Predsjednik Nenad Črnko

 DAMIR KRAJAC Cropix
NIKAD TEŽA SITUACIJA

Evo tko bi mogao preuzeti klubu bivšeg hita HNL-a! Uz sve probleme stigla i prometna nesreća predsjednika...

Kao i Samiru Toplaku i Igoru Angelovskom uručen je otkaz nakon poraza od Puljana
Piše: Toni RoićObjavljeno: 05. studeni 2022. 15:33

Igor Angelovski (46) nije više trener i sportski direktor Gorice, a presudio mu je poraz 0:1 u Puli od Istre 1961 primljenim golom u 90. minuti. Majstorsko primanje lopte i precizni udarac Bakrara, označili su 11. prvenstveni poraz u sezoni, a turopoljski klub sa sedam bodova iz 16 odigranih kola drži posljednje mjesto HNL-a i prvi je kandidat za ispadanje.

Bivši makedonski izbornik tako će ostati zapamćen kao čovjek bez pobjede u elitnom razredu hrvatskog nogometa, dok je u Gorici već drugi smijenjeni trener ove sezone. I prijašnjem Samiru Toplaku koban je bio isti suparnik jer mu je otkaz uručen nakon poraza 0:2 doma od Istre, 26. kolovoza 2022. godine. No, Toplak je barem skupio pet bodova u šest utakmica, dok je Angelovski u njih 10 osvojio samo dva od mogućih 30, a jedinu pobjedu zabilježio je protiv drugoligaša Dubrave Tim Kabel u 1/16 finala Hrvatskog kupa. Bilo je 3:2, a pobjednički gol Josip Mitrović je postigao u zadnjoj minuti sudačke nadoknade.

Poražavajuća je statistika Angelovskog, koji je nakon poraza od Lokomotive 22. listopada imao prvi ozbiljan razgovor s predsjednikom Nenadom Črnkom u kojem se tematiziralo o njegovom dobrovoljnom odlasku, ali iz te dubinske analize "golemog podbačaja" izašao je prividno jači jer mu je klub dao povjerenje da bude i sportski direktor. Črnko je čak izjavio "da u ovom trenutku ne vidi boljeg trenera za Goricu od Angelovskog", a podršku je dobio i od kompletnog Izvršnog odbora kluba.

Međutim, u tri prvenstvene utakmice koje su uslijedile, izgubio je od Hajduka 1:3, remizirao sa Slavenom Belupom 1:1 imajući od 21. minute igrača više, te pao u Puli bez ispaljenog metka.

Upravo je ziheraška taktika, kojom protiv Istrana nije stvorena ni jedna ozbiljnija prilika, bila potvrda da Angelovski nema ideju kako uopće igrati u situaciji kada se mora pobjeđivati suparnike slične kvalitete. Isto se dogodilo i kolo ranije, kada je Gorica cijelo drugo poluvrijeme brojčano jača tražila pobjedu protiv Koprivničana, ali do situacije za poentiranje nije uspjela doći. Bio je to doista negledljiv nogomet, nazadovanje, a ne napredovanje, dok se i ranije iza kulisa moglo čuti da dosta igrača Gorice nikada nije shvatilo i prihvatilo Toplakovu smjenu, a makedonski trener im nije "najbolje sjeo"...

Treba naglasiti i da je u nekoliko ranijih utakmica (Varaždin, Šibenik, dvaput s Hajdukom) klub iz Turopolja bio teško oštećen krivim sudačkim odlukama, što je osim nezasluženo izgubljenih bodova, uvelike utjecalo i na psihološki pad njegovih igrača, ali to Makedonca ne rehabilitira od odgovornosti za potpuni debakl kojeg je doživio od dolaska na klupu i prve utakmice 3. rujna u Varaždinu (poraz 1:2).

Pokušao je Angelovski i promjenama u sastavu nešto poboljšati, smijenio je kapetana Aleksandra Jovičića, koji je čak završio i na klupi, kao i nominalno prva špica Deni Jurić, te još neki igrači s dotad većom minutažom, ali nije pomoglo. Iz kola u kolo, tonulo se sve dublje u živo blato u kojeg su upali, pa je predsjednik Črnko u subotu ujutro morao drugi put ove sezone treneru otkazati suradnju. U 13 godina vođenja Gorice, to mu se dogodilo još samo u drugoligaškoj sezoni 2012/2013. kada je promijenio Damira Milinovića i Samira Toplaka, a ostanak izborio s Ilijom Lončarevićem.

