VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
PONOVNO U HRVATSKOJ

Bio je kapetan Hajduka koji je odbio Dinamo, sad se vratio u HNL: ‘Da nije bilo problema, potpisao bih i ranije‘

Iskusno pojačanje za defenzivnu liniju, novi član Sopićeve momčadi postao je povratnik iz Poljske
Piše: Toni RoićObjavljeno: 29. srpanj 2023. 08:52

Potpisavši dvogodišnji ugovor s Goricom, nakon osam godina provedenih u inozemstvu, na hrvatske terene se vraća 34-godišnji Mario Maloča, koji je osam godina nosio i dres Hajduka, bio i njegov kapetan, te 2015. prešao u poljsku Lechiju iz Gdanjska odakle se i vraća u Hrvatsku.

U Poljskoj je igrao šest sezona, a dvije u njemačkom Greuther Fürthu.

- Imam odigranih 465 utakmica, od toga 233 u Hajduku i 232 u inozemstvu, naigrao sam se, ali želim još jer se osjećam zdrav i spreman - odlučan je Maloča.

Zašto baš Gorica, kako je došlo do dogovora?

- Nakon turbulentne sezone Lechia je ispala iz 1. poljske lige, iako to nije bilo za očekivati jer sezonu ranije izborili smo Konferencijsku ligu. Poslije takvog pada došlo je do velikih promjena u klubu i odlučio sam raskinuti ugovor, koji je važio do 2024. godine. Sportski direktor Gorice i moj bivši suigrač iz Hajduka, Mario Brkljača, kontaktirao me čim je saznao za to, a kroz razgovore došli smo do dogovora. Imao sam i ponude nekih poljskih klubova, ali nisu me zainteresirale, a da nije bilo problema oko raskida ugovora, za Goricu bih potpisao i ranije. Bio sam već na tribini u uvodnoj utakmici prvenstva s Varaždinom - otkriva Maloča.

Nakon iznenadnog odlaska nizozemskog stopera Matthewa Steenvoordena, neće biti iznenađenje ako se debi novog “ministra obrane” dogodi već u subotu protiv Lokomotive?

- O tome će odlučiti trener Željko Sopić, a ja sam ovoga ljeta trenirao u Poljskoj, te ovdje individualno, a u srijedu sam prvi put vježbao s novim suigračima. Trebat će mi dvije-tri utakmice da ulovim ritam, ali osjećam se spreman pomoći i jedva čekam ponovno zaigrati u Hrvatskoj.

Sopić je kao trener vrlo zahtjevan i kod njega popusta?

- Znam da puno toga traži, a na prvom treningu sam vidio da su svi jako aktivni i da nema spavanja. S takvim pristupom Sopić je napravio jako dobre rezultate, klub spasio od ispadanja, a sada svi očekujemo mirniju sezonu za Goricu.

U svlačionici ima i dobro poznatih lica?

- Tu je vratar Božidar Radošević s kojim sam igrao u Hajduku, a Dino Štiglec mi je zagrebački prijatelj s kojim sam se često čuo dok je on igrao u Poljskoj. Također, tri i pol godine u Lechiji mi je suigrač bio bivši golgeter Gorice Lukasz Zwolinski, koji mi je mnogo toga pozitivnog rekao o klubu, tako da je moja odluka o dolasku u Turopolje bila vrlo lagana.

Remi protiv Varaždina na startu, a drugo domaćinstvo donosi Lokomotivu. Što popraviti u cilju ostvarivanja prve pobjede u novom prvenstvu?

- Šteta prvog poluvremena s Varaždinom jer trebalo je biti 3:0 za nas, da bismo na kraju bili sretni jer gosti u zadnjoj minuti nisu zabili za pobjedu. Ne znam previše o Lokomotivi osim da ima mnogo mladih i talentiranih igrača, ali recept je jednostavan i treba dati gol više od njih. Osim četiri velika kluba, koji su ispred, sa svim ostalima se može ravnopravno igrati i očekivati pobjedu - smatra Maloča, koji se vraća živjeti na svoje Poljanice u zagrebačkoj Dubravi.

- Kćerka Tea i sin Niko će malo teže podnijeti odlazak iz Poljske, išli su u školu u Gdanjsku, govore poljski, engleski i hrvatski, a imali su i brojne prijatelje. Ipak, nadam se da će se brzo priviknuti na život u Zagrebu, kao i ja na igranje u Gorici.

Godine iz Hajduka nešto je na što se Mario Maloča uvijek rado vraća, dva osvojena trofeja u Hrvatskom kupu, 2010. i posebno 2013. kada je kao kapetan podigao pehar nakon finala s Lokomotivom, ostaju mu u neizbrisivom sjećanju, a te godine odbio je i prelazak u Dinamo s riječima “da kapetanu Hajduka tamo nije mjesto”. Odigrao je 2014. i jedinu utakmicu za reprezentaciju Hrvatske, na Poljudu u porazu 2:4 od Švicarske u prijateljskoj utakmici.

- Izbornik je bio Igor Štimac i uigravao je neke nove stvari, ali nije upalilo. Poslije sam još nekoliko puta kandidirao, ali nisam zaigrao, što mi jest žao, ali bilo je i boljih igrača koji nikad nisu zaigrali za Hrvatsku, kao i lošijih koji su igrali više od mene - rezonira Maloča.

Doček u Splitu u dresu Gorice?

- O tome možemo nakon te utakmice, a na Poljudu mi je uvijek najdraže bilo izaći na zagrijavanje prije derbija s Dinamom i osjetiti huk i čudesnu atmosferu s tribina - podvlači Maloča, a s Hajdukom će ipak prvo igrati u Velikoj Gorici, u 8. kolu, sredinom rujna.

Hajduk može do naslova, a Ofoe je top pojačanje

Koliko može Hajduk u novoj sezoni, bolje reći, može li nakon 19 godina titulu vratiti u Split?

- Kako je krenulo pobjedom u Maksimiru - može, ali još važnije je što su složili jako dobru momčad predvođenu Markom Livajom. Najugodnije iznenađenje mi je bilo dovođenje Vadisa Odjidje-Ofoea, to je top igrač i pojačanje. Bio je najbolji igrač Legije iz Varšave, dvaput sam igrao protiv njega i uvijek ga je svima bilo jako teško zaustaviti. Borba za naslov prvaka Dinama i Hajduka do kraja i zadnjeg kola je po meni zagarantirana ove sezone - smatra Maloča.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 17:06