DARKO TOMAS Cropix
POTVRDA TEŠKE KRIZE

Gorici je uspjelo što nikome dosad nije: Turopoljci su na dnu svog potencijala u svakom smislu

Bio s druge strane Dinamo ili Rudeš, za Goricu je rezultat isti
Piše: Toni RoićObjavljeno: 07. ožujak 2024. 06:40

Nakon debakla u četvrtfinalu Kupa u Maksimiru prošle srijede (0:4), djelovalo je da već otpisani Rudešani dolaze kao naručeni da Velikogoričani s tri boda nastave lov na četvrto mjesto, kad ono - novi potop neslućenih razmjera.

Gorici je uspjelo što nikome dosad nije, izgubiti omjerom 1:2 od kluba koji je u ranija 24 kola imao samo četiri neodlučena rezultata i bio bez pobjede.

Za sastav trenera Dinka Jeličića to je nastavak strmoglavog puta prema dolje, započetog još u prosincu prošle godine kad je u tri utakmice osvojen samo bod.

Uslijedilo je pet poraza u nizu na početku 2024. i pobjeda protiv Slavena Belupa, koja se nije pokazala kao prekretnica jer Dinamo i Rudeš vratili su Turopoljce u teške dane kojima nije lako nazrijeti kraj.

Mnogima je neshvatljivo kako momčad koja je bila odlična u prvom dijelu sezone sada ne može svladati niti suparnika, koji nema kvalitativni domet za elitni rang, ali dosta je tu faktora koji su u spomenutom razdoblju prevagnuli na krivu stranu i prouzročili da Gorica više ne sliči na sebe. Trener Jeličić je nakon najnovije katastrofe u Kranjčevićevoj ponudio intrigantnu rečenicu u kojoj je rekao:

- Borimo se s dosta stvari koje nas opterećuju, ali da sad ne ulazim u detalje, nikako se ne uspijevamo stabilizirati. Posljedica toga su i rezultati, koji su, nažalost po nas, takvi kakvi jesu.

image
RONALD GORSIC Cropix

Koji su to detalji?

Što to opterećuje njega i momčad, koji su to detalji o kojima se javno ne govori? Nije lako odgovoriti i znati što je trener mislio, ali je činjenica da su svi u klubu podbacili u situaciji kad se opet došlo u poziciju boriti za nešto veliko.

Stručni stožer ponajprije mora preispitati svoj način rada i je li s njim u stanju iz momčadi opet izvući maksimum. Dojam je da Gorica ni fizički, ni psihološki nije na zadovoljavajućem nivou, u momčad su se uvukli nesigurnost i ravnodušnost, rade se nebrojene pogreške u svim fazama igre. Uz malo opravdanje zaista lošeg terena u Kranjčevićevoj, ali koliko su samo krivih dodavanja imali protiv Rudeša, a da uopće nisu imali pritisak suparnika. Ozbiljni europski klubovi toliko neforsiranih pogrešaka ne naprave ni u deset utakmica.

3

boda u zadnjih osam utakmica osvojila je Gorica

Dva primljena gola također su posebna priča, koja je samo nova epizoda već dugo prisutnog raspada sustava u obrani. Najprije u prvom poluvremenu potpuno nepotrebno skrivljeni kazneni udarac iz kojeg je Rudeš poveo, a onda u posljednjim trenucima nadoknade 90. minute centrirana lopta koja putuje “danima” da bi prešla sve u obrani Gorice i došla do Mašale, koji matira vratara Banića. Nedopustivi kiksovi za momčad s višim ciljevima i očita posljedica dekoncentracije i gubitka samopouzdanja i sigurnosti u igri.

U napadu, pak, da nema 35-godišnjeg slovenskog napadača Tima Matavža, nitko ništa ne može pogoditi. U posljednjih sedam utakmica Velikogoričani su postigli samo tri gola i sva tri Matavž (protiv Rudeša je odličnom reakcijom u šesnaestercu izjednačio u 39. minuti). U 2024. godini još je samo Josip Mitrović bio strijelac i to u 3. minuti one zaostale utakmice s Rijekom kad je i Smolčić postigao autogol, ali je na kraju završilo 2:3.

Poražavajući napadački učinak, ma koliko Jeličić rotirao i tražio nova rješenja, a protiv Rudeša je možda samo Gabriel Rukavina na lijevom krilu nešto konkretno pokazivao, ali ni on nije uspio pronaći završni udarac kakav se traži.

Gorica je u ovom trenutku na dnu svog potencijala u svakom smislu, a u subotu je pred njom dolazak drugoplasiranog Hajduka, koji ima samo jedan cilj, a to je pobjeda u utrci za naslovom prvaka.

Može li Jeličićeva momčad u takvoj utakmici, u kojoj je golemi pritisak isključivo na leđima suparnika, podsjetiti na svoja najbolja izdanja, tek će se vidjeti, ali ono što je pokazala u nastavku sezone ne budi optimizam...

Marko Soldo propušta dvoboj s Hajdukom

Dinko Jeličić je u utorak odradio jutarnji trening, ništa spektakularno se nije dogodilo poslije poraza od Rudeša, premda su mnogi pomislili da bi to mogla biti i njegova posljednja utakmica na klupi Gorice. Uprava i predsjednik Nenad Črnko nisu bili tog mišljenja, vjerojatno svjesni da od osvajanja utrke za europskim mjestom ionako nema ništa, a Jeličić sigurno nije jedini krivac za ovu rezultatsku krizu.

Za subotnji dvoboj s Hajdukom (17.10) otpao je veznjak Marko Soldo, kojem je žuti karton dobiven protiv Rudeša bio akumulirani treći, što znači suspenziju od jedne utakmice, dok je nakon dužeg vremena na klupi bio Valentino Majstorović. Njegova ozljeda je prošlost, a sada bi opet trebao ući u ritam treninga i utakmica. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 15:00