VOJKO BASIC Cropix
KOBNI PROJEKTILI

Hrabra taktika na Poljudu nije donijela sreću, a sada stižu utakmice u kojima nema kalkuliranja

Glavni razlog posrtaja Gorice bile su velike pogreške, ali i dva fenomenalna pogotka Brune Durdova
Piše: Toni RoićObjavljeno: 23. rujan 2024. 19:48

Počeli odlično, a završili najtežim porazom u dosadašnjem dijelu sezone. Tako bi se najkraće moglo opisati konačnih 1:4 Gorice protiv Hajduka, što je šesti uzastopni prvenstveni poraz Turopoljaca na splitskom Poljudu, gdje su posljednji put ostali neporaženi u listopadu 2021. Glavni razlog posrtaja su velike pogreške u fazi obrane, ali i dva fenomenalna pogotka Brune Durdova, koji je baš kao i Niko Janković u prošlom kolu, srušio Velikogoričane udarcima iz daljine.

Trener Rajko Vidović odlučio se za prilično hrabru taktiku u Splitu, podigao je visoko bekove i startao s Valentinom Majstorovićem kao napadačem umjesto očekivanog veznjaka Luke Kapulice, koji je ostao na klupi. Takav pristup iskoristio je već u 5. minuti Marko Kolar, koji je nakon pogreške Uremovića i vratara Lučića uzeo loptu i udarcem iskosa natjerao Prpića na autogol. Bolji početak Turopoljci nisu mogli poželjeti, ali već nekoliko minuta kasnije počinju problemi kada je u dvoboju s Kalikom koljeno ozlijedio vratar Božidar Radošević.

Žigerova premijera

Prvotno je pokušao nastaviti, ali ubrzo je morao napustiti teren i priliku na vratima je prvi put otkako nosi dres Gorice dobio 23-godišnji Karlo Žiger. Negdašnji vratar mlade momčadi londonskog Chelseaja prošlu je sezonu bi na posudbi u drugoligašu Sesvetama, a ovoga ljeta se vratio i strpljivo čekao svoj debi. Na njegovu nesreću već u prvom udarcu morao je loptu vaditi iz mreže.

Stoper Mateo Leš neoprezno je prodao loptu u svom šesnaestercu, Livaja uposlio Durdova, a Hajdukov 16-godišnjak postigao svoj prvijenac. Primljeni pogodak unio je dosta nervoze u redove Gorice, nekoliko puta popustila im je koncentracija na Livaji, ali ipak su izbjegli pad u zaostatak do poluvremena, te imali jednu odličnu kontru na kraju koje je Adrion Pajaziti pucao s vrha šesnaesterca, ali Lučić je odlično obranio.

image
JAKO PRKIC Cropix

Na startu drugog dijela Vidović ništa nije mijenjao, sve je djelovalo mirno na terenu, ali u 55. minuti opet Durdov pronalazi prostor i s dvadesetak metara šalje bombu pod gredu za 2:1. Možda je netko mogao ući u blok, ali nije, a onda se u 71. minuti dogodilo nesretno i nespretno igranje rukom Leša i jedanaesterac kojeg je Livaja pretvorio u nedostižnih 3:1. Dvije minute kasnije je i Sigur matirao Žigera, što je možda i prestrog omjer u korist Hajduka jer nije Gorica bila toliko lošija, ali to je onaj psihološki efekt pada kada se shvati da je utakmica izgubljena.

U ovom trenutku prejaki

- Dobro smo krenuli i postigli pogodak iz njihove greške. Odigrali smo korektnu utakmicu i po meni je rezultat previsok, ali to je sve škola jer imamo dosta mladih igrača, koji nisu dosad igrali na punom stadionu. Mislim da smo mogli bolje, a koliko god smo igrali dobro i kompaktno, presudili su nam golovi s distance i greške. Do trećeg još je i bilo dobro, poslije više ne - kazao je iskusni branič Gorice Mario Maloča, koji je opet dobio veliki pljesak splitske publike, koja mu ne zaboravlja ulogu kapetana Hajduka i sve što je dao za splitski klub.

- Moramo dobro izanalizirati splitsku utakmicu, vidjeti gdje smo radili greške i sve učiniti da se već protiv Slavena Belupa vratimo na pravi put. U ovom trenutku Hajduk je bio prejak za nas - konstatirao je trener Gorice Rajko Vidović, čija momčad je sada u vrlo nezgodnoj situaciji, udaljena samo bod prednosti od posljednjeg mjesta.

Stoga će sljedeće subote dvoboj doma sa Slavenom biti derbi začelja, ali gledajući raspored u četiri kola koja dolaze, u njima za Goricu dolaze utakmice u kojima bez kalkuliranja mora ići na pobjede. Slaven, Lokomotiva, Varaždin i Istra 1961 su kvalitetom u rangu Vidovićevog sastava i u njima će se odlučivati tko će prema sredini redoslijeda, a kome slijede teški dani...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 19:49