Željko Kopić je zadovoljan odrađenim pripremama

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
VELIKI OPTIMIST

Željko Kopić progovorio o ponudi za Oršića i pojačanjima: ‘Gledat ćete Dinamo kakav želite!‘

Trener Dinama je prokomentirao pripreme svoje momčadi i ono što čeka Modre u nastavku
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. siječanj 2022. 17:02

Modri su se jučer iz Rovinja vratili u Zagreb, trener Željko Kopić razveselio je svoje dečke i tri dana prije predviđenog roka odlučio da se istarske pripreme zamijene zagrebačkim... Neće biti nikakvih problema, imat će Kopićevi dečki sve potrebne uvjete u Maksimiru, a bit će doma, što svi igrači najviše vole. Posljednjeg dana rovinjskih priprema sjeli smo s Kopićem i pitali ga kakav Dinamo možemo očekivati na proljeće? Hoće li biti bolji nego što je bio jesenas i u kojim segmentima?

"Vjerujem da ćemo gledati dobar i kvalitetan Dinamo koji će biti sposoban kontrolirati ritam utakmica, nametnuti se suparniku... Nezahvalno je raditi komparacije s jesenskim dijelom polusezone, to je već ispričana priča. Znamo da je najesen postojao ogroman broj otegotnih okolnosti, ali, osim ispadanja iz Kupa, sve ostalo je bilo korektno. Prezimili smo u Europi i na prvom smo mjestu. Zaključno, vjerujem da će na proljeće svi naši navijači gledati Dinamo onakav kakav žele", kazao nam je za uvod Dinamov trener.

Rad će doći na naplatu

Koje ste si ciljeve postavili za proljetni dio sezone?

"Moj osobni cilj je dati najbolje od sebe za momčad i klub. Potpuno mi je jasno da se od Dinama očekuje naslov prvaka. Isto tako, želimo se kvalitetno suprotstaviti Sevilli. To su nam želje. Ali svi skupa moramo naporno raditi da bismo sve naše želje mogli ostvariti."

Pratite li što se događa u klubovima koji su Dinamu konkurenti za naslov prvaka, Osijeku, Rijeci i Hajduku?

"Znamo da HNL raste i da je sve ozbiljnija. Neki klubovi si mogu priuštiti nešto što si financijski prije nekoliko godina nisu mogli priuštiti. Samim tim pokušavaju osnažiti svoje momčadi. Ali primarno sam okrenut našoj momčadi, svojim igračima i gledam iz dana u dan kako da mi budemo bolji. A naravno, kad će nam se približavati utakmice, radit ćemo analize suparničkih momčadi, te se pozabaviti segmentima u kojima su možda napravili napredak. Jer samo dovođenje igrača u konačnici ne treba značiti ništa, bitno je kako će momčad izgledati na terenu."

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX

Na ovim pripremama su se po našim novinarskim impresijama istaknuli Luka Menalo, Deni Jurić, Marko Tolić, Marko Bulat, Dario Špikić... Zapravo dečki koji su malo igrali jesenas. Slažete li se s nama?

"Vi gledate utakmice i učinak na tim utakmicama. Ali ja mnoge stvari vidim drukčije. Recimo, možda netko na utakmici nije dobar, ali ga je umorila veća količina treninga, te nije u stanju ispuniti sve zahtjeve, no ja sam zadovoljan njegovim radom i znam da će taj rad doći na naplatu kad će to biti najbitnije. Tako da nemam generalno većih primjedbi, dosadašnji dio priprema odradili smo stvarno jako dobro. S najvećim brojem igrača sam zadovoljan. Netko na pripremama teže uđe u formu, netko lakše. Naš je zadatak da kasnije sve izniveliramo i budemo najbolji kad će najviše trebati. Recimo Menalo i Špikić su u ovom trenutku “wing bekovi” koji mogu igrati više prema gore, ili jedan može biti igrati više, drugi niže... Postoje razne varijacije na temu, to ne odstupa daleko od njihovih krilnih pozicija koje su do sada igrali u sustavu s četiri igrača iza. S Tolićem sam želio probati jednu “lutajuću varijantu” kako bih mu dao maksimalnu slobodu. Tu se on može nuditi između linija i dolaziti u završnicu. U konačnici ćemo vidjeti što će se pokazati kao optimalna varijanta."

