Denis Štengelov

 Dmitry Kandinski/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution 2.5
SUPER TAJNOVITI POSAO

Doznajemo: Ruski milijarder kupuje Goricu! Već za nekoliko dana stiže prva financijska injekcija

Prema magazinu Forbes, bogatstvo mu se procjenjuje na 1,3 milijarde dolara
Piše: Toni RoićObjavljeno: 24. listopad 2024. 16:05

Ruski poduzetnik i milijarder Denis Štengelov (52), koji je u travnju ove godine kupio tvornicu čokolade Zvečevo iz Požege, ulazi u hrvatski nogomet kao investitor u HNK Goricu!

Vijest nema službeni karakter jer u klubu iz turopoljske prijestolnice vlada teško objašnjiva "omerta" na tu temu, ali nekoliko neovisnih izvora dobro upućenih u situaciju, potvrdilo nam je da je Štengelov taj s kojim je definiran ugovor o suradnji, a koji je odobrila i Skupština kluba na sjednici od 21. listopada.

Već do kraja mjeseca listopada na račun HNK Gorica stići će i prvi novac od novog investitora, koji u procesu preoblikovanja u sportsko dioničko društvo i kroz dokapitalizaciju koju mora odobriti Grad Velika Gorica, želi postati i većinski dioničar, odnosno vlasnik kluba. Taj proces trebao bi biti završen u prvoj polovici 2025. godine.

Tko je Denis Štengelov, koji od 2009. živi u Australiji u gradu Gold Coast? Rođen je 1972. godine u mjestu Gubino, od Moskve udaljenom 280 kilometara, a prema magazinu Forbes bogatstvo mu se procjenjuje na 1,3 milijarde dolara, po čemu je 94. Rus, te 2133. na svijetu.

image

Slavlje igrača Gorice

DAMIR KRAJAC Cropix

Otac mu je bio direktor državne farme Nelyubinsky, a nakon što je 1994. diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Tomsku, svoj biznis započinje veleprodajom sirovog sjemena. Ubrzo je kupio i prvu tvornicu slastica, da bi 2004. godine postao najveći proizvođač vafela u Rusiji. Sada je već većinski vlasnik moćnog KDV-a, koji se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda, a vlasnik je i lanca trgovina Jarče s više od 1000 supermarketa.

Sjedište u Dubaiju

Zanimljiv je podatak da u Rusiji nije bio od 2018. godine, a razlog je požar u shopping centru u sibirskom Kemerovu u kojem su poginula čak 64 čovjeka, od čega 37 djece. Bilo je pritom dosta nepravilnosti s protupožarnim aparatima i izlazima, te se izgleda bojao kaznene odgovornosti zbog vlasničkog udjela.

Kada je počela ruska agresija na Ukrajinu u proljeće 2022. godine, on je osudio takav potez predsjednika Vladimira Putina, pozivajući na mirno rješenje spora. Također, njegova tvornica konzervirane hrane smještena u Nizozemskoj počela je slati i pomoć Ukrajini. Ipak, Ukrajinci su blokirali njegovu tamošnju imovinu i zabranili mu ulazak u zemlju, ali Štengelov nije na popisu sankcija Europske Unije i Ujedinjenih naroda. Da je kojim slučajem bio, ne bi mogao kupiti dionice Zvečeva u Hrvatskoj, a potvrdilo je to i naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Samim tim, nema prepreka ni za poslovanje s HNK Goricom!

image

Nenad Črnko

DAMIR KRAJAC/CROPIX

No, neće u turopoljski klub doći on sam, već neka njegova tvrtka. Mogla bi to biti Flexway Adriatic, koja je krajem 2023. osnovana u Zagrebu, a preko nje je izvedena kupovina tvornice Zvečevo. Njezin vlasnik je pak tvrtka Flexway DMCC sa sjedištem u slobodnoj trgovinskoj zoni Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vlasnik golf centra i teniske akademije

Direktor Flexway Adriatica je Ilija Karamatić, inače glavni menadžer već spomenute KVD grupe za Hrvatsku. Ako su pretpostavke točne, predsjednik Gorice Nenad Črnko potpisao je ugovor baš s Karamatićem...

Prije nego se počne još detaljnije rasplitati ovaj zasad tajanstveni posao (još uvijek se čeka barem komentar gradonačelnika Krešimira Ačkara), spomenuti još treba i kakve sportske reference ima Denis Štengelov, koji očito kani ozbiljno zagristi za nogomet ulaganjem u turopoljski klub, koji već sedmu sezonu nastupa u elitnom rangu hrvatskog nogometa (SHNL). Koliko je poznato, u Australiji je vlasnik golf centra i teniske akademije, koje vodi i nadgleda njegova sestra. Sada je izgleda na red došao i nogomet, iako se iza toga možda kriju i neki mnogo veći poslovni interesi i planovi jer kapital ne dolazi tamo gdje se ne može oploditi zaradom...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. listopad 2024 16:08