i Hajduka iz 1. kola HNL-a. I tada je gostujuća momčad (usput, Hajduk je na gore spomenutoj UEFA-inoj ljestvici na 167. mjestu) Dinamovo vodstvo iz prvog poluvremena u završnici utakmice prometnula u svoju pobjedu. Tom prilikom trener Dinama Igor Bišćan ponudio je objašnjenje, koje bi Forrest Gump sveo u prosto neproširenu rečenicu: "sranja se događaju"!

Ali, u Maksimiru se očigledno događaju prečesto da bismo povjerovali kako se radi o slučajnosti. Razumljiva je prekomjerna doličina nervoze s kojom su "modri" započeli susret protiv AEK-a. Nogometu nesklono ozračje svakodnevno su snažile informacije iz crne kronike, vezane uz ubojstvo navijača AEK-a. No, Dinamo je sputanost uslijed stresne situacije izliječio impresivnim pogotkom Marka Bulata u 39. minuti utakmice. Predviđanja su sugerirala da će "modri" u nastavku susreta igrati kudikamo staloženije.

Došlo je, međutim, do posvemašnje inverzije zbivanja na terenu. Dok se u prvom poluvremenu evidentno igralo Dinamovom loptom, u nastavku su Grci posve izdominirali "modre". Zašto? Bišćan je opet ponudio objašnjenje na razini Forresta Gumpa:

- Nismo u stanju odigrati 90 minuta na istoj razini, a nemamo niti dužinu rostera da bismo održali kvalitetu igre.

Možda umjetna inteligencija ne bi uspjela procesuirati izjavu Dinamovog trenera, ali Bišćanove riječi, baš kao i igra protiv AEK-a, svakako će rastužiti maksimirske navijače. Zar je moguće da Dinamova momčad sredinom kolovoza, de facto na početku sezone, poslije sedam odigranih utakmica, nema snage za odigrati 90 minuta na istoj razini? Kako će tek igra "modrih" izgledati u studenom kada bi po naputku biologije trebalo doći do "zamora materijala" i očekivanog pada forme?

"Sindrom drugog poluvremena" Dinamova je momčad uspijevala prebroditi protiv kvalitetom opskurnih suparnika (Astana, Istra 1961). Dobila je i Hajduka (1-0) na otvaranju sezone, u susretu Superkupa. No, treba konstatirati da su Splićani tom prigodom igrali bez kažnjenog Livaje.

A "dužina rostera" je sinonim za "širinu klupe". Radi se o istoznačnim frazama koje se koriste kada trener nema dostatan broj kvalitetnih igrača za tzv. rotaciju. Doista je neobično da vapaj (vjerojatno vlastitoj Upravi) šalje trener Dinama. U posljednjih 20-ak godina maksimirski klub je suvereno vladao hrvatskim nogometom. Jedan od glavnih razloga Dinamove dominacije bio je uvijek bogat roster kvalitetnih igrača. Još donedavno Dinamo je imao pod ugovorom 50-ak nogometaša...

U kontekstu Bišćanovih "problema" iluzorno je u subotu očekivati povoljne vijesti iz Atene. Istina, čuda se u nogometu ciklički događaju, poput pojave Halleyevog kometa. No, Bišćanov Dinamo ne ostavlja dojam momčadi, koja je to u stanju učiniti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 20:52