GORAN MEHKEK/Cropix
DOBRI REZULTATI

Igračima Gorice skočila vrijednost za više od milijun i pol eura, evo tko je najviše profitirao

Jedina dva gubitnika su iskusni Tim Matavž i ljetni povratnik u velikogorički klub Martin Šroler
Piše: Toni RoićObjavljeno: 27. prosinac 2023. 18:48

Kako što više podići tržišnu vrijednost svojih igrača stalno je pitanje, bolje reći najveća želja svih hrvatskih klubova, a dolazi to kao kombinacija njihovog individualnog učinka i rezultata kompletne momčadi.

Kao određeni mjerni instrument često se uzimaju procjene specijaliziranog portala Transfermarkt, koji svakako ima ponešto mana i krivih informacija, pogotovo kad su iznosi plaćenih odšteta u pitanju, ali ipak se vrlo često uzima kao sasvim dobar putokaz u ocjeni koliko tko potencijalno vrijedi na nogometnom tržištu.

Većini porasla vrijednost

Vole klubovi pogledati prije i nakon sezone ili polusezone kakve su se promjene događale i u kom se smjeru kreću, pa smo zavirili i u brojke Gorice, koja je osvojila 27 bodova u 18 utakmica i na diobi je četvrtog mjesta u HNL-u. Ostvarila je to s ukupno 25 igrača koji su nastupili, s tim da je jedan otišao već nakon 1. ligaškog kola (Matthew Steenvoorden).

Preostala 24, plus dva vratara (Radošević, Debijađi) i Hameed, koji nisu imali minutažu u prvenstvu, čine 27 članova kluba za koje Transfermarkt procjenjuje da na kraju prosinca 2023. godine vrijede ukupno 11.750.000 eura. U odnosu na ljetne brojke s početka sezone, to je skok od 1,6 milijuna eura, što je vrlo dobro iz perspektive kluba kao što je Gorica.

image

Marko Soldo u dvoboju s Martinom Baturinom

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Pritom je 14 članova turopoljskog kluba povećalo vrijednost, njih 11 je ostalo na istoj, dok samo dva nominalno vrijede manje.

Skupinu dobitnika predvodi 20-godišnji veznjak Marko Soldo, koji je s brojke od 350.000 eura skočio na 650.000 eura. To je i više nego 100 posto, čime su po mjerilima Transfermarkta honorirane njegove standardne igre i dva postignuta gola. Soldo je nastupio u svih 18 ligaških utakmica, što je još uspjelo samo Baniću, Štiglecu i Vujnoviću, a aktualnom vrijednošću skočio je na treće mjesto u velikogoričkom klubu, s time da su ispred njega tek Jurica Pršir (2,5 milijuna eura) i Krešimir Krizmanić (1,8 milijun eura).

Peh Ndockyta

Postao je Soldo i mladi reprezentativac Hrvatske, a u cijeloj priči jedino je za Goricu loše što on nije njezin igrač, već je posuđen iz Dinama do kraja ove sezone.

Drugi feler ili peh Velikogoričana vezan je za jednog od ukupno četiri igrača, koji su od ljeta do zime učinkom i igrama skočili za 200.000 eura. Kongoanac Merveil Ndockyt (25) dogurao je do pola milijuna eura vrijednosti, ali se nesretno ozlijedio na treningu svoje nacionalne reprezentacije i trenutačno se oporavlja. Ndockyt je prije ozljede igrao sjajno i potencijalno bio najjači adut Velikogoričana za moguću prodaju i primamljivu zaradu.

Osim njega jednaki skok zabilježili su napadači Nikola Vujnović i Ante Matej Jurić, kao i vratar Ivan Banić, koji ima osam čistih mreža i po tome je drugi u ligi iza Ivana Lučića iz Hajduka. Uz njih, rasli su još Momčilo Raspopović, jedan od najmlađih u kadru Luka Kapulica, Mateo Leš, pa čak i veteran Dino Štiglec...

Skupina igrača Gorice koja je ostala na istoj vrijednosti broji točno 11 članova, a predvode je već spomenuti donedavni mladi hrvatski reprezentativci Pršir i Krizmanić. Oni su i jedini s milijunskim vrijednostima i najveće nade za punjenje blagajne.

Matavž na zalasku karijere

Ima i interesa za njih, ali tu se dolazi do one ključne stavke ponude i potražnje, odnosno, da igrač vrijedi onoliko za koliko ga klub uspije prodati.

U ovom trenutku svaka bi prognoza iznosa bila puko nagađanje, a izdvojiti se još može 23-godišnji krilni napadač Josip Mitrović. Procjena je njegove vrijednosti 500.000 eura, a dojam je da bi klub i mogao dobiti za njega toliko, ako bi ga odlučio prodati.

Jedina dva gubitnika su iskusni slovenski centarfor Tim Matavž (34) i ljetni povratnik u velikogorički klub Martin Šroler, čija je vrijednost prema Transfermarktu sada manja za 100.000 eura.

Što se Matavža tiče, on je ionako na zalazu karijere, dok bi Šroler trebao jako zapeti da se vrati na pravi put i ulovi željenu minutažu jer tek mu je 25 godina...

Linker
28. travanj 2024 05:20