Martin Baturina

 Foto: Cropix, Ilustracija: SN
NOVA ZVIJEZDA DINAMA ZA SN

‘Znao sam da ćemo baš ovako uvjerljivo dobiti Hajduk. Kad igramo protiv njih, uvijek mi se otvori‘

Najbolji nogometaš nedjeljnog derbija, u kojem je Hajduk brutalno potučen na maksimirskom travnjaku
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. ožujak 2023. 07:04

Kompletan Dinamo, svi plavi dečki, bili su bajni protiv Hajduka, odigrali su na visokoj razini, sigurno najbolje ovog proljeća. Dvojica su bila ipak iznad ostale razigrane Čačićeve squadre - Luka Ivanušec i Martin Baturina. Luka je zabio dva pogotka, Martin je jednom zabio, jednom asistirao. Dinamovi mladići sa sedmicom i desetkom bili su zaista izvanredni. Nakon prošlog kola i utakmice u Varaždinu popričali smo sa sedmicom Ivanušecom, sada s desetkom Baturinom, kojeg smo i proglasili igračem utakmice u nedjelju.

Pitali smo ga je li mu to možda bila najbolja utakmica za Dinamo dosad?

- Iskreno, sad ste mi dali misliti... Imao sam dobrih utakmica, ali ova protiv Hajduka mi je sigurno u top tri! A kad se radi o utakmicama s Hajdukom, onda bih rekao da je vjerojatno najbolja - kaže nam Martin Baturina u uvodu.

Zaista mu ide kad je s druge strane Hajduk. Nedjeljni ogled bio mu je peti protiv Splićana, a pogledajte što im je radio u prethodna četiri, prije ovog posljednjeg gola i posljednje asistencije...

U prvom Čačićevom okršaju s Hajdukom u njegovom drugom mandatu, u maksimirskoj pobjedi od 3:1, upravo je on bio detonator modrog trijumfa. Ušao je u 90+5 minuti. U 90+10 minuti je asistirao Oršiću za 2:1, a u 90+12 minuti je zabio za 3:1. U Superkupu je igrao drugo poluvrijeme, nije zabio niti asistirao. U maksimirskom okršaju, koji je završen 4:1 za Dinamo, igrao je do 88. minute. Zabio je pogodak za 1:1, a onda je sudjelovao kod golova za 2:1 i 3:1, s time da nije bio izravni asistent. Pokrenuo je akciju kad je dodao Špikiću koji je asistirao Ademiju, a nakon toga je dodao Ristovskom, koji je asistirao Gojaku. Na posljednjem ogledu prije nedjeljnog maksimirskog u Splitu, a koji je završio 1:1, ubacio je prema Petkoviću, kojeg je srušio Awaziem, dosuđen je jedanaesterac kojeg je Petković pretvorio u pogodak.

image
RONALD GORSIC Cropix

Dakle, sve, baš sve kad Dinamo igra protiv Hajduka, vrti se oko mladog Baturine.

- Eto, ne znam, kad igramo protiv Hajduka uvijek mi se otvori...

Ipak, htio je odmah naglasiti kako je cijela momčad Modrih u nedjelju djelovala poput preciznog švicarskog sata.

- Znali smo mi u svlačionici da ćemo se dizati u formi. Sa svakom utakmicom sve više. U nedjelju je bio najveći derbi hrvatskog nogometa, pa svi smo bili i posebno motivirani. Rast forme i motivacija dali su nam najbolju utakmicu ovog proljeća.

Kad smo ga pitali je li očekivao da će Dinamo baš tako žestoko nokautirati Majstora s mora, doslovce ga pregaziti, dao je pomalo iznenađujući odgovor.

- Iskreno ću vam kazati... Očekivao sam da ćemo uvjerljivo, baš na ovaj način pobijediti Hajduk!

Naravno da smo ga pitali kako je bio tako siguran da će se njegova momčad tako poigrati s Hajdukom?

- Pripremali smo se za Hajduk, vidio sam kako smo svi spremni i motivirani, željni pokazati kakva smo jaka i kvalitetna momčad, željeli smo razveseliti naše navijače. Zato sam vjerovao u nas, znao sam da ćemo odigrati kvalitetnu utakmicu u kojoj ćemo prštati od energije. Isto tako znali smo da igramo jaku važnu utakmicu, što nas je još više mobiliziralo. Kad se sve to što sam kazao zbroji, onda je jasno da svaku momčad u Hrvatskoj možemo uvjerljivo nadigrati.

Kako je vidio Hajduk, koji je nakon groznog poraza u derbiju dobio oštre kritike gotovo kompletne nogometne javnosti?

