Mario Brkljača

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
NOVO RUHO

Izborili su ostanak u HNL-u pa ostali bez 10 igrača: ‘Zvučno ime čuvamo za završnicu prijelaznog roka‘

"To što nikoga još nismo doveli, ne znači da nećemo", kaže sportski direktor Gorice Mario Brkljača
Piše: Toni RoićObjavljeno: 27. lipanj 2023. 07:17

Izborili su ostanak u Hrvatskoj nogometnoj ligi, ali tko će od njih ostati?

Tako je glasilo glavno pitanje postavljeno u Gorici dan nakon svibanjske utakmice protiv Varaždina, kada je pobjedom 5:2 izboren ostanak u elitnom rangu hrvatskog nogometa. Prije toga trener velikogoričkog prvoligaša Željko Sopić je u zimskom prijelaznom roku doveo niz iskusnih i provjerenih igrača, koji su uglavnom bili stubovi raritetnog pothvata u kojem je nadoknađen golemi dvoznamenkasti bodovni zaostatak za devetim mjestom.

image

Željko Sopić

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Slavko Bralić, Ivan Tomečak, Dino Štiglec, Filip Mrzljak, Božidar Radošević i Tim Matavž su svi zagazili u tridesete godine, ali u tom trenutku oni su se pokazali idealnim rješenjem za goleme probleme koje je momčad Gorice imala. Uz nešto mlađe Kristiana Fućka i Valentina Majstorovića, bilo je to osam zimskih akvizicija, koje su uz ostatak kadra spasile Turopoljce od potonuća u niži rang.

Potpuno drugačiji scenarij

No, pripreme za novu sezonu stigle su samo dvadesetak dana poslije završetka prošle, a trener Sopić i njegovi suradnici suočeni su sa zaokretom klupske politike.

Iako je Sopić tvrdio da bi moglo ostati i do 80 posto aktualnog kadra, posve je jasno da se sprema potpuno drugačiji scenarij, a jedna od glavnih ideja je pomlađivanje kadra i pokušaj stvaranja novih vrijednosti, odnosno, igrača za neke buduće prodaje.
Nije to iznenađenje, svi hrvatski klubovi su osuđeni na takav način razmišljanja i djelovanja, a velikogorički klub je ionako poznat po realnom i pragmatičnom sagledavanju stvari i sveukupnom poslovanju, o čemu je najbolje svjedočio prošli financijski izvještaj sa skoro dva milijuna eura plusa.

Suvišno je i napominjati da su izlazni transferi (Kotarski, Babec, Lovrić...) bili glavni generatori zarade, što je putokaz i želja za budućnost...

- Ono što smo radili na zimu bilo je spašavanje, a sada je na redu stabilizacija. Odlučili smo se na pomlađivanje i osvježavanje igračkog kadra trenera Sopića, što sa sobom nosi odlaske i dolaske - potvrđuje sportski direktor turopoljskog prvoligaškog kluba Mario Brkljača, koji je već potpisao ispisnice za niz igrača, pa članovi Gorice više nisu Joey Suk, Božidar Radošević, Slavko Bralić, Kristian Fućak, Cheick Keita, Dominik Prokop, Edin Julardžija, Matuš Vojtko i Vinko Petković.

image

Mario Brkljača i Željko Sopić

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Pregovori u tijeku

Brojku od deset dosadašnjih odlazaka zaokružuje mladi reprezentativac Toni Fruk, kojem je istekla posudba iz Fiorentine, ali njegov slučaj može se donekle usporediti s Fućkovim, koji se vratio s posudbe u Osijek, ali Gorica se još nije odrekla (male) nade da bi ga mogla i zadržati, točnije rečeno - otkupiti.

Još treba spomenuti i braniča Ivana Tomečaka, kojem je ugovor istekao, ali još se vode pregovori o novom.

- S Tomečakom pregovaramo da ga zadržimo u našim redovima i do kraja tjedna znat će se rasplet - otkriva sportski direktor Brkljača.

Odlasci su, dakle, već dvoznamenkasti, a dolazak zasad niti jedan, ako se ne računa povratak s posudbe iz drugoligaša Dugopolja brazilskog napadača Caija Cruza.

- Stoji činjenica da još nikoga nismo doveli, ali to ne znači da nećemo. Čak želimo do početka prvenstva 22. srpnja obaviti 90 posto posla oko dolazaka u klub, a neko baš zvučno ime ostaviti za završnicu prijelaznog roka - najavljuje Brkljača.

image

Ivan Tomečak

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Spreman reagirati

Ako su već imena tajna, koje pozicije u igračkome kadru želite popuniti?

- U svim linijama ciljamo na nove igrače, od zadnje linije, sredine terena, krila do desnog beka ako Tomečak ne ostane. U obzir treba uzeti i potencijalne prodaje, gdje prije svega mislim na mlade reprezentativce Juricu Pršira i Krešimira Krizmanića, a određene ponude imamo i za Josipa Mitrovića. U svakom slučaju moram kao sportski direktor biti spreman reagirati u svakom trenutku, a želio bih pažljivo odabrati i pogoditi u onome što kao klub želimo - zaključuje na kraju Mario Brkljača.

Ove zime njegovi i Sopićevi odabiri bili su gotovo nepogrešivi, ali ovo je novi i možda još teži izazov i zato ne čudi da se u Gorici vaganje oduljilo...

Rudeš drugi suparnik u pripremama

Odradila je Gorica prošle subote na svom stadionu prvu pripremnu utakmicu protiv igrača bez ugovora (HUNS) i izgubila rezultatom 1:2 (jedini gol dao je Luka Kapulica), a sutra je čeka ogled protiv novog suparnika u ligi Rudeša. Igrat će se na stadionu Rudeša u Zagrebu s početkom u 18 sati, a do odlaska na centralni dio ljetnih priprema u Sloveniji još će sljedećeg tjedna Sopićeva momčad ugostiti makedonsku Škendiju. (tr)

ONI SU POČELI PRIPREME

VRATARI

Ivan Banić

Karlo Žiger

Jan Paolo Debijađi

Josip Cundeković

BRANIČI

Valentino Majstorović

Robert Ćosić

Dino Štiglec

Mario Matković

Momčilo Raspopović

Zvonimir Josić

Ino Vuko

Đuro-Giulio Đekić

VEZNI

Vinko Skrbin

Luka Kapulica

NAPADAČI

Lovro Nezirović

Caio Cruz

Josip Mitrović

Tim Matavž

Ante Matej Jurić

Desetorica otišlih

Joey Suk, Božidar Radošević, Slavko Bralić, Kristian Fućak, Cheick Keita, Dominik Prokop, Edin Julardžija, Matuš Vojtko, Vinko Petković, Toni Fruk

80%

posto kadra kanio je zadržati Željko Sopić, ali...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 12:35