TOM DUBRAVEC Cropix
TEŽAK PERIOD PRED GORICOM

Dvoboji koji će Jeličiću dati ključne odgovore: Rijeka i Osijek za povratak ili oproštaj od europskih ambicija

Gorica je u prošlih šest kola prosula čak 17 od mogućih 18 bodova
Piše: Toni RoićObjavljeno: 08. veljača 2024. 06:49

Realno, i nije bilo za očekivati da će Gorica crni rezultatski niz prekinuti upravo protiv Dinama. Oslabljena za čak pet važnih igrača (Ndockyt, Mrzljak, Vujnović, Raspopović, Majstorović) u gostima kod znatno kvalitetnijeg rivala, koji je još bio pod apsolutnim imperativom pobjede. Pokušao je trener Dinko Jeličić s tri stopera i orijentacijom na tranziciju i kontre nešto napraviti na maksimirskom stadionu, ali unatoč nekim obećavajućim pokušajima na kraju je nedjeljna utakmica završila porazom 0:2.

Gorica je u prošlih šest kola prosula čak 17 od mogućih 18 bodova i spustila se na šesto mjesto prvenstvenog redoslijeda, te ima četiri boda manje od četvrtog Osijeka i bod od pete Lokomotive.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Razočaravajući pad

Razočaravajući pad kad se sjetimo kraja studenog i situacije bodovne izjednačenosti s Osječanima uz odigranu utakmicu manje, a raspored poslije poraza u Splitu nudio je četiri utakmice zaredom na svom stadionu, gdje su Turopoljci prethodno bili neporaženi čak 16 utakmica u nizu. Malo tko je tada mogao vjerovati da će protiv Istre 1961, Varaždina, Rijeke i Lokomotive biti osvojen tek jedan jedini ligaški bod, štoviše, optimisti u i oko turopoljskoga kluba projicirali su njih sedam do deset.

Nakon raspleta to su ostali samo neispunjeni snovi, a pomalo paradoksalno zvuči podatak da je Gorica najbolje odigrala protiv najjačeg suparnika, aktualnog lidera Rijeke, koja joj je i sljedeći suparnik ove nedjelje. Zaostala utakmica od prošlog ljeta bila je i prva u 2024. godini, Gorica je povela 2:0, a onda na bizaran i rijetko viđen način gostima dopustila preokret iz dva nepotrebno, slučajno i nespretno skrivljena kaznena udarca, te golom primljenim nakon kornera u 89. minuti. Potom je uslijedio raspad protiv Lokomotive, identičan ranijem protiv Varaždina na kraju prošle godine.

Bolan scenarij

Kada se sve zbroji i oduzme, Gorica je tu gdje jest, a u kojem pravcu će ići, veliki dio odgovora dat će sljedeća dva prvenstvena ogleda s Rijekom i Osijekom. Ako bi u oba ostala neporažena ili uzela i više od dva boda, momčad Dinka Jeličića ostala bi u igri za četvrto mjesto, dok suprotni scenarij, pogotovo u slučaju poraza u Osijeku, znači pad u prosječnost sredine ljestvice kad rezultati više i nisu toliki prioritet, već može postupno početi pomlađivanje kadra i slaganje sastava za sljedeću sezonu.

Može li aktualna Gorica s Riječanima i Osječanima ponuditi reprizu svojih najboljih ovosezonskih izdanja? Kada analizira aktualnu situaciju, Goričin trener Dinko Jeličić često koristi izraz “istina je negdje u sredini”. Time hoće reći da niti je realno da njegova momčad radi serije od nekoliko pobjeda, ali nije za vjerovati ni da će nastaviti ovaj crni niz, koji broji četiri poraza u nizu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Nada nije iščeznula

Jeličić i njegovi igrači nisu se predali, ni oprostili od nade da se mogu vratiti u utrku za europski plasman, iz svih njihovih izjava da se jasno iščitati golema želja da već protiv zahuktale Rijeke u nedjelju predvečer vrate rezultat na svoju stranu.

- Svatko od nas mora dati još 20-30 posto više, izvući sve što imamo u sebi i u svakoj sljedećoj utakmici tražiti bodove. Počevši od Rijeke u nedjelju... - naglašava Goričin vratar Ivan Banić, koji je došao u fokus maksimirskim obranama protiv Dinama, ali i on, kao i svi njegovi suigrači, poručuje “ne možemo se veseliti osobnim dostignućima kada gubimo kao momčad”.

Trener Dinko Jeličić, pak, kaže “vidio sam i dobrih stvari u igri, ali moramo poboljšati posjed jer u tome smo među slabijima u ligi”, što će reći da je detektirao na čemu treba inzistirati u radu. Do kraja je još 15 kola i velikih 45 bodova, ali jasno je svima u Gorici da za bilo kakve ozbiljnije ambicije niz poraza mora biti zaustavljen što prije, bolje reći - u prvoj sljedećoj utakmici...

Mrzljak i Raspopović se vraćaju, ali izostaje Pršir

Izostanci zbog ozljeda i kartona značajno su oslabili momčad Gorice u nekoliko prošlih utakmica, mnogi će se složiti da je pad i počeo zbog teže ozljede Merveila Ndockyta, koju je doživio u studenom na treningu reprezentacije Konga, a za dvoboj s Rijekom opet situacija neće biti idealna. Jest da se nakon odrađenih kartona vraćaju kapetan Filip Mrzljak i Momčilo Raspopović, dva iskusna i vrlo bitna prvotimca, ali zbog žutog kartona dobivenog protiv Dinama nema pravo nastupa Jurica Pršir jer ih je akumulirao tri.

U situaciji kad Turopoljci teško stvaraju prilike, izostanak centralnog veznjaka Pršira jedan je od težih udaraca za njihove planove, a ostaje pričekati razvoj situacije s oporavkom Nikole Vujnovića. On je u dvoboju s Lokomotivom ozlijedio list noge, nije mogao igrati s Dinamom, a još nije sigurno hoće li se oporaviti za Rijeku. Slična je situacija i s Valentinom Majstorovićem, dok je Ndockyt i dalje izvan kombinacija, a liječnici su zasad škrti u prognozama o njegovom povratku na teren.

Neki kažu ožujak, a neki tek travanj, budući da je ta tetiva u aduktoru vrlo složen zdravstveni problem koji je snašao Kongoanca. (tr)

PRETHODNE ČETIRI U HNL-u

15/12/23.

Gorica - Varaždin 1:3

24/01/24.

Gorica - Rijeka 2:3

28/01/24.

Gorica - Lokomotiva 1:2

04/02/24.

Dinamo - Gorica 2:0

SLJEDEĆE ČETIRI U HNL-u

11/02/24.

Gorica - Rijeka 17.10

18/02/24.

Osijek - Gorica 15.00

25/02/24.

Gorica - Slaven Belupo 17.30

04/03/24.

Rudeš - Gorica 17.00

27

bodova osvojila je Gorica, jedan manje od Lokosa i četiri od Osijeka

6.

mjesto na ljestvici Hrvatske nogometne lige drži momčad Gorice

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 02:16