Tim Matavž (lijevo) u dresu Vitessea

 JOEP LEENEN Afp
KRALJ ŠESNAESTERCA

Golemo pojačanje: Bivši centarfor PSV-a, čovjek koji je u karijeri dao više od 150 golova, stiže u HNL!

Dolazi veliko ime, prava napadačka klasa i čovjek koji je dugo žario i palio terenima u Nizozemskoj
Piše: Toni RoićObjavljeno: 14. siječanj 2023. 11:53

Bivši slovenski reprezentativac i poznati internacionalac, Tim Matavž (34), bit će ključno pojačanje Gorice u borbi za ostanak u HNL-u! Matavž je upravo 13. siječnja proslavio 34. rođendan, a dolazak u Veliku Goricu realizirat će se čim raskine ugovor s ciparskom Omonijom iz Nikozije, s kojom je imao potpisano do 31. svibnja ove godine.

U Turopolju vjeruju da će se to dogoditi u najskorije vrijeme i da će se Matavž od sljedećeg tjedna staviti na raspolaganje treneru Željku Sopiću. Dovođenje iskusnog centarfora i strijelca bio je apsolutni zimski prioritet fenjeraša u HNL-u, a na kraju dolazi veliko ime, prava napadačka klasa i čovjek koji je dugo žario i palio travnjacima u Nizozemskoj, te u dugoj profesionalnoj karijeri postigao preko 150 golova.

Kralj šesnaesterca

Tako je ljeta 2011. za njega moćni PSV iz Eindhovena platio Groningenu odštetu od sedam milijuna eura, a u 39 nastupa za slovensku reprezentaciju između 2010. i 2020. Matavž je postigao 11 pogodaka. Pamti se posebno listopad 2010. kada je zabio hat-trick protiv Farskih Otoka, kao najmlađi Slovenac kojemu je to uspjelo.

U kasnijoj fazi karijere najbolje dane imao je u nizozemskom Vitesseu iz Arnhema, za kojeg je od 2017. do 2020. zabio 32 gola u 69 nastupa. Prije toga nosio je dres njemačkih klubova Augsburga i Nürnberga, a kratko je bio i u talijanskoj Genoi, dok je u zadnje dvije godine bio član Al Wahde, Bursaspora i Omonije. U ciparskom klubu dao je tri gola u devet utakmica, a zadnji nastup imao je sredinom prosinca 2022. u prijateljskom ogledu protiv AEK-a iz Larnace. Kako trener Omonije nije računao na njega u ligi, odlučio je otići iz ciparskog kluba i pristupiti Gorici.

Izdvojiti treba da je njegova seniorska karijera također počela u Gorici, ali onoj slovenskoj iz Nove Gorice, koja ga je ljeta 2007. prodala nizozemskom Groningenu za 1,1 milijun eura. Matavž je i rođen u Šempeteru pokraj Nove Gorice, visok je 188 centimetara, jača noga mu je desna, ali nadavao se golova na sve načine, i desnicom i ljevicom i glavom. Riječ je o pravom kralju šesnaesterca, ubojitom i mirnom realizatoru jakog udarca, koji rijetko promašuje zicere, a zna iskoristiti i najmanji prostor za poentiranje.

Premda već polako zalazi u veteranske godine, u velikogoričkom klubu su uvjereni da dovode centarfora i igrača prevage, čiji učinak će biti presudan za pobjede i bodove s kojima će se u konačnici ostvariti prioritetni cilj ostanka u elitnom rangu hrvatskog nogometa.

Bogata karijera

Za navijače Velikogoričana dobra je usporedba s Lukaszom Zwolinskim i Ognjenom Mudrinskim, dva napadača koja su obilježila prve tri sezone kluba u Prvoj HNL, a bude li Matavž kao sličan profil igrača na njihovom tragu ili još bolji (od obojice ima daleko jaču karijeru iza sebe), onda će se u nogometnom Turopolju opet slaviti uspjesi i osvojeni bodovi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. svibanj 2024 14:56