DAMIR KRAJAC Cropix
MOGU DO EUROPE?

Dosanjan san dug više od tri desetljeća: Ova momčad se nikog ne boji, nanjušila je pad prvaka

Subota je donijela prvi i povijesni trijumf velikogoričke nogometne momčadi protiv najtrofejnijeg hrvatskog kluba
Piše: Toni RoićObjavljeno: 23. listopad 2023. 14:10

Nogometno Turopolje je ovo čekalo više od 30 godina. Gorica je napokon odrasla. Pobjeda svih pobjeda. Dinko Jeličić dvaput kao Alex Ferguson. Za hitne slučajeve nazvati - Jurić 92. Leko i Jakirović - šifra copy paste.

Ovo su samo neki od efektnih opisa prvog i povijesnog trijumfa velikogoričkog nogometnog kluba protiv zagrebačkog Dinama, koji se mogu pronaći u bespućima interneta i takozvane virtualne stvarnosti, gdje u današnje vrijeme ništa ne može proći bez komentara svih vrsta. I dok većina njih iz navijačke perspektive nariče nad sudbinom Dinama, koji je, eto, upao u krizu i postao “tigar od papira”, jedan mali klub je 21. listopada 2023. zaista postao “punoljetan” i jedinom pobjedom koja mu je nedostajala potvrdio kontinuitet višegodišnjeg uspona, od dna do legitimnog kandidata za europske pozicije.

Ovih 2:1 protiv Dinama ostat će zauvijek zapisano i urezano u sjećanje svima kojima je HNK Gorica pri srcu, a u ovom trenutku ne možemo se ne sjetiti jednog vrućeg lipanjskog dana 2009. godine.

Temelj uspjeha

Poziv je došao od Nenada Črnka, predsjednika tadašnjeg trećeligaša Poleta iz Buševca, pa je i sastanak bio u caffe baru kluba iz mjesta desetak kilometara južno od Velike Gorice (na televiziji je bio Marin Čilić, koji je igrao u Wimbledonu protiv Tommyja Haasa).

- Zbog financijskih problema Radnika više neće biti, ali osniva se HNK Gorica kao stožerni klub cijelog Turopolja - otkrio je tada Črnko ekskluzivnu informaciju, a sve nakon toga je povijest kojoj svi svjedočimo već 14 godina.

image

Nenad Črnko

DAMIR KRAJAC Cropix

Pod vodstvom trenera Damira Petravića već u prvoj sezoni 2009./2010. pokorena je 3. HNL, a godinu kasnije i 2. HNL, što je automatski značilo i promociju u prvoligaša, koja se ipak nije dogodila zbog nikad do kraja razjašnjenog nedobivanja licence. Trebalo je pričekati još sedam godina dok proljeća 2018. i drugi put nije osvojeno drugoligaško natjecanje, a tada više nije bilo prepreka za ulazak u 1. HNL. U njoj je Gorica već šestu sezonu, u ranijih pet dvaput je bila na korak od europskog plasmana (2019. i 2021.), a u prošloj je uspjela ostati, iako je u jednom trenutku imala i dvoznamenkasti zaostatak za devetim mjestom.
Upravo je taj pothvat, kojeg je izveo trener Željko Sopić u prvom dijelu kalendarske 2023. godine, u temelju svega što se zasad događa u prvenstvu 2023./2024. u kojem Gorica opet podsjeća na svoje najbolje dane, te na svom stadionu nema poraza još od veljače.

- Mi smo definitivno na tragu onih najboljih sezona i ako ovako nastavimo možemo do Europe - kazao je prije utakmice s Dinamom Krešimir Krizmanić, jedini igrač velikogoričkog kluba koji je u njemu od prvog prvoligaškog dana.

Ispisali povijest

Aktualni trener Dinko Jeličić prisjetio se svog prethodnika Sopića nakon što je najtrofejniji hrvatski klub i aktualni prvak, Dinamo, prvi put u povijesti položio oružje u turopoljskoj prijestolnici.

- Igrači Gorice su još jednom utakmicom ispisali povijest, što uključuje i prošlu sezonu. Karakter i strast ove momčadi ono su što donosi sve dobre stvari - potvrdio je Jeličić da je upravo Sopić razbio taj kompleks Dinama, kada je remizirao u tri od četiri međusobne utakmice ove godine.

Sedam trenera prije Jeličića nije uspjelo svladati Dinamo (Jakirović, Dambrauskas, Oreščanin, Rendulić, Toplak, Angelovski, Sopić), brojala se 21 utakmica u ligi i jedna u Kupu, a u kontekstu tradicijskog prethodnika tu su i još četiri iz prvoligaških sezona 1992./1993. i 1993./1994. kad se velikogorički klub zvao Radnik. Sveukupno gledano, tek je 27. pokušaj bio uspješan, dok je u neslužbenoj, prijateljskoj utakmici 2020. godine, Gorica imala jedinu pobjedu 3:2, koju je izborio litavski trener Valdas Dambrauskas.

