VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
ŠKVADRA NA OKUPU

Evo tko je bivšeg kapetana Hajduka vratio u HNL: Nekad su zajedno igrali Europsku ligu - na Poljudu

Kad uđe u ritam treninga i ispuni tražene kriterije, biti će značajno pojačanje u zadnjoj liniji
Piše: Toni RoićObjavljeno: 27. srpanj 2023. 11:02

Gorica je jučer angažirala i petog novog igrača ovoga ljeta, a to je 34-godišnji stoper Mario Maloča, koji dolazi kao slobodan igrač nakon što je ranije ovoga ljeta raskinuo ugovor u poljskom prvoligašu Lechiji iz Gdanjska. U Gorici je potpisao do sljedećeg ljeta.
Prošle nedjelje gledatelji u Velikoj Gorici pozdravili su u dresu Varaždina Antu Vukušića, koji se na hrvatske travnjake vratio nakon 10 godina, a ove subote imat će priliku vidjeti još jednog bivšeg igrača splitskog Hajduka, koji će kandidirati za igranje u HNL-u poslije osam godina provedenih u inozemstvu.

U tom razdoblju Maloča je bio član samo dva kluba, već spomenute Lechije i njemačkog drugoligaša Greuther Fürtha, a u Poljskoj je zabilježio 160 ligaških nastupa, dok je u Njemačkoj imao njih 55. Tome treba pridodati i kup, te europska natjecanja, kao i naravno 170 prvenstvenih utakmica za Hajduk, čiji je bio i kapetan. U kolovozu 2012. na Poljudu je upisao i svoj jedini nastup za reprezentaciju Hrvatske, kada je odigrao svih 90 minuta u porazu 2:4 od Švicarske u prijateljskom ogledu.

Maloča je rođen u Zagrebu i živio je na Poljanicama u Dubravi, a u mlađim kategorijama bio je član Zagreba, Dinama, Inkera i Kamena Ingrada iz Velike, odakle je u zimu 2007. s nepunih 18 godina prešao u Hajduk. Najprije je igrao za juniore, da bi 2008. bio priključen seniorima gdje će se zadržati punih sedam sezona i ljeta 2015. otići u Lechiju.

Prošlo je 13 godina

Presudni utjecaj na njegov dolazak u Goricu imao je sportski direktor Mario Brkljača s obzirom da su njih dvojica dvije sezone bili suigrači u Hajduku. Posebno se pamte ljeto i jesen 2010. kada je splitski klub pod vodstvom legendarnog Stanka Poklepovića osigurao nastup u skupini Europske lige, a ključna je bila pobjeda 3:0 nad Dinamom iz Bukurešta, u uzvratu 3. pretkola 5. kolovoza na dan Oluje. Brkljača je bio strijelac uz Vukušića i Tomasova, a Maloča je bio ključni igrač u zadnjoj liniji.
Od toga je već prošlo 13 godina, 38-godišnji Brkljača je sada na važnoj poziciji u Gorici, a koliko još kao aktivni igrač može četiri godine mlađi Maloča, pokazat će se kada izbori poziciju kod trenera Željka Sopića.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Zna se da je strateg Gorice vrlo zahtjevan i strog, na teren se u prvenstvenim utakmicama ulazi isključivo po zaslugama i spremnosti za maksimalni doprinos igri cijele momčadi, pa će i iskusnom braniču trebati određeno vrijeme za prilagodbu. Što to vrijeme bude manje bit će bolje za sve jer Gorica je jučer raskinula ugovor s nizozemskim stoperom Matthewom Steenvoordenom, koji je u klubu bio od ljeta 2019.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Golemo iskustvo

U prvoj utakmici nove sezone protiv Varaždina startali su Steenvoorden i Leš, pa su u Gorici morali odmah reagirati i dovesti konkurenciju kako nitko ne bi bio u komfornoj zoni misleći da je standardan i nezamjenjiv. Borba za mjesto u postavi uvijek nosi veći motiv i želju za napredovanjem, dok Maloča donosi i golemo iskustvo jer nitko u njegovom novom klubu nema ni približno toliko utakmica u nogama (više od 400 službenih).

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Kad još uđe u ritam treninga i ispuni tražene kriterije, ne treba dvojiti da može biti značajno pojačanje u zadnjoj liniji Velikogoričana, pa trener Željko Sopić, koji je jučer, 26. srpnja, proslavio 49. rođendan, može Maločin dolazak smatrati i rođendanskim poklonom od sportskog direktora Brkljače.

Maloča neće biti i zadnji dolazak u turopoljski klub, pregovara se s još nekoliko igrača, ali faza je prijelaznog roka kada ih nije lako nagovoriti na potpis jer svi važu gdje će više zaraditi. Isto tako, u Gorici se nadaju i nekom unosnom transferu s kojim bi oni popunili blagajnu, ali nije ni to jednostavan zadatak...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 05:15