RONALD GORSIC Cropix
NOVI VJETAR U TUROPOLJU

Gorica pobijedila nakon 195 dana i vratila nadu u ostanak u eliti, to se više ne čini kao nemoguća misija

Treneru Željku Sopiću je sedam utakmica trebalo da upiše prvu pobjedu
Piše: Toni RoićObjavljeno: 27. veljača 2023. 20:52

Bila bi golema sportska nepravda da Gorica u hladno, kišovito i vjetrovito subotnje predvečerje, 25. veljače, konačno nije proslavila prvu prvenstvenu pobjedu u 2023. i tek drugu u aktualnoj sezoni HNL-a. Pala je Lokomotiva, minimalnim rezultatom 1:0 i pogotkom Kristiana Fućka u 87. minuti, ali od prvog do posljednjeg zvižduka suca Strukana domaćini su iskazivali odlučnost, želju i hrabrost da dokažu kako zadnje mjesto nije mjerilo njihove kvalitete, kao ni tih 11 bodova zaostatka za devetim Šibenikom, koliko su imali prije ovog dvoboja.

Da će to biti dan kada će se u svlačionici Turopoljaca, nakon 195 predugih noći čekanja, opet zapjevati poznati refren “imamo bekove, halfove i forove što daju golove...” bilo je vidljivo već u 2. minuti, kada je Tim Matavž na dodavanje Tomečaka promašio prvi zicer na utakmici. Uragan je time započeo, Velikogoričani su u glavi imali samo jednu misao, kako dati gol i pobijediti, a u njihov mlin upala je i vrlo talentirana momčad Lokomotive, koja uopće nije mogla doći do svoje prepoznatljive napadačke igre, niti stvoriti ozbiljniju šansu pred vratima domaćih.

Dominacija i pritisak

Da momčad Željka Sopića nije u kroničnom problemu neefikasnosti sve je moglo poći po željama još u prvom poluvremenu, ali promašajima domaćih priključio se i VAR poništivši u 28. minuti pogodak Ante Mateja Jurića na nevjerojatan i teško objašnjiv način (skok tri igrača u liniji, koji dio tijela je utjecao na igru?). Petominutni šok pregleda i negativne odluke po njih, psihološki je djelovao na igrače Gorice i završnica prvog poluvremena bila je jedino razdoblje utakmice u kojem su malo “visili”, ali sigurne obrambene reakcije, pogotovo izuzetno raspoloženog za igru Matthewa Steenvoordena, odagnali su pomisao na neki crni scenarij.

U drugom poluvremenu i s nekoliko izmjena, kao i promjenom sustava iz 4-4-2 u 4-2-3-1, dobio je Sopić opet dominaciju i pritisak, iako je pobjednički gol postignut iz tranzicije, u situaciji kada je Lokomotiva imala gotovo sve igrače u ili pred šesnaestercem Gorice. Fenomenalni trk najvišeg igrača na terenu Kristiana Fućka, koji je prošao pokraj Josipa Pivarića kao zadnjeg obrambenog igrača gostiju, donio je toliko čekani gol i tri boda s kojima se ostanak u ligi više ne čini nemogućom misijom u preostalih 13 kola.

Ono što je pritom najbitnije naglasiti je evidentni uspon forme Sopićeve momčadi, koja je po prikazanim igrama već protiv Rijeke i Hajduka trebala proći daleko bolje od poraza, ali još uvijek ima dovoljno vremena za naplatu rada i vrijednosti. Lokomotiva je pobijeđena i više nema razloga ne vjerovati da je isto realno očekivati i u sljedećim utakmicama, od Slavena Belupa, Istre, Varaždina...

- Kada sam poslije utakmice u Splitu rekao da smo na Poljud došli pobijediti, skoro da me nisu gađali kamenom. Došao sam na klupu Gorice prije dva mjeseca i trebalo mi je vremena da upoznam igrače, sve njihove vrline i mane. Mislim da se dosta komotno snalazimo u sustavu 4-4-2, iako smo ga protiv Lokomotive u završnici morali promijeniti i to je donijelo ploda. Ozljede Fruka i Vujnovića također su nam otežale sastavljanje momčadi jer nije lako startati s dva napadača sličnih karakteristika, ali mi smo u svakom trenutku znali što želimo i na koji način to ostvariti. Pobjeda je slatka, izborena protiv odlične momčadi koja će sigurno namučiti Dinamo u Kupu, a mi se okrećemo gostovanju u Koprivnici - kazao je trener Gorice Željko Sopić, kojem je trebalo sedam utakmica da dođe do prvog trijumfa.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

‘Ne pamtim da se ovo ikada dogodilo Hajduku u derbiju. Dva su velika problema bila jasno vidljiva‘. Tim riječima je Ilija Lončarević počeo analizu onoga što se događalo u nedjelju na Maksimiru u dvoboju između Dinama i Hajduka. Ostatak analize te utakmice, ali i svega onoga što se događalo u 23. kolu SuperSport HNL pogledajte u cijelom podcastu ‘VAR soba‘:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 08:03