Damir Krajač/Cropix
SILENZIO STAMPA

Bizaran potez Gorice: Igračima zabranili razgovor s novinarima, a konferencije za medije radit će - bez medija

Ako će pomoći treneru Sopiću i igračima da ostanu u HNL-u, nećemo ih do kraja sezone ništa pitati
Piše: Toni RoićObjavljeno: 16. ožujak 2023. 22:50

Taman kada smo jučer poželjeli razgovorom s nekim igračem Gorice najaviti današnje gostovanje u Varaždinu, dočekala nas je neobična i neočekivana vijest.

- Odlukom sportskog direktora Marija Brkljače konferencije za medije prije prvenstvenih utakmica Gorice do daljnjega će se raditi bez prisustva novinara, a nisu dostupni ni individualni razgovori s igračima i članovima stručnog stožera - otkrila je glasnogovornica kluba Larisa Trošić.

Koji su razlozi za to, jesu li novinari nešto skrivili ili možda krivo interpretirali?

- Nitko od novinara ništa nije kriv, niti je odluka usmjerena protiv bilo koga pojedinačno. Press služba kluba će i dalje snimati izjave prije utakmice i organizirati konferenciju za novinare nakon utakmice, ali je procjena da je igračima i trenerskom osoblju potreban potpuni mir, odnosno koncentracija isključivo na rad i rezultate na terenu. Stoga će medijske aktivnosti biti ograničene na minimum - pojasnila je Trošić.

Nepotrebno kočenje komunikacije

I što nakon svega reći? I neki drugi klubovi u HNL-u su zatvoreni prema medijima, poput Hajduka ili Osijeka, u jačim europskim klubovima i ligama novinarima je skoro nemoguće napraviti individualni razgovor s trenerom ili igračem, ali da se zatvaraju press konferencije prije utakmica, to je dosad bilo moguće samo zbog koronavirusa. No i tada se težilo da se modernim tehnologijama preko Skypea i Zooma omogući postavljanje pitanja jer valjda je i smisao konferencije da jedan pita, a drugi odgovara i pojašnjava.

image

Sportski direktor Gorice Mario Brkljača

Damir Krajač/Cropix

Ova odluka sportskog direktora Gorice Marija Brkljače onemogućavanje je drugog ili drugačijeg mišljenja i rasprave, što je nepotrebno kočenje komunikacije na relaciji mediji - klub, čak ako se i prihvate kao opravdani i legitimni navedeni razlozi za šutnju na pitanja sa strane. Gorica je ionako klub koji ne trpi značajniji medijski pritisak, niti su u prošlosti zabilježeni bilo kakvi ozbiljniji nesporazumi na relaciji s medijima.

Nervoza i nespokoj

Osim pred utakmice s Dinamom i Hajdukom, na konferencije za novinare stalno je dolazio samo legendarni turopoljski izvjestitelj David Jolić, nekad sam nogometaš i odličan poznavatelj nogometa, dok na većini službenih utakmica uživo budu samo Max sport televizija, Hrvatski radio i Sportske novosti. U zadnje vrijeme čak ni City portal, koji je u vlasništvu predsjednika kluba Nenada Črnka, nema ažurne izvještaje kao nekad.

Od 2009. i dolaska na nogometnu scenu kluba HNK Gorica, koji je tradicijski nasljednik NK Radnik, putanja je bila uzlazna u svakom smislu i segmentu klupskog djelovanja. Sada se dogodila ta strašna borba za ostanak, koja prijeti urušiti mnogo toga građenog više od 13 godina, stvorilo je sve to nervozu i nespokoj, pa se koncentracija i mir očito traže i kroz uvlačenje u sebe i izbjegavanje novinarskih pitanja.

U Gorici su sada upali u zamku procjene da je druženje s novinarima nepotrebno gubljenje vremena, što osobno ne doživljavamo kao bilo kakvu tragediju jer u 25 godina karijere u Sportskim novostima prošli smo i dosta gorih stvari. Štoviše, ako će pomoći treneru Sopiću i igračima da ostanu u HNL-u, nećemo do kraja sezone ništa pitati ni nakon utakmica, pogotovo jer pomaže i to što glasnogovornica Trošić zna postavljati dobra pitanja.

Za kraj riječ-dvije o super bitnom dvoboju u Varaždinu u kojem je ovoga petka za Sopićevu momčad jedino pobjeda dovoljno dobra. U obrani neće biti kartoniranih Matthewa Steenvoordena i Slavka Bralića, a u napadu ozlijeđenog Nikole Vujnovića i u utorak operiranog Ante Mateja Jurića, kojem želimo što brži oporavak od loma lakta desne ruke. Toni Fruk će nakon dva mjeseca ponovno biti s momčadi, ali vjerojatno samo na klupi. Božidar Radošević nastojat će očuvati čistu mrežu protiv kluba iz kojeg je u siječnju došao u Goricu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 12:27