Detalj s dvoboja Gorice i Slaven Belupa

 DAMIR KRAJAC Cropix
ZVUČI NEVJEROJATNO

Bore se za goli život u HNL-u, a zadesio ih je bizaran problem: U proljeće moraju krenuti bez 4 igrača?

Informatičari bi morali odgovoriti na neka pitanja glede ovoga, a pitanje se postavlja i HNS-u...
Piše: Toni RoićObjavljeno: 05. siječanj 2023. 22:39

Od ponedjeljka se igrači Gorice nalaze na pripremama u Medulinu, tereni Arenaturist sport centra idealni su za rad, kao i toplo vrijeme za ovo doba godine, a trener Željko Sopić i suradnici u petak očekuju i test ogled protiv Rijeke.

Bit će u tom dvoboju dosta simbolike jer Rijeku odnedavno vodi Sergej Jakirović, koji je Goricu trenirao u prvoj prvoligaškoj sezoni 2018/2019. kao i dio one poslije, a u to vrijeme oba kluba borila su se za europske pozicije. Aktualna stvarnost im je daleko sumornija, pogotovo Velikogoričanima koji su uvjerljivo zadnji, ali nije ni Rijeka značajno bolja, a njihov prošli dvoboj u turopoljskoj prijestolnici doslovno je bio derbi začelja.

Moraju proći 24 sata

Sve u Medulinu zasad ide po planu, ali ipak jedan pomalo bizaran detalj remeti Sopićeve zamisli, a tiče se prvenstvene utakmice s Varaždinom koja je zakazana za srijedu, 18. siječnja, u Velikoj Gorici.

Kao što je poznato riječ je o odgođenom dvoboju 17. kola, koji se igra prije starta drugog dijela prvenstva, a poklopilo se to sa službenim početkom prijelaznog roka u Supersport HNL-u, koji traje od 18. siječnja do 15. veljače. Samo u tom razdoblju novi igrači svih klubova, koji su imali ugovore s dotadašnjim klubovima mogu se registrirati u sustavu Comet, ali postoji “kvaka” da od registracije do prava nastupa moraju proći 24 sata.

Dakle, onaj tko se registrira 18. siječnja, može se pojaviti u zapisniku službene utakmice tek 19. siječnja. U konkretnom primjeru Gorice i Varaždina to znači da odgođenu utakmicu 17. kola ne mogu igrati novi igrači pridošli s važećim ugovorima s ranijim klubovima, a u Gorici su to u ovom trenutku čak četvorica.

image

Maglovit početak polusezone očekuje Velikogoričane

RANKO SUVAR Cropix

Kristian Fućak, Vinko Petković i Slavko Bralić su ove zime došli kao posuđeni igrači Osijeka, dok je Robert Ćosić pristigao iz drugoligaša Rudeša. Svi oni potpisali su ugovore za velikogorički klub, ali pravo nastupa steći će 19. siječnja, dan nakon dvoboja s Varaždinom. Što se tiče Filipa Mrzljaka i Valentina Majstorovića, koji su također ove zime pristigli u Turopolje, za njih problema nema jer su bili slobodni igrači, te su odmah upisani u Comet i mogu igrati službene utakmice.

Problem informatike

Eto, u vremenima kada je civilizacija dosegla tehnološki vrhunac, pojavljuju se i takvi slučajevi kada je informatika u pitanju. Programeri bi trebali odgovoriti na pitanje zašto mora proći određeno vrijeme, dok se nešto upisano u određeni sustav i ne vidi i postane primjenjivo u praksi, umjesto da to bude istog trenutka, što djeluje najlogičnije. Što se tiče HNS-a, taj termin početka zimskog prijelaznog roka mogao se komotno pomaknuti na barem dan ranije s obzirom da je prva utakmica zakazana za 18. siječnja.

Također, možda bi se Gorici i Varaždinu mogla ponuditi opcija prolongiranja ovog dvoboja jer ima dovoljno slobodnih termina kroz tjedne, ali onda će opet neki govoriti da je mnogo regularnije da se zaostali dvoboj odigra prije starta nastavka prvenstva.

Zašto bi bilo jednostavno, kada može komplicirano, jedini je zaključak kada se analizira ovaj slučaj, a trenerima Gorice i Varaždina ostaje da se snađu kakva god situacija bila...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 06:05