Tyrese Francois

 Screenshot
NA ZADNJI DAN MERCATA

Kakva pojačanja HR prvoligaša: Prije dva dana je bio u najskupljoj ligi svijeta, sad će igrati u HNL-u!

Dva vezna igrača u centru pažnje na kraju prijelaznog roka u turopoljskom klubu
Piše: Toni RoićObjavljeno: 02. rujan 2022. 11:24

Na kraju prijelaznog roka u Gorici su ubacili u višu brzinu, pa je doveden austrijski ofenzivni veznjak Dominik Prokop (25), a riješena je i dugo najavljivana posudba Australca iz Fulhama Tyresea Francoisa (22) kao dio suradnje dva kluba.

Prokop je potpisao ugovor do ljeta 2024. godine, s opcijom produljenja na godinu dana, a riječ je o igraču koji dolazi iz njemačkog trećeligaša Wehen Wiesbaden. Tamo je proveo prošle dvije sezone nakon prelaska iz bečke Austrije, a u proljeće 2021. imao je ozljedu meniska koja ga je značajno omela u karijeri.

Prokop je u mlađim danima bio mnogo veća zvijezda, nosio je dres austrijske U-21 reprezentacije 15 puta, davao golove za Bečane u prvenstvu i europskim natjecanjima, a dobro ga pamte u Rijeci iz utakmice u skupini Europske lige iz studenog 2017. Austria je na Rujevici slavila rezultatom 4:1, a Prokop je bio dvostruki strijelac. Ipak, oba kluba su ispala u skupini, a dalje su prošli Milan i AEK.

image

Dominik Prokop

HNK GORICA

Pet godina kasnije 172 centimetra visoki Bečanin je završio u Velikoj Gorici gdje je dobio dres s brojem 23, kojeg je donedavno nosio Anthony Kalik, u čiju ulogu kreatora igre bi sada trebao uskočiti.

- Drago mi je da smo sve napokon finalizirali jer posljednja dva dana su bila malo stresna. Čim sam čuo da postoji zanimanje Gorice, nisam dvoumio. Znao sam da želim doći i sada kada sam tu, želim pomoći momčadi što je prije moguće - predstavio se na klupskoj stranici Prokop, koji za bečku Austriju ima 110 nastupa i 15 postignutih pogodaka.

- Već sa sedam godina sam počeo igrati u Austriji, a proveo sam tamo 15 sjajnih godina tijekom kojih sam igrao za sve mlađe selekcije, drugu, a zatim i prvu momčad. Nakon toga sam preselio u Njemačku, u Wehen Wiesbaden, ali nažalost zadobio sam ozljedu nakon samo sedam utakmica, pa sam neko vrijeme izbivao s terena. Kasnije nisam dobio minutažu kojoj sam se nadao i ponuda Gorice je jednostavno došla u pravom trenutku - pojasnio je novi igrač Gorice i otkrio da ima i hrvatske krvi.

- Moja baka je Hrvatica, ali oba roditelja su rođena u Austriji tako da se doma nije pričao hrvatski, već sam ga naučio uz prijatelje jer sm dosta puta dolazio ovdje. Razumijem sve, a vjerujem da mi neće trebati puno vremena da se opustim i da pričam na hrvatskom - zaključio je Prokop, koji se očekuje u zapisniku novog trenera Angelovskog već na subotnjem gostovanju u Varaždinu.

Neće biti iznenađenje ako tamo bude i Australac Tyrese Francois, koji dolazi u Turopolje kao posuđeni igrač Fulhama za čiju momčad je sjedio na klupi još u utorak u premierligaškoj utakmici s Brightonom. Predsjednik Nenad Črnko intenzivno je radio na njegovom dovođenju, Francoisova primarna pozicija je zadnji vezni, a zna se da je Gorica nakon odlaska Hrvoja Babeca u Rigu i na toj poziciji “tanka”.

Iako mu dosad nije davao minutažu i pušta ga na jednogodišnju posudbu, menadžer Fulhama Marco Silva ima vrlo dobro mišljenje o Australcu, koji je nedavno i produljio ugovor s londonskim klubom do 2024. godine, a posebno Silva hvali njegovo snalaženje u brzoj igri, gdje se traže i brza rješenja s loptom. Francois nije toliko fizički jak, sa 173 centimetra visine dosta je sličan Litvancu iz Gorice Pauliusu Golubickasu, ali je vrlo pokretljiv i sveprisutan na terenu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:35