Toni Fruk

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
BORBA ZA OSTANAK

Junak Gorice: Prvo smo mislili da se Sopić šali. Onda smo shvatili da je ozbiljan. Alkohol? Nije ga bilo

"Drugi put sam zabio iz slobodnog udarca, jednom sam to napravio u dresu Fiorentine", kaže Toni Fruk
Piše: Toni RoićObjavljeno: 17. travanj 2023. 07:53

Kad smo prošli put opširnije razgovarali s Tonijem Frukom, a bilo je to uoči utakmice Gorica - Hajduk 15. listopada prošle godine, najsnažnije je odjeknula njegova tvrdnja “ja ću biti nasljednik Kristijana Lovrića i najbolji strijelac Gorice ove sezone”.

Imao je tada tri pogotka na kontu, a Gorica šest bodova i seriju poraza pod svakakvim okolnostima. Uslijedio je novi poraz 0:1 primljenih golom desetak sekundi prije kraja, rezultatska agonija se nastavila i poslije Hajduka, a Fruk je odigrao još protiv Lokomotive sedam dana kasnije i onda upao u goleme probleme s ozljedama. Najprije lijevo koljeno, pa gležanj i povratak tek 1. travnja ove godine ulaskom s klupe u remiju 1:1 protiv Dinama.

No da nije zaboravio na svoju najavu, 22-godišnji Slavonac iz Lile pokraj Našica potvrdio je u petak, 14. travnja, kada je u veličanstvenoj pobjedi 4:0 u Šibeniku bio dvostruki strijelac. Pogodio je za vodstvo u 8. minuti, a onda deset minuta kasnije, baš kao nekad Lovrić, iz slobodnog udarca s dvadesetak metara preko živog zida za 0:3. Navijači Gorice bili su u transu i ovacijama su ga ispratili prilikom izlaska s terena u 56. minuti.

- Sretan sam zbog svoja dva pogotka, ali daleko je važnije što smo pobijedili i došli na samo bod zaostatka za devetim mjestom. Mi smo i stigli na Šubićevac s jedinom željom da pobijedimo, a moram priznati da smo bili iznenađeni kako smo lagano došli do velike prednosti od četiri gola već do poluvremena. Cijela momčad je bila fantastična, baš svatko je ispunio zadatke koje treba. Ova pobjeda vrijedi više od tri boda i moramo samo tako nastaviti u preostalih sedam kola - podvlači Toni Fruk.

Još od Lovrićevog odlaska u veljači prošle godine Gorica je čekala na gol iz slobodnog udarca. Kako je pao dogovor tko će biti izvođač?

- I mi sami smo se često pitali kako malo slobodnjaka uopće imamo, a ja sam nominalno drugi izvođač poslije Jurice Pršira. No, na zagrijavanju u Šibeniku sam triput pogodio i Jura je rekao “ti ćeš pucati na utakmici”. Neki su, pak, pitali “može li ti ući i četvrti?”, a ja sam odgovorio “ne brinite, samo da ga izborimo”. I, eto, dogodilo se, ovo mi je drugi put u karijeri da sam zabio iz slobodnog udarca, jednom sam to napravio u dresu Fiorentine, ali volio bih da to bude novi forte u mojoj igri.

Nova je i Frukova uloga, protiv Osijeka i Šibenika trener Sopić ga je stavio na poziciji razigravača iza špice u formaciji 4-2-3-1.

- To je samo povratak u moju prirodnu ulogu. Kroz sve mlađe kategorije bio sam ofenzivni vezni, ali dolaskom u Dubravu Tim Kabel, pa kasnije u Goricu, spletom okolnosti igrao sam na lijevom krilu. Mislim da na ovoj poziciji mogu dati još više.

image

Željko Sopić

Nikša Stipaničev/Cropix

Predsjednik Črnko je, pak, dao dvostruke premije, ali trener Sopić bio je nemilosrdan organiziravši noćni trening nakon povratka iz Šibenika?

- U prvom trenutku mislili smo da se šali ili da će trčati samo oni koji nisu igrali, kao što to inače bude. Ipak, kad smo shvatili da je ozbiljan, odradili smo tih pola sata maksimalno, a i on je trčao s nama.

Trener je dozvolio i slavlje s alkoholom. Je li ga bilo?

- Nije, a dobili smo i nagradna dva slobodna dana. Svjesni smo da bilo kakvo opuštanje nije dozvoljeno, a ova pobjeda je tek početak velikog posla koji je tek pred nama. Kasno smo se, nažalost, probudili i tek moramo popraviti što smo propustili ranije u sezoni.

Kada je bilo najteže s obzirom na to da je jednom zaostatak bio i 11 bodova za devetim mjestom?

- Definitivno poslije poraza doma od Šibenika 0:3 početkom veljače. Imali smo velika očekivanja od te utakmice, mogli smo već tada doći na minus jedan, a mi smo otišli na minus sedam. Dugo smo čekali na tu jednu pobjedu koja će nas pokrenuti, a znali smo da nema vremena za odgađanje. Došla je tek 25. veljače protiv Lokomotive, ali pokazalo se da nismo psihološki pali, vjerovali smo da možemo, neumorno radili i međusobno se hrabrili.

U prošlih sedam kola imate 14 osvojenih bodova, a slijede dvije utakmice doma protiv Rijeke i Hajduka?

- Liga je vrlo izjednačena, a mi smo ponajprije okrenuti sami sebi. Trener Sopić inzistira da ne smijemo poklanjati golove suparnicima, a da u napadu nemamo pravo na 100 šansi, već da treba maksimalno koristiti one koje stvorimo, što je najbolji primjer bio u Šibeniku. Rijeka nam je sljedeći suparnik, odlično igraju u drugom dijelu prvenstva, ali to nas neće spriječiti da u nedjelju zaigramo odlučno i na pobjedu. Tri boda su naš cilj u svakoj od sedam jednako ključnih utakmica do kraja - zaključio je Toni Fruk.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 01:27