DAMIR KRAJAC Cropix
NOVO LICE GORICE

Iz ‘azijskog Reala‘ u HNL: ‘Mnogi se čude, dva su detalja presudila. Ronaldo? Sve suprotno od medijske priče‘

‘Mogao sam ostati u Arabiji, ali tamo treba biti spreman na ono što se dogodilo bivšem treneru Hajduka‘
Piše: Toni RoićObjavljeno: 01. rujan 2023. 16:03

Je li predsjednik Gorice Nenad Črnko postao arapski šeik ili je zov nostalgije i želje za pravim nogometom doveo Dinka Jeličića iz Saudijske Arabije u Veliku Goricu? Iz financijskog “eldorada” o kojem svi sanjaju, do kluba u Hrvatskoj, koji je najviše dosad dohvatio peto mjesto u 1. HNL. Mnogi nogometni zaljubljenici bili su jako iznenađeni kada je Gorica u srijedu, 30. kolovoza, objavila da je baš Jeličić nasljednik Željka Sopića na klupi, ali dvadesetak dana prije svog 50. rođendana Zagrepčanin je zaista napravio takav korak.

Ostavio je Al Nassr, klub Cristiana Ronalda i Marcela Brozovića, za kojeg sam kaže da je Real Madrid azijskih prostora, te zakoračio u elitnu hrvatsku nogometnu ligu, gdje je u karijeri vodio samo četiri utakmice. Bilo je to na klupi Rudeša u sezoni 2017./18.

Lupa te nostalgija

- Da, mnogima je čudno što sam se vratio iz Saudijske Arabije u Hrvatsku, ali dva detalja su bila presudna. Nakon što sam završio misiju na klupi seniora Al Nassra gdje sam bio privremeni trener, imao sam ponudu da se vratim na ranije mjesto direktora Akademije za metodologiju i trenera mlade momčadi. Da sam osvojio titulu, možda bih bio i ostao na klupi prve momčadi. Potom je došla ponuda Gorice koja me privukla kao ozbiljan projekt i prilika da se potvrdim u seniorskom nogometu. Iako sam čak 27 godina u ovom poslu, uglavnom sam balansirao između seniora i mlađih kategorija, više sam i proveo radeći s mladima i koliko god imao iskustva, nemam ga u vođenju seniorskih klubova na prvoligaškoj razini - priznaje Jeličić, a dojam je da je ključno bilo poznanstvo i ranija suradnja u Rudešu sa sportskim direktorom Gorice Marijom Brkljačom.

image

Dinko Jeličić

DAMIR KRAJAC Cropix

- Predsjednik Črnko i Brkljača bili su izuzetno korektni i to je presudilo da dođem ovdje, kao i ono što je trener Sopić napravio prošle sezone. Malo tko je uopće vjerovao da je moguće ostati u ligi nakon tako velikog zaostatka, a karakter takve momčadi privukao me i postao jedan od bitnijih razloga što sam preuzeo Goricu. Došao sam u organiziranu sredinu gdje je posloženo sve.

Boravak izvan Hrvatske nije se odrazio na praćenje događanja u našem nogometu?

- Pratio sam HNL i u Saudijskoj Arabiji, svi je prate koji su tamo jer kada si vani i daleko lupa te nostalgija, pa sve još i više pratiš. Goricu sam također intenzivno pratio, gledao utakmice, bio u komunikaciji s Brkljačom. Dobro poznajem momčad koja mi je sad u rukama, počevši od Mrzljaka kojeg sam vodio u Dinamu i Sesvetama, Banića u mladoj reprezentaciji, Štiglec je u to vrijeme stasao u Zagrebu, Maloča je bio u omladinskoj školi Dinama, pa se afirmirao i postao kapetan Hajduka - otkriva novi trener Gorice.

- Trener Sopić radio je jako dobar posao i nemam u planu sada raditi revoluciju. Više ćemo se posvetiti nadogradnji, pokušati uloviti što više bodova. Ambiciozan sam trener, mislim da jedino takav i možeš biti u sportu, ali i u svemu drugome što radiš u životu, a to znači da želim gledati prema gore. Iako je bilo dosta promjena u momčadi, Gorica je dobro krenula u sezonu, a plan je do kraja se stabilizirati, izbjeći bilo kakav stres kao prošle sezone, a onda krenuti prema naprijed, pa u nekom trenutku možda i u borbu za europske pozicije.

image

Mario Brkljača, Dinko Jeličić, Nenad Črnko.

