Jurica Pršir je u Gorici došao do vrijednosti od 1.5 milijuna eura

 GORAN SEBELIC Cropix
SJAJAN POSAO U TUROPOLJU

Gorica ima velike zasluge u povijesnom plasmanu Hrvatske na Euro, reprezentaciji dali čak petoricu

U turopoljskom klubu ponosni na zasluge u plasmanu mlade reprezentacije Hrvatske na Euro 2023.
Piše: Toni RoićObjavljeno: 29. rujan 2022. 09:24

Iako u svojoj petoj uzastopnoj sezoni u elitnom rangu Hrvatskog nogometa, trenutačno tavori na posljednjem mjestu s pet bodova iz devet utakmica, dosta je elemenata koji potvrđuju da se u Gorici radi jako dobar stručni posao. Svi će se sjetiti mnogih velikih pobjeda iz statusa takozvanog autsajdera, dvije sezone Gorica je do posljednjeg kola bila u igri za europski plasman, dvaput je igrala i polufinale Hrvatskog kupa, gubeći kao gost od Dinama i Hajduka lani i ove godine.

Prošlo je kroz klub i najmanje desetak igrača, koji su izrasli u klase da ih se može prodati i na njima zaraditi, a u najnovijem plasmanu mlade reprezentacije Hrvatske na Europsko prvenstvo, imala je Gorica čak pet igrača, koji su sudjelovali u kvalifikacijama.

Jedan od njih, vratar Dominik Kotarski, ovoga ljeta je za dva milijuna eura prodan u grčki PAOK iz Soluna, ali da nije bilo turopoljskog kluba, vjerojatno ne bi bio reprezentativac, a možda ni član PAOK-a. Prošlog ljeta 2021. godine Kotarski je u redove Velikogoričana došao na posudbu, nezadovoljan što nema minutaže u nizozemskom velikanu.

Lovljenje forme

Trebalo mu je nekoliko kola da ulovi formu, pa je čekao priliku s klupe, ali kada je stao među vratnice, sve je u njegovoj karijeri krenulo uzlaznom putanjom. Branio je uglavnom vrlo dobro, stekao status standardnog prvog vratara mlade reprezentacije, te u konačnici bio jedan od najzaslužnijih što je vrsta izbornika Igora Bišćana prošla na smotru najboljih u Gruziji i Rumunjskoj.

U odlučujućoj utakmici doigravanja, uzvratu u danskom Vejleu, Kotarski je kiksao kod drugog pogotka domaćih lob udarcem, ali se iskupio kada je bilo najvažnije - u raspucavanju jedanaesteraca. Obranio je dva udarca domaćih u donji lijevi kut i uz pet sigurnih izvođača u kockastom dresu, slavlje je moglo početi. Sezona provedena u Gorici, jednom u budućnosti bit će gotovo sigurno proglašena ključnom za razvoj karijere vratara, koji će jednog dana biti i seniorski reprezentativac jer za to ima kvalitetu i sve preduvjete.

Četvorica još u klubu

Preostala četvorica hrvatskih junaka i dalje su članovi aktualne momčadi trenera Igora Angelovskog. Jurica Pršir i Toni Fruk igrali su uzvrat u Vejleu, prvi je startao, a drugi ga zamijenio u 56. minuti, Krešimir Krizmanić bio je na klupi, dok Josip Mitrović nije bio pozvan za play-off, ali imao je jedan nastup u skupini.

Polivalentni veznjak Pršir je imao devet nastupa, ali i značajno manju minutažu od Kotarskog, koji je u osam dvoboja skupio 750 minuta, no dečko iz Odranskog Obreža znao je biti vrlo koristan u tih 386 minut koliko je proveo na travnjaku, a u trijumfu protiv Estonije 2:0 postigao je i prvijenac u nacionalnom dresu U-21.

Krilni napadač Toni Fruk sigurno će ostati zapamćen kao jedan od izvođača jedanaesteraca u danskom Vejleu, a njegov prizemni udarac u donji desni kut u drugoj seriji bio je precizan i neobranjiv. Vidjelo se da je učio od Kristijana Lovrića, koji je najčešće pucao u to mjesto. Fruk je imao i dva ranije postignuta pogotka u pet utakmica i 185 minuta koliko ga je izbornik Bišćan koristio, a on je i najmlađi od spomenute petorke jer ima 21 godinu.

Krešimir Krizmanić odigrao je četiri utakmice u zadnjoj liniji s punom minutažom od 360 minuta, a za njega treba napomenuti da je originalni produkt škole nogometa Gorice i u ovom trenutku s Aleksandrom Jovičićem nominalno njezin najskuplji igrač vrijednosti 1,8 milijuna eura. Pršir i Fruk su na 1,5 milijuna eura, a krilo Mitrović na 650.000 tisuća.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 13:40