Dinamo je za kraj priprema na Maksimiru pobijedio Sturm iz Graza

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
KIŠA GOLOVA NA MAKSIMIRU

Zdravi Ademi, razigrani Ivanušec i četvrta pobjeda Dinama pokazuju koliko su Modri dobri uoči nastavka

Hrvatski prvak je Sturmu utrpao četiri komada i poslao upozorenje Rijeci uoči derbija
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. siječanj 2022. 16:41

DINAMO - STURM 4:3 (Menalo 36', Ivanušec 60', Andrić 67', 95' / Lang 74', 98', Ljubić 115')

DINAMO (prvih 60 minuta): Livaković - Theophile, Šutalo, Perić - Menalo, Ivanušec. Mišić, Ademi, Bočkaj - Jurić, Oršić.

DINAMO (drugih 60 minuta): Zagorac (od 105. Čavlina) - Dilaver, Lauritsen, Franjić - Špikić, Baturina, Gojak, Bulat, Štefulj - Tolić, Andrić. Trener: Željko Kopić.

STURM (prvih 60 minuta): Siebenhandl - Gazibegović, Affengruber, Wuthrich, Dante - Gorenc-Stanković. Sarkaria, Prass, Niangbo - Kronberger, Jantscher. Trener: Christian Ilzer.

STURM (drugih 60 minuta): Schutzenauer - Ingolitsch, Geyrhofer, Borković, Trummer - Ljubić, Jager, Kuen, Hierlander - Kuen, Schendl. Trener: Christian Ilzer.

Žuti kartoni: Kronberger (41, simuliranje), Hierlander (84, preoštart start), Schnedl (89, preoštar start), Gojak (93, preoštar start)


Četiri utakmice, četiri pobjede na pripremama, ako je suditi po 'generalki', Dinamo spremno čeka nastavak HNL-a. U 120 minuta dvoboja austrijskim Sturmom, Modri su četvorkom (4:3) u mreži Sturma najavili su nedjeljni derbi s Rijekom. Istina, primili su i tri pogotka, u samoj završnjci time malo pokvarili dojam, ali generalno, ima trener Kopić razloga za zadovoljstvo tjedan dana prije početka proljetnog dijela sezone.

Bilo je neobično u moderno doba svakojakih tehnologija i sveprisutnog 'Big brothera' biti među rijetkim svjedocima nogometne utakmice, koju nitko izvan kruga maksimirskog stadiona nije mogao vidjeti. U Dinamu su odlučili da neće pustiti 'signal' s dvoboja protiv Sturma, prijenosa nije bilo, ne znamo je li razlog tome želja da se nešto sakrije od znatiželjnika i Rijeke uoči nastavka prvenstva, iako je danas bilošto teško sakriti, ili je u pitanju 'nekonvencionalnost' i 'netelevizičnost' utakmice. Naime, hrvatski prvak i drugplasirana momčad austrijske Bundeslige igrali su dvaput po 60 minuta, s time da je nakon 45 minuta bila kratka stanka od pet minuta, a nakon još odigranih 15 minuta, onaj 'pravi', 15-minutni odmor.

U svakom slučaju, nismo primijetili u Dinamovoj igri nešto što bi trebalo skrivati od suparnika, manje-više se ionako sve zna, Kopić je protiv Sturma na teren izveo momčad koju planira i za nedjeljni sraz s Riječanima, uz možda tek poneku razliku. Recimo, nije bilo Petkovića, on bi trebao imati svoje mjesto u napadu kad je zdrav, sad je utakmicu započeo Jurić. Perić je dobio prednost pred Franjićem u obrani i odigrao odlično, gotovo bez greške tih 60 minuta, na desnoj strani Menalo je 'istisnuo' Špikića. Na kraju, možda i šteta za Kopića i njegove igrače što nitko nije vidio ovu izvedbu, jer Dinamo je odigrao jako dobru partiju, pogotovo napadački, imalo se što vidjeti.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Dinamo je odmah pokazao svoju intenciju i ideju. Brza tranzicija, brz protok lopte, što jednostavniji dolazak do suparničkog gola. Pritiskali su Modri stalno i protivničku obranu, ali u prvih pola sata ipak nije bilo neke velike šanse. No, onda je Dinamo prebacio u još višu brzinu, razigrao se sjajni Luka Ivanušec. Predvodio je gotovo sve Dinamove akcije, 'lagan', neuhvatljiv, raspoložen. Prvo je proigrao Luku Menala na desnoj strani, on se odlično namjestio i 'bombu' od grede spremio u mrežu. Onda je u zadnjim trenucima tog prvog poluvremena, odnosno u 60. minuti, nakon što mu je Bočkaj dodao petom, Ivanušec povukao loptu nekoliko metara u kazneni prostor i gotovo s iste pozicije kao Menalo pogodio suprotan, donji kut. Koju sekundu ranije opet je Ivanušec bio kreator, lijepo u priliku ubacio Oršića, koji je dodao Juriću, a njegov udarac obranio je Siebenhandl. Definitivno, Ivanušec je bio najbolji pojedinac tih prvih sat vremena na travnjaku. Vidjeli smo i svježeg i zdravog Arijana Ademija, željnog igre, sveprisutnog Bočkaja, koji je lijepom dubinskom loptom u veliku šansu gurnuo Oršića. Popiknuo se Sturmov vratar, Oršić ga je zaobišao, ali mu je lopta pobjegla u gol-aut.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

U drugih sat vremena obje su momčadi ušle s novih 11 igrača, opet je Dinamo počeo bolje, opasnije. Ubrzo je i povećao prednost, lijepo su po lijevoj strani kombinirali Bulat i Štefulj, on je dodao na peterac, egzekutor je bio Andrić. Ipak, Austrijanci su smanjili, pogodio je precizno, Lang, onda je pucao i Schendl, obranio je odlično Zagorac, potom i Kuen, čiji je pokušaj završio preko gola. Ali, puno više sadržaja bilo je pred golom Sturma, Gojakov udarac s 20 metara obranio je Schutzenauer, zatim je filigranski ubačaj BiH reprezentativca na prsa loše primio Andrić, Štefulj je, pak, glavom još jednom razbranio austrijskog vratara. A onda opet brza i konkretna akcija, Bulat, Štefulj, Tolić, koji je nakon driblinga u svom, haklerskom stilu, pronašao Andrića i on povisio vodstvo. Ali, ubrzo su gosti opet smanjili, strijelac opet Lang, obrana u nastavku nije bila tako uvjerljiva... Pucao je zatim i Kuen s 18 metara, bilo je blizu, pokraj gola. Pogodio je Lauritsen glavom gredu, moglo je biti još pogodaka u mreži Sturma, ali na kraju je lopta odsjela iza Čavline. Pogodio je Ljubić s 20-ak metara i ublažio poraz Austrijanaca, pogodili su 'sturmovci' i vratnicu, mogli su i do egala, kad im Modri već nisu jače napunili mrežu. Dinamova obrana u nastavku nije bila tako sigurna kao u prvom dijelu, ali, možda će i to pomoći Kopiću da riješi neke dvojbe.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 21:04