Gorica - Rijeka, sezona 2023./2024.

 RONALD GORSIC Cropix
MUKE SU SVE VEĆE

Katastrofa hrvatskog prvoligaša: Navijači već ukazivali na sramotu, nije pomoglo ni 30 tisuća eura

Ovo nije prvi bizarni slučaj u Gorici, a rješenje kompletne zamjene travnjaka zasad nije moguće
Piše: Toni RoićObjavljeno: 29. rujan 2024. 20:43

Utakmica 8. kola Supersport HNL-a između Gorice i Slavena Belupa nije se odigrala u subotu od 17.30 kako je rasporedom bilo predviđeno, već je prebačena na ponedjeljak, 30. rujna, u 16 sati.

Na službenim stranicama HNK Gorica, nešto prije podne u subotu je izašla sljedeća informacija:

- Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta za igru, odgođena je utakmica 8. kola protiv Slavena Belupa. Umjesto danas u 17.30, utakmica će se igrati u ponedjeljak s početkom u 16 sati. Svi navijači koji imaju kupljene ulaznice, s istima će na stadion moći ući u ponedjeljak.

Stadion izgrađen 1987.

Tako je odgodu obrazložio klub domaćin, dok je na službenim stranicama lige izašlo nešto detaljnije pojašnjenje:

- Zbog loših vremenskih uvjeta i vodom natopljenog terena Gradskog stadiona u Velikoj Gorici bila je upitna mogućnost odigravanja utakmice osmog kola SuperSport HNL-a između Gorice i Slavena Belupa u zakazanom terminu, u subotu, 28. rujna u 17.30. Na osnovu prijedloga HNK Gorica i suglasnosti NK Slaven Belupo, te uz konzultacije s ugovornim partnerom za televizijska prava, a kako bi se izbjegli mogući nepotrebni troškovi, utakmica je odgođena.

image

Gorica - Rijeka, sezona 2023./2024.

RONALD GORSIC Cropix

Ovo su dakle službena očitovanja zbog čega igrači Gorice i Slavena Belupa nisu mogli izaći na teren, a ključni razlog odgode je katastrofalno stanje travnjaka stadiona u Velikoj Gorici, koje je takvo već mjesecima. Čim padne malo veća količina kiše, kao što je bilo ove subote jer od pet ujutro pa do iza podne je padala u Velikoj Gorici, travnjak postaje praktički neupotrebljiv zbog niza neravnina i lokvi vode. Stoga su u klubu odlučili djelovati preventivno jer da se popodne odigrala utakmica s Koprivničanima, stanje bi se dodatno pogoršalo i za sljedeće utakmice, što bi nosilo rizik od novih odgoda u budućnosti. Tome treba pridodati i realno povećani rizik od ozljeda igrača po tako lošem travnjaku.

Jedan od uzroka sadašnjih muka je i to što je već nekoliko utakmica u kalendarskoj 2024. godini u Velikoj Gorici odigrano po uvjetima na rubu ili izvan regularnosti, a sve je počelo s dvije utakmice Gorica - Rijeka u siječnju i veljači.

Bizarnost iz ožujka

Još jedan bizarni slučaj dogodio se 9. ožujka ove godine kada je uoči dvoboja Gorice i Hajduka također padala jaka kiša, a pregledom nadležnih je utvrđena nedozvoljena visina vrata zbog izrovane zemlje na gol-linijama. Uspjeli su nekako domaćini nasipanjem zemlje riješiti taj problem da se dvoboj može odigrati, ali su bili svjesni da treba poduzeti sveobuhvatniju sanaciju travnjaka.

image

Gorica - Rijeka, sezona 2023./2024.

RONALD GORSIC Cropix

U travnju je ona i napravljena, uloženo je u novu travu na najviše uništenim dijelovima i ravnanje terena preko 30.000 eura, ali onda je došlo izuzetno vruće i suho ljeto u kojem čak 56 dana u nizu nije padala kiša. Dijelovi terena su se sasušili, opet su se stvorile grbe i rupe, te je i po najpovoljnijim vremenskim uvjetima bilo otežano igranje. Društvene mreže već tada su bile prepuni komentara “o sramotnom stanju velikogoričkog travnjaka”, ali pomoći u ovom trenutku nema jer očito da bi trebalo napraviti kompletnu zamjenu travnjaka, što zasad nije moguće.

Gorica je do ove kalendarske godine imala jedan od najboljih terena s prirodnom travom u ligi, ali tih nekoliko utakmica u nepovoljnim vremenskim prilikama donijeli su uništenje travnjaka, koji je još otprije najvećih problema imao s drenažom i takozvanim “krivim padom vode”. Ne treba zaboraviti da je stadion u Velikoj Gorici izgrađen još 1987. za zagrebačku Univerzijadu i nije doživio ozbiljnije preinake, dok Gorica ljeta 2018. nije ušla u elitni rang. Od tada se dosta toga napravilo i poboljšalo, ali osim postavljanja reflektora, sve su to manji i periodični zahvati, neki će reći, samo krpanje postojećeg.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. rujan 2024 20:44