- Mi smo bili zaista odlični, baš je cijela momčad igrala na visokoj razini. I kroz tu prizmu treba gledati ono što je ponudio Hajduk. Nije se nama lako othrvati kad igramo na takvoj razini. Svaki suparnik bi izgledao loše protiv nedjeljnog Dinama. Hajduk je krenuo s nešto mlađom momčadi, ali zaista im se nije ništa moglo poklopiti kad smo mi bili tako dobri.

Pitamo ga koliko je napredovao od početka sezone? Ima li osjećaj da je taj napredak ogroman ili sve to ide korak po korak?

- Dosta sam napredovao. Dobio sam dosta utakmica, igram, stalno sam tu. Igrao sam i jake europske utakmice. S time sam dobio veliku dozu samopouzdanja i iskustva. Velika je stvar imati samopouzdanje, a ono se dobiva utakmicama, dobrim igrama. Nadam se da ću tako i nastaviti.

Onda bi ova 2023. godina mogla zaista biti sjajna godina Martina Baturine. Pred njim je i Europsko prvenstvo U-21 reprezentacije, a ako će igrati na razini kakvu je ponudio protiv Hajdukaonda će se sigurno naći u fokusu izbornika Zlatka Dalića.

image
BORIS KOVACEV Cropix

Martin Baturina nije samo budućnost Dinama nego i hrvatskog nogometa, vatrene reprezentacije. Nema puno takvih nogometnih majstora kakav je on.

- Kad se radi o reprezentacijama, U-21 ili A vrsti, meni će biti čast biti na popisu. Gdje god da me se pozove, nastojat ću biti što bolji i opravdati taj poziv. Kad je U-21 reprezentacija u pitanju, volio bih da napravimo dobar rezultat na Europskom prvenstvu. Imamo zaista talentiranu generaciju.

Nakon ogleda s Hajdukom, trener i sportski direktor Ante Čačić je kazao da će Baturina biti najveći Dinamov transfer u povijesti.

- Takve izjave mog trenera pune me još većim samopouzdanjem. Hvala mu na povjerenju, hvala što tako misli o meni, probat ću to opravdati.

Čačić mu je dao desetku, broj koji su dobivali samo najveći igrači Dinama. Možda je netko mogao pomisliti da će to biti veliki teret za tako mladog dečka. Međutim, nije ispalo tako...

- Desetku ne doživljavam kao teret. Nikad to nisam tako gledao. Desetka na mom dresu je za mene bila motivacija. Znao sam da je moram opravdati. Kad mi je trener dao desetku, kazao mi je da mi to može biti samo motiv. Tako i jest.

Pitamo ga koliko je čestitki dobio nakon sjajne partije protiv Hajduka.

- Dobio sam ogroman broj čestitki, poruka... Hvala svima koji su čestitali i koji me prate. Naravno da se odmah javila obitelj... Brat Roko, kojem ide odlično u Španjolskoj, drugi brat Marin, roditelji...

Prepoznaju li ga navijači kad izađe na zagrebačke ulice?

- Svako malo mi netko priđe. I nikad mi nije problem s nekim se fotografirati, meni je drago ako mogu usrećiti ljude. Naši navijači su, moram to naglasiti, sjajni. Fenomenalno nas bodre cijelo vrijeme, navijanje za nas je čudesno. I hvala im što dolaze po ovom hladnom vremenu.

Kad smo ga za kraj pitali u kojem segmentu bi želio još ponajviše napredovati, odgovorio je...

- U svim segmentima mogu još napredovati, ali htio bih najviše da zabijam više golova - zaključio je Martin Baturina.

Protiv Lokomotive se uvijek mučimo

Dinamo već u srijedu čeka novi okršaj, utakmica četvrtfinala kupa protiv Lokomotive.

- Nama je cilj uzeti dvostruku krunu. U prvenstvu nam dobro ide, dosta smo odmakli Hajduku. Protiv Lokomotive neće biti lako, protiv njih se uvijek mučimo. Ali probat ćemo pobijediti...

Najvredniji igrači Dinama

1. JOSIP ŠUTALO

- srednji branič

- vrijednost 18,0 mil. €

2. DOMINIK LIVAKOVIĆ

- čuvar mreže

- vrijednost 14,0 mil. €

3. LUKA IVANUŠEC

- ofenzivni vezni

- vrijednost 10,0 mil. €

4. MARTIN BATURINA

- ofenzivni vezni

- vrijednost 6,5 mil. €

5. BRUNO PETKOVIĆ

- napadač

- vrijednost 6,0 mil. €



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

‘Ne pamtim da se ovo ikada dogodilo Hajduku u derbiju. Dva su velika problema bila jasno vidljiva‘. Tim riječima je Ilija Lončarević počeo analizu onoga što se događalo u nedjelju na Maksimiru u dvoboju između Dinama i Hajduka. Ostatak analize te utakmice, ali i svega onoga što se događalo u 23. kolu SuperSport HNL pogledajte u cijelom podcastu ‘VAR soba‘:

Linker
25. travanj 2024 08:14