IVAN LACKOVIC/CROPIX Cropix
AKCIJA SPAŠAVANJA

Gorica i novi trener dobili veliko pojačanje! Prava ikona HNL-a preuzela važnu funkciju: ‘Hvala na povjerenju‘

‘Moramo analizirati situaciju oko prve momčadi i napraviti korekcije koje će vratiti Goricu gdje joj je i mjesto‘
Piše: Toni RoićObjavljeno: 06. studeni 2022. 12:24

Sve se u nogometu brzo mijenja kada izostanu očekivani rezultati, pa se takav scenarij odigrao i u Gorici od petka do nedjelje. Poraz 0:1 od Istre 1961, izazvao je nove tektonske poremećaje u posljednjeplasiranom klubu HNL-a jer je predsjednik Nenad Črnko odlučio smijeniti Igora Angelovskog, kojem je prije samo desetak dana uz trenersku bio povjerio i ulogu sportskog direktora.

Vjerovao je tada da bivši makedonski izbornik ima znanja i snage da bi preokrenuo trend, te da će pobjedama protiv Slavena Belupa i Istre 1961 doći u ravnopravnu poziciju s konkurencijom u borbi za ostanak, ali Angelovski je pao na ispitu. Ne samo da nije pobijedio dva suparnika čija kvaliteta sigurno nije veća od Goričine, već je posve razočarao igrom i taktikom.

Protiv Koprivničana cijelo drugo poluvrijeme s igračem više na terenu nije stvorena prilika za pobjednički gol, dok je u Puli umjesto hrabre i ofenzivne igre viđen bunker u kojem su se Turopoljci branili i krali vrijeme ne bi li zadržali početnih 0:0 i osvojili bod. Nisu čak ni u tome izdržali, već u 90. minuti dopustili da usamljena špica domaćih Bakrar primi ispucanu loptu između trojice njihovih braniča i onda efektno svlada vratara Banića. Svima kojima Gorica nešto u životu znači, u tom trenutku pao je mrak na oči jer su shvatili da pomaka na bolje nema, već brod nezaustavljivo tone prema drugoj ligi.

image
PATRICK SEEGER Dpa Picture-alliance Via Afp

Igor Angelovski takav debakl nije mogao "preživjeti" i u subotu ujutro ostao je bez obe funkcije, kako trenerske, tako i one sportskog direktora, a predsjednik Črnko morao je u potragu za novim rješenjima. Kako su do kraja godine ostale samo dvije utakmice, ona u osmini finala Kupa sa Šibenikom i prvenstvena s Varaždinom, imao je mogućnost postaviti privremenog trenera, a logično je bilo da to bude netko iz kluba. Mnogi su prvim favoritom vidjeli pomoćnog trenera Sašu Sabljaka, koji je na toj poziciji od prvog prvoligaškog dana od ljeta 2018. asistirao šestorici dosadašnjih trenera, ali Črnko se ipak odlučio za 38-godišnjeg Mensura Mujdžu, dosadašnjeg stratega juniora, koji je i ranije figurirao kao najtalentiraniji kadar u omladinskoj školi velikogoričkog kluba.

Još kada je početkom ožujka odlazio Krunoslav Rendulić spominjao se Mujdža kao potencijalni nasljednik, ali prevladali su ipak renome i iskustvo Samira Toplaka. Osam mjeseci kasnije kada su i Toplak i Angelovski postali bivši, negdašnji igrač prvoligaškog Zagreba, Freiburga i najbolji desni bek reprezentacije Bosne i Hercegovine ikada, uskočio je u sedlo. Zasad samo za dvije utakmice, ali ako u njima pokaže što bi svi željeli, te ostvari pozitivne rezultate, velike su i posve realne šanse da Mujdža zadrži poziciju prvog trenera Gorice i u nastavku sezone!

- Vjerujem da će se potvrditi što smo Mujdža i ja pričali još na ljeto i da on može biti i dugoročno rješenje na klupi Gorice. No, vidjet ćemo, a u odluci će mi pomoći i novi sportski direktor Mario Brkljača - otkrio je u nedjeljno jutro predsjednik Črnko još jednu važnu vijest.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Dakle, negdašnji Mujdžin suigrač iz Zagreba iz onih lijepih vremena, kada su treneri bili Mile Petković i Ćiro Blažević i kada su 2005. i 2007. osvajana treća mjesta u 1. HNL, dobio je jednu od najvažnijih funkcija u klubu. Brkljača je na istoj poziciji bio ranije u Rudešu, a od studenog 2018. do srpnja 2019. obnašao je i ulogu glavnog skauta Hajduka. Bez sumnje da 37-godišnjak ima dobru podlogu za ono što treba raditi, a već u zimskoj pauzi očekuje ga mnogo posla jer je jasno da bez promjena u igračkom kadru neće biti lako izboriti ostanak u HNL-u.

- Želim se zahvaliti predsjedniku Črnku na ukazanom povjerenju. Poznajemo se duže vrijeme i mogu reći da imam veliki respekt prema njemu i njegovom radu u nogometu. Smatram da Gorica ima zavidnu razinu organizacije kluba za naše prilike i da će biti puno lakše uklopiti se u radnu dinamiku kluba. Moramo dobro analizirati situaciju oko prve momčadi i napraviti korekcije koje će vratiti Goricu gdje joj je i mjesto. Imamo jasan cilj u ovoj sezoni, a to je zadržavanje prvoligaškog statusa i sve moramo podrediti tome - odlučan je novi sportski direktor Gorice Mario Brkljača.

Tako će u novi tjedan s dvije finalne utakmice u godini turopoljski klub ući s nova dva mlada čovjeka, puna energije i volje da se dokažu kao oni, koji znanjem i sposobnošću mogu donijeti pozitivu u najtežoj i najturbulentnijoj sezoni Gorice, otkako je 2018. ušla u elitni rang hrvatskog nogometa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 03:43