Sergej Jakirović

 DARKO TOMAS/CROPIX Cropix
ZASAD NIŠTA OD DINAMA

‘Zdravko i Zoran Mamić su ovdje, sigurno im se svidjelo kako igramo. Ali klubovi se nisu dogovorili...‘

‘Vjerujem da ću jednoga dana biti trener Dinama. Tek sam na početku karijere‘, kaže Jakirović za SN
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. prosinac 2021. 15:44

Sergej Jakirović je sa Zrinjskom poharao prvenstvo BiH, nakon 19 kola ima 48 bodova, čak 12 više od drugoplasirane momčadi Tuzla City. Najavljivan je kao glavni kandidat za trener Dinama, ali prema novijim informacijama iz Maksimira Željko Kopić će vjerojatno dobiti šansu povesti momčad i u drugi dio sezone.

- Bilo je razgovora mene i Dinama, međutim pod ugovorom sam sa Zrinjskim do 2023. godine i želio sam da se klubovi dogovore, kako bismo Dinamo i ja išli dalje u realizaciju. Međutim, mislim da se klubovi nisu dogovorili tako da ću ostati u Zrinjskom i nastaviti raditi svoj posao kao i dosad - kazao nam je Jakirović koji je ovih dana kod kuće u Sesvetama jer polusezona je u susjednoj državi završila još 2. prosinca. Dodajući:

- Dinamo je bio konkretno zainteresiran, moj rezultat sa Zrinjskim nije prošao nezapaženo, to mi je bila najbolja reklama. Svakom je treneru rezultat glavni argument. Međutim, Dinamo je imao trenera, makar je bio v.d., jasno je da su se koncentrirali na završnicu jesenskog dijela, a što će i kako dalje to ja ne znam.

Je li vas zvao netko iz sadašnje Uprave ili Zdravko Mamić?

- Razgovora uvijek ima, a Zdravko i Zoran Mamić su u Hercegovini, dolaze na naše utakmice i sigurno je da im se svidjelo kako Zrinjski igra.

Nakon kontakata da budete trener, nitko vam nije rekao da su se odlučili za drugoga?

- Tako ispada na kraju. Možda su povukli ručnu nakon ovih zadnjih rezultata… Službeno sam trener Zrinjskog, sve ostalo je navodno.

Dakle, kažete da je vaš ugovor sa Zrinjskim pravi razlog što niste imenovani trenerom Dinama. Obično je Dinamo u takvim situacijama, kad su s druge strane klubovi kao Zrinjski, našao rješenje. Na čemu je zapelo?

- Ne znam. To ostaje između dva kluba. Prije svega trener sam pod ugovorom i treba doći do dogovora. Meni je glupo da nešto forsiram, moj sadašnji klub stao je iza mene maksimalno, dali su mi odriješene ruke i nema logike da inzistiram na nečemu drugome. Prvo mi valja napraviti posao sa Zrinjskim kako treba. U jako smo dobroj poziciji i želimo osvojiti titulu prvaka. Što se nadam da ćemo i uspjeti.

Očito puno značite Zrinjskom?

- Jasno da im značim, to je pod broj jedan, cijene me zbog rezultata koje smo napravili. Isto tako što je tiče Dinama, moguće je da se povukao i zato što je Kopić dobro odradio posao. Nitko me službeno nije zvao.

Pisalo se po medijima da već slažete stožer za Dinamo?

- Imam svoj stožer koji svugdje ide sa mnom, i sada je u Mostaru, eventualno ako treba još koji trener može se proširiti. Recimo sa stručnjacima za kondiciju i rehabilitaciju…

Govorilo se da ste htjeli kraj sebe u Dinamu Kristijana Polovanca.

- Pa je, nas dvojica smo radili u Sesvetama i imamo super odnos. No, znao sam da je on bio glavni kandidat za trenera Sesveta.

Koliko vam je žao što, kako se sada čini, nećete doći u Maksimir?

- Nije mi nimalo žao. Trener sam Zrinjskoga i samo sam na to koncentriran, nema mi što biti žao. Imam ugovor i nastavljam istim putem.

Imate u vidu da se u Dinamu odluke po pitanju trenera nekad jako brzo mijenjaju.

- U trenerskom poslu je sve moguće. Kopić je napravio jako dobar posao i što god Dinamo odluči, napravit će dobro.

U HNL-u tri kluba imaju po 40 bodova, a Hajduk je četvrti sa 35. Nikad nije bilo tako…

- HNL već nekoliko godina raste i više nemate upisana tri boda unaprijed protiv koga god igrate. Svaki bod morate zaslužiti na terenu. Dinamo je od ljeta odigrao puno utakmica, istrošeni su, mnogi su igrači bili na Euru, nisu prošli kvalitetne pripreme i taj veliki broj nastupa je ostavio trag. U isto doba konkurenti su ojačali i bit će jako zanimljivo proljeće. Ipak, Dinamu dajem najveće šanse zato što je naučiti igrati pod pritiskom i pobjeđivati u kontinuitetu. Lakše se nosi s takvim zadatkom. Modri su za mene prvi favorit za titulu.

Dobro poznajete Mindaugasa Nikoličiusa jer raditi ste zajedno u Gorici. Neki kažu da ste vi zaslužniji za uspon toga kluba nego on, no može li od Hajduka napraviti prvaka?

- Ha, ha, ako ćemo gledati teren i prezentacije ekipe sigurno da smo zaslužni ja i moj stožer. Nikoličius je jako dobar sportski radnik koji ima velike ambicije, zna što želi i planira unaprijed. On će sigurno još pojačati Hajduk u ovom prijelaznom roku, koliko je god to moguće, i sve će učiniti da se totalno umiješa u borbu za prvo mjesto. To je sto posto.

Jeste li očekivali da ćete biti tako dominantni u Bosni i Hercegovini?

- Nisam jer ovo je prvi put u povijesti da se jedna ekipa toliko odvojila, ali vjerovao sam u svoj rad. Momčad je zaista taj jesenski dio odlično odigrala. Na kraju se pokazalo po svim statistikama da smo dominirali, međutim to je ujedno velika odgovornost i obveza da nastavimo na jednak način. To je jedino normalno, nema opuštanja, treba završiti posao do kraja.

Zrinjski može razmišljati i o Europi, u novom sustav mogao bi se kao prvak probiti barem u skupinu Konferencijske lige, što bi bilo prvi put da jedan klub iz BiH bude u UEFA-inoj skupini. Ako može predstavnik Gibraltara, zašto ne?

- Zrinjski ima jako dobar koeficijent, u prvom pretkolu može biti nositelj, u drugom je 50:50. Pričam ako ćemo biti prvaci. Ukoliko prođemo dva pretkola automatski smo u Konferencijskoj ligi što bi bilo fenomenalno. Sigurno da je to cilj. Povijesni domet.

Vjerujete da ćete jednog dana prije ili kasnije biti trener Dinama?

- Vjerujem. Smatram da sam tek na početku karijere, da mi ništa ne može pobjeći. Bitno je raditi svoj posao maksimalno i nizati dobre rezultate jer to je najvažnije za CV. Kad sam išao u BiH svi su mislili da ću se u Mostaru zakopati, a na kraju možeš dobit ponudu da uzmeš najbolji klub u regiji. Sve se danas prati, bitno je samo raditi…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. kolovoz 2022 07:37