DAMIR KRAJAC Cropix

Je li ovo vrhunac vaše trenerske karijere, odskočna daska ili možda oboje?

- Vrhunac je ipak bio Al Nassr i rad s Cristianom Ronaldom, a odskočna daska je sve jer bez ambicija se u sportu ne može funkcionirati. Ja sam vjerojatno bolji rejting imao u Aziji i poslije Al Nassra mogao sam dolje preuzeti neki klub, ali tamo treba biti spreman i na situaciju koja se dogodila bivšem treneru Hajduka Damiru Buriću, koji je klub preuzeo na 11. mjestu, uveo ga u prvu ligu, a onda dobio otkaz...

Ulaganja bez limita

Kad smo već kod Ronalda, kako je bilo raditi s Portugalcem?

- Očekivao sam to pitanje s obzirom da kao trener Al Nassra po ugovoru nisam mogao davati službene izjave od travnja do lipnja, koliko sam vodio prvu momčad. Bio sam jako zadovoljan s Ronaldovim reakcijama u komunikaciji, kao i izuzetno kvalitetnim odnosom prema suigračima. Često mediji potenciraju neke njegove reakcije, izvlači se sve najnegativnije. Moje je iskustvo skroz suprotno i izuzetno pozitivno, a golema je stvar bila raditi s profesionalcem kakav je on. To kako se on ponaša na treninzima i nakon njih treba pokazivati mladim nogometašima i usmjeravati ih kroz njegov primjer - potvrđuje Jeličić.

image

Mario Brkljača, Dinko Jeličić, Nenad Črnko.

DAMIR KRAJAC Cropix

Saudijci strašno ulažu u svoju nogometnu ligu, reklo bi se bez limita?

- Ekspanzija i ulaganja su bez limita i njihova glavna ideja je što prije doseći nivo europskih liga Petice. To bi moglo biti dosta brzo, barem što se tiče kvalitete igrača, iako se mora i sustav posložiti da bi to funkcioniralo na taj način. Mislim da će oni doći do te razine i brže od očekivanja, pogotovo četiri glavna kluba koja imaju te sjajne rostere. Uvjeren sam da Al Nassr može biti stabilan ligaš u bilo kojoj od liga petice - smatra Jeličić.

I za kraj očekuju li se promjene u rosteru Gorice, prijelazni rok je na izmaku?

- Sportski direktor Brkljača bi mogao više o tome reći jer je i prije bio jako aktivan da dovede još novih igrača, a sada to zajedno koordiniramo - zaključio je novi Jeličić, a Brkljačina glavna meta odavno se zna, a to je - ubojiti napadač. Čeka ga se već dugo...

Črnko izborio postotak od transfera Fruka kao dio odštete za Sopića

Legendarni turopoljski dopisnik SN i bivši nogometaš, sada 74-godišnji David Jolić, jučer je predsjednika kluba Nenada Črnka proglasio šeikom, trener Jeličić je u šali dodao “još mu ja moram donijeti haljinu”, a Črnko je otkrio nekoliko zanimljivih detalja u vezi odlaska Željka Sopića i dolaska Dinka Jeličića.

- Željku Sopiću nisam želio dati sporazumni raskid ugovora, to je uvijek poslovni odnos, a više od novca zanimalo me da odšteta bude jedna vrsta zahvale što smo afirmirali u dvije sezone Tonija Fruka, a onda ga je uzela Rijeka. On je igrač u uzlaznoj putanji, može napraviti veliku karijeru i u pregovorima kada je Sopić odlazio, izborio sam se da Gorica dobije određeni postotak od budućeg Frukovog transfera. Sopiću sam se zahvalio na svemu, ali i rekao da ćemo dovesti još boljeg trenera od njega. Jeličić je bio naš jedini kandidat, prvi put smo se čuli u petak, dva dana nakon što je klupa ostala prazna, a ključno je bilo da on prvo riješi svoj odnos s Al Nassrom. Uvijek kažem da smo mi mali, seoski klub, koji pliva u oceanu, ali zasad se ne utapamo. Tu se pokazuje snaga kluba i svega onoga što smo stvorili - naglasio je predsjednik Črnko.

Jeličićeve postaje

Kustošija

Sesvete

Foolad

Novigrad

Rudeš

Al Nassr

Hrvatska U-19

Hrvatska U-20

Kuvajt U-19

Linker
08. svibanj 2024 17:32