Lauritsen dobro radio

Hoće li ovi dečki koje smo spomenuli plus Štefulj, kod vas za razliku od vremena Damira Krznara imati više prilika na proljeće?

"Volim mlade igrače. Ali moramo biti svjesni zahtjevnosti trenutka. Imat ćemo na rasporedu jako bitnih utakmica. Mogu kazati da svatko od tih igrača koje ste spomenuli ima priliku doći do momčadi i raditi razliku na terenu. Pokazati da zaslužuje mjesto u udarnoj jedanaestorici. Ili ulazak s klupe. Njihov trud i rad sigurno ćemo valorizirati na pravi način."

Kako vratiti Rasmusa Lauritsena, danskog stopera koji je bio nezamjenjiv dio prve momčadi, a sad je u drugom planu?

"Svi naši stoperi su kvalitetni. Lauritsen je na ovim pripremama radio jako dobro. Na ovim pripremnim utakmicama vidio sam njegov napredak. A sad... Mi smo Dinamo, imamo ozbiljan broj kvalitetnih igrača, pa je tako na Lauritsenu i svim ostalim igračima izboriti se za momčad. Svatko ima priliku doći do udarne momčadi. Kod nas kvaliteta mora biti vrhunska, kao trener nemam problem s količinom kadra. Onaj koji zasluži će igrati."

Dobili ste samo jedno pojačanje, Petra Bočkaja?

"Meni je iznimno bitno da Pero jako dobro radi. Vodi računa o sebi, vjerujem da će na taj način nastaviti. Njegove igračke kvalitete svi poznajemo. Ovo što je Bočkaj do sada odradio zaslužuje visoku ocjenu. Na njemu je nastaviti na taj način, kako bi sebe doveo na najvišu moguću razinu i tako pomogao momčadi."

Je li vam žao što nije došlo najavljeno pojačanje, Argentinac Martin Ojeda?

"Nisam od onih tipova koji za nečim žali. Kao trener radio sam u dosta klubova, uvijek postoje neke želje, neke realne, neke manje realne. Netko ih prepozna, netko ih ne prepozna. Meni je najbitniji roster koji imam da igrači prihvaćaju moj stil rada. Dinamo u ovom trenutku ima ozbiljnu kvalitetu i ne razmišljam o bilo kakvim drugim igračima."

Imate li kakvih novih informacija o mogućem dolasku napadača iz Legije Mahira Emrelija?

Kvalitetni Ojeda i Emreli

"To je priča koja traje neko vrijeme... Procijenili smo da Ojeda i Emreli imaju kvalitetu. Ali transfere nije jednostavno realizirati. Ovisi o onima koji vode pregovore s druge strane. Vidjet ćemo na kraju što će sve od toga biti. Ali meni je posebno drago da je naš kapetan Arijan Ademi kvalitetno trenirao, da je odradio sve treninge... Ademi i neki drugi dečki koji su iz razno-raznih razloga manje igrali bit će nam prava pojačanja. A vidjet ćemo hoće se transferi o kojima pričamo u dogledno vrijeme moći možda realizirati."

image

Domagoj Livaković i Arijan Ademi

DUSKO MARUSIC/CROPIX

Mislav Oršić imao je ponudu iz Premiershipa. Odbijena je, ali jeste li razmišljali o mogućnosti da ostanete bez nekog od krucijalnih igrača?

"Odlasci igrača uopće nikad nisu bili tema razgovora! Zapravo, na tu temu smo zaključili da u ovom zimskom prijelaznom roku neće biti prodaje krucijalnih igrača i držim da to više ne treba ponavljati. Ali naravno, u Dinamu uvijek postoji onaj “ali”... Mi imamo igrače koji igraju na reprezentativnoj razini, te za koje postoji interes sa svih strana. E sad, hoće li u nekom trenutku doći neka ponuda koja će klub, metaforički rečeno, “izuti iz cipela”, ne može se znati. Pa ako će onda neki takav igrač inzistirati na odlasku, onda su mogući odlasci, to su stvari koji se u nogometu događaju na dnevnoj bazi. Ali za sada toga nema. S tim da je bazična ideja da nam u ovom prijelaznom roku ostanu u momčadi svi nositelji igre. Kako Oršić tako i svi ostali", zaključio je Kopić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 22:10