Njegovo ime vezano je za najbolji nogomet kojeg je Gorica ikada igrala, a upravo je Jeličić po mnogo čemu sličan Litavcu. Studiozan, analitičan, taktički potkovan, smiren, s 50 na leđima pun iskustva, iako je u elitnom hrvatskom rangu prije dolaska u Goricu 30. kolovoza vodio samo četiri utakmice Rudeš.

Jeličićeva vizija

“Moja ideja je igrati nogomet i stvarati što više šansi”, teza je koju je Jeličić promovirao kao zakon u radu od prvog dana, a što utakmice idu, njegova momčad ga sve bolje prati i s 19 bodova neumoljivo brani četvrto mjesto.

image

Dinko Jeličić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- I u najavi utakmice s Dinamom rekao sam da ćemo se probati nametnuti u nekim dijelovima utakmice, da kroz igru pokušamo doći do svojih situacija za golove. Imali smo plan A i plan B. Plan A od početka nije funkcionirao u smislu blokiranja igre Dinama, ali u smislu izlaska prema naprijed u prvom poluvremenu bili smo čak i bolji nego u drugom. Željeli smo kroz igru od zadnje linije dobiti malo više prostora, više ih izvući, pa to koristiti s našim brzim igračima, što nam je u završnici i uspjelo. Mijenjali smo vrlo brzo i raspored počeli s 4-3-3, pa promijenili na 4-2-3-1 jer nismo uspijevali zatvoriti Mišića. Nakon te promjene to smo radili bolje, no Dinamo je uvijek Dinamo i unatoč tome je dominirao većim dijelom utakmice. Taktički plan je ispao polovično ispunjen, ali rezultat nas je pomazio jer smo vjerovali i bili spremni ne predati se do zadnje sekunde. Nanjušili smo psihološki pad gostiju nakon izjednačenja i energetski bili bolji od njih - detaljno je analizirao taktiku strateg Gorice, koji je baš kao i u pobjedi i praktički identičnom preokretu protiv Hajduka u rujnu, eksploziju u završnici osigurao s pet izmjena.

Nikoga se ne boje

Nikola Vujnović i Ante Matej Jurić su se proslavili kao strijelci za preokret poslije vodstva Dinama iz 63. minute golom Ademija, ali veliki doprinos dali su i Soldo, Munksgaard i Leš. Vujnović je za 1:1 na asistenciju Jurića zabio samo minutu poslije ulaska na teren.

- Svi igrači s klupe donijeli su kvalitetu i pridonijeli trijumfu. Ono što me najviše veseli jest da smo već stvorili bazu od najmanje 17-18 igrača, koji mogu ili započeti utakmicu ili unositi preokret ulaskom s klupe, što je u kontekstu nastavka sezone izuzetno bitno - zaključio je Dinko Jeličić, čija momčad se definitivno ne boji nikoga i koja je skidanjem Hajduka i Dinama najavila velike stvari...

Rekord stadiona i dva nagradna slobodna dana

Utakmica 12. kola HNL-a od 21. listopada 2023. između Gorice i Dinama donijela je i novi službeni rekord posjećenosti Gradskog stadiona u Velikoj Gorici. Unatoč sitnoj jesenskoj kišici koja je padala većinu dvoboja, brojači su se zaustavili na brojci od 5012 gledatelja, čemu je najviše pridonijelo otvaranje drugog dijela istočne tribine, što dosad nije bio slučaj kada bi gostovali Hajduk i Dinamo, za koje su vezani i svi raniji rekordi gledanosti.

Nakon utakmice Dinko Jeličić je igračima udijelio dva slobodna dana, pa će tek u utorak započeti pripreme za sljedeće kolo i gostovanje kod Rijeke i bivšeg trenera Sopića. Iako se očekivalo veliko slavlje nakon povijesnog trijumfa nad Dinamom, ono nije bilo zajedničko, već su igrači pojedinačno i u skupinama slavili na svoj način. (tr)

Znakovita fotografija Radoševića i Maloče

Fotografija veselja izvan stadiona na društvenim mrežama ipak nema, iako rezervni vratar Božo Radošević nije propustio staviti na svoj profil zajedničku fotografiju s Marijom Maločom iz svlačionice Gorice. Ovaj put bez komentara, iako su navijači Hajduka dobro shvatili i prihvatili poruku... (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 20:15