Deset godina kasnije Črnko je u najtežoj situaciji ikada. Četiri sezone Gorica je bila stabilan prvoligaš, u dvije joj je europski plasman pobjegao u zadnjem kolu, ali pogrešne procjene s trenerima i dovođenje niza neafirmiranih i nedovoljno kvalitetnih igrača u prošlom prijelaznom roku, doveli su je na rub ispadanja. Sportska politika pala je na ispitu kao nikad ranije i utoliko ni Toplak, ni Angelovski nisu jedini krivci za rezultatski potop Turopoljaca...

U nedavnom neformalnom razgovoru predsjednik nam je priznao "da je prvu veliku grešku napravio u ožujku ove godine smjenom Krunoslava Rendulića jer je situacija bila komotna i nije trebalo mijenjati trenera usred sezone", a isto tako nije bježao od krivih procjena u izboru igračkog kadra. Kao olakotne okolnosti uzeo je odlazak trojice ključnih igrača iz prošle sezone, što su bili Hrvoje Babec, Anthony Kalik i vratar Dominik Kotarski, te goleme sudačke nepravde koje Gorica doživljava od 1. kola i gostovanja u Osijeku, kada je za domaće sviran nepostojeći kazneni udarac iz kojeg je postignut pobjednički gol.

- Kotarski i Babec su klubu donijeli zaradu i financijski stojimo nikad bolje, dok Kalika nismo mogli zadržati, on bi u Split bio otišao i pješke - priznao je Črnko.

Tko će biti novi trener Gorice, sedmi u prvoligaškoj eri? Na klupskoj stranici piše da će njegovo ime biti objavljeno do ponedjeljka, ali kako su do kraja godine preostale samo dvije utakmice (osmina finala Kupa u Šibeniku u srijedu i ligaški dvoboj s Varaždinom u nedjelju), lako je moguće, čak i vrlo izvjesno, da će ih voditi dosadašnji pomoćni trener Saša Sabljak.

image

Pomoćni trener Saša Sabljak

BORIS KOVACEV Cropix

On je u toj ulozi od prve prvoligaške sezone 2018/2019. i već su mu nadređeni bili Sergej Jakirović, Valdas Dambrauskas, Siniša Oreščanin, Krunoslav Rendulić, Samir Toplak i Igor Angelovski. Sabljak se proslavio u listopadu 2018. kada je zbog Jakirovićeve suspenzije vodio dvije utakmice, a u jednoj od njih pobijedio je Rijeku 2:1 i primorao njezinog šampionskog stratega Matjaža Keka da poslije više od pet godina ode s klupe.

Sabljak kao privremeno rješenje djeluje kao logičan izbor jer u klubu "zna sve u dušu", ali kako je predsjednik nedavno izjavio "da mu se nudi milijun trenera", bolje je pričekati Črnkovo oglašavanje za javnost i konačnu odluku o privremenom ili stalnom nasljedniku Igora Angelovskog. Trenutak za klub je vrlo težak, pogreške ne smije biti, a tko god bude izabran, čeka ga rudarski posao u Turopolju...

Črnko na putu za Pulu imao prometnu nesreću

Teška su vremena za Goricu i njezinog predsjednika Nenada Črnka, koji je u petak imao i osobni problem, koji je na veliku sreću završio samo totalnom štetom na njegovom automobilu.

Putujući na utakmicu u Pulu doživio je prometnu nesreću u kojoj nije bilo ozlijeđenih, ali crnom Mercedesu nema više pomoći.

Dva od 30 Angelovskog

Varaždin - Gorica 2:1

Gorica - Dinamo 0:1

Gorica - Osijek 0:1

Šibenik - Gorica 1:1

Gorica - Rijeka 0:2

Gorica - Hajduk 0:1

Lokomotiva - Gorica 2:1

Hajduk - Gorica 3:1

Gorica - Slaven Belupo 1:1

Istra 1961 - Gorica 1:0

Šest puta izgubio s golom razlike, triput u 90+

Osam poraza doživio je Igor Angelovski kao strateg Velikogoričana, a šest puta je to bilo s minimalnih jedan razlike. Samo do Rijeke (0:2) i Hajduka u Splitu (1:3) je gubio nešto uvjerljivije, a može se reći da je protiv Riječana bila i najlošija partija pod njegovim vodstvom, dok je na Poljudu kod rezultata 1:1 krivo dosuđen kazneni udarac za domaće.

Tri utakmice poražena je Gorica primljenim golovima u zadnjim trenucima, protiv Dinama 0:1 (Oršić u 90+3), istim rezultatom doma protiv Hajduka golom Livaje u 97.54 ili šest sekundi prije kraja označene nadoknade, dok mu je opet za 0:1 presudio sjajni pogodak Bakrara baš tijekom 90. minute dvoboja u Puli. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 13:13