Ilustracija: Maksimirski stadion/Viktor Orbán

 Srdjan Vrancic/cropix, Attila Kisbenedek/Afp/Profimedia
VRUĆA TEMA

‘Znaš li što je rekao Orban?‘ Priča o HR stadionima došla i do mađarskog vrha: ‘Da imamo vaše rezultate...‘

HNS-u je najvažnije da situacija u Maksimiru ne postane prijetnja izgradnji stadiona
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 21. prosinac 2022. 22:11

HNS, iako slavljenički, jednim okom prati što se događa, ali kako saznajemo, ne želi se miješati u postojeću toksičnu situaciju oko Dinama.

- Nama je u interesu da je svaki klub stabilan, neovisno o kome se radi - reći će nam u "offu" sugovornici iz Hiltona.

Iako, posve je jasno da im ova situacija nije legla najbolje. Jasno je zašto: kada se uslijed i bronce zajahao val građenja, ili obnove stadiona, drama u Maksimiru nije dobrodošla, jer prijeti započetom procesu. Premda će i sami reć da to nije nešto što ih se izravno tiče, pogotovo u komunikaciji s "nadređenima".

Uefa ne gradi stadion

- Pojasnimo neke stvari: Uefa, odnosno Zvone Boban ili Aleksandar Čeferin, ako njih apostrofirate, neće doći s novcem i nama graditi stadione, jer to Uefa ne radi. Postoji fond, iz kojeg će Hrvatska, odnosno HNS, dobiti određeni iznos, no on će se granati na škole nogometa, travnjake, uvjete. Zna se tko gradi stadione: klubovi, privatni investitori i/ili lokalne samouprave, a HNS, zajedno s Uefom, tu stoji kao promicatelj te ideje - otkrivaju Jutarnjem iz Saveza.

U prijevodu, HNS čeka rasplet, ali nije izravno uključen u proceduru nagoviještene gradnje, odnosno obnove stadiona. Ono što se neslužbeno može čuti, za što ljudi iz Saveza kažu da imaju informacije i potvrde, jest spremnost Vlade i lokalnih samouprava da se krene u renovaciju Poljuda, kako bi se trebali natkriti Rujevica, Varaždin, pa i Pula, ali kako se istodobno razmišlja i o drugim stadionima u Hrvatskoj, koji bi danas-sutra trebali ugostiti "vatrene".

Ujedno se, kažu nam, razmišlja i o klincima koji dolaze, kako bi im ponuditi što više i što bolje uvjete razvoja unutar HNL-a i okupljanja selekcija mlađih uyrasta. Ključna je stvar u cijeloj priči ipak - Maksimir.

- Priča o Nacionalnom stadionu, koja je egzistirala prije četiri i pol godine, ne dolazi u obzir - govore kao potvrdu sveobuhvatne obnove i izgradnje novih zdanja.

Ne žele se miješati, ali...

"Ako govorimo o Zagrebu, napravljene su sve predradnje kako bi se Kranjčevićeva u 2023. počela obnavljati i proširivati, a ona je dio izgradnje novog Maksimira", to je ono što HNS neslužbeno može potvrditi, ali, ponavljaju, nema direktno veze s njima. Oni podržavaju takav projekt, ali kroz Uefine fondove ne mogu slijevati novac u izgradnju stadiona, samo kampova i dodatne infrastrukture. Između redaka, naravno, Hrvatski nogometni savez silno prati što se događa u Dinamu. I postojeća situacija sigurno (im) ne ide na ruku. Načelno se ne žele opredijeliti, jer nije njihova stvar, ali u interesu im je stadion. I nevjerojatno im je da se partikularni interesi opet stavljaju ispred nacionalnih, pa i klupskih, ali u tome ne žele sudjelovati.

- Znaš što je rekao Orban? - otkrivaju nam o neuralgičnoj temi.

- Kazao je sljedeće: da Mađarska ima hrvatske rezultate, po Mađarskoj bih izgradio stadione poput onih iz Katara!

Linker
27. travanj 2024 05:21