GORAN MEHKEK Cropix
ZAPOČELA JE MISIJA

Komplimenti na račun novog stratega u HNL-u: ‘On je najbolji trener koji me dosad vodio‘

Rajko Vidović ima devet utakmica da iz Gorice ponovno izvuče maksimum
Piše: Toni RoićObjavljeno: 22. ožujak 2024. 20:23

U utorak popodne započela je misija Rajka Vidovića na klupi Gorice, kada je održao svoj prvi trening. Čak tri prethodnika ove sezone (Sopić - vodio četiri ligaške utakmice, Jeličić - vodio 21 i Mujdža - privremeni trener u dvije) ostavili su mu 31 bod i šesto mjesto, a pred njim je četvrta četvrtina prvenstva i završnih devet dvoboja sa svim suparnicima u ligi. Gorica će pritom imati pet gostovanja, dok će četiri puta igrati na svom stadionu.

Vidović nikad prije nije vodio prvoligaški klub, ali je imao dugu profesionalnu igračku karijeru i zna sve tajne prvoligaškog nogometa u Hrvatskoj, kojeg je pomno pratio i dok je vodio u prošlih devet godina nekoliko trećeligaša iz Zagreba i njegove okolice. Sada mu je Gorica ukazala priliku da sav raniji trud naplati promocijom na najvećoj sceni, a njegov motiv za dokazivanjem ne može biti veći.

Sigurno da ga čeka vrlo zahtjevan posao jer Gorica je u velikoj rezultatskoj krizi, u prošlih 13 kola osvojila je samo pet bodova i prokockala sjajnu priliku da se bori za četvrto mjesto i potencijalni europski nastup. Dosta je unutarnjih, ali i vanjskih razloga za pad koji nitko nije očekivao poslije vrlo dobrih rezultata u prvom dijelu sezone i 27 bodova iz 18 utakmica, a na Vidoviću je za početak detektirati slabosti i nastojati ih otkloniti u najkraćem roku.

image

Rajko Vidović

NENAD ČRNKO/HNK GORICA

Već u prvoj izjavi za medije poslije potpisivanja ugovora do ljeta 2025. godine, novi strateg Turopoljaca je naglasio "ova momčad imala je veliki dozu peha, ali nije zaboravila igrati nogomet", što sugerira njegovu čvrstu vjeru da se može vratiti na pobjedničku stazu. Poklopila mu se dvotjedna pauza prije debija na gostovanju u Varaždinu 30. ožujka, pa će imati vremena temeljito snimiti situaciju i odmah nametnuti svoje metode rada.

Kakve su, najbolje će opisati izjava Martina Šrolera, negdašnjeg igrača Gorice, koji je sada u Kustošiji i s Vidovićem je prošao zimske pripreme i nekoliko utakmica u nastavku trećeligaškog prvenstva.

- Rajko Vidović je možda i najbolji trener koji me dosad vodio! Oduševljen sam načinom na koji radi, a kod njega se radi stvarno jako puno, ali i komunikacijom, pristupom, gardom. Treninzi su mu jako zanimljivi, a intenzitet im je prilično visok, pri čemu puno pažnje poklanja detaljima. Ima jako dobar odnos s igračima, budući da je uz sve ostalo i vrlo duhovit čovjek i zna se i našaliti. Svi smo uživali u radu s njim i na temelju svega što sam vidio, mogu bez imalo dvojbe reći da Gorica nije pogriješila što ga je odabrala za novog trenera. Stvarno vjerujem da može biti uspješan i na prvoligaškoj razini - uvjeren je Šroler.

Dakle, očito da neće biti šale s Vidovićem, fizička priprema imat će prioritet, a o taktici će se više moći reći kada momčad posloži za utakmice. Psihološki pristup bit će također jako bitan jer igrači turopoljskog kluba pali su na tom planu, što se uvijek dogodi kada dođe serija poraza, od kojih su neki bili uvjetovani teškim sudačkim pogreškama na njihovu štetu. Čak tri od pomalo nestvarnih pet kaznenih udaraca u dvije utakmice protiv Rijeke dosuđenih za suparnika, nisu postojali ili su bili krajnje rubni slučajevi, što ne mogu poreći nikakve komisije, takozvani eksperti i ostali prodavači teorija "moglo bi biti ovako, ali i onako" ili "sve po potrebi i kako se potrefi".

- Uništila nas je već prva zaostala utakmica s Rijekom i od toga se nismo oporavili - govorio je i donedavni trener Dinko Jeličić, premda nije bježao od svoje odgovornosti i brojnih neshvatljivih pogrešaka njegovih igrača, pogotovo u fazi obrane.

Koliko smiješnih i naivnih pogodaka je primljeno, nije lako ni izbrojati, pa je prošli remi u Puli protiv Istre 1961 bez golova konačno bio ohrabrenje da momčad koja je uz Hajduk dugo imala najbolju obranu, može vratiti tu čvrstinu, sigurnost i koncentraciju.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Ne bi bilo pravedno upirati prstom u bilo kojeg igrača pojedinačno jer nogomet je kolektivni sport, ali ne treba bježati od toga da će jedan od važnih Vidovićevih zadataka biti i buđenje nekih ključnih igrača Gorice. Ponajprije se to odnosi na veznjaka Juricu Pršira, negdašnjeg mladog reprezentativca, koji je bio programiran za lidera ove momčadi. Učinkom ove sezone to nije pokazao, ali ima još devet utakmica da mnogo toga popravi. Bivši trener Jeličić je Prširovu slabiju formu opravdavao time da nije prošao s klubom cijele ljetne pripreme jer je bio na Europskom prvenstvu u Rumunjskoj, dok su zimske pripreme bile kratke i s mnogo problema za sve zbog vremenskih neprilika i odgađanja utakmica. Kad se tome pridodaju ozljede Ndockyta, Vujnovića i Majstorovića kao vrlo bitnih aduta, eto novih pojašnjenja zašto su Turopoljci prošli put od sjaja do očaja.

Majstorović se u Puli konačno vratio i zaigrao u drugom poluvremenu, a sve bolje su i sve bliže povratku na teren Vujnović i Ndockyt, pa će Vidović imati širi izbor, uz pogled na nekolicinu mlađih igrača, čija afirmacija također ima golemi značaj za budućnost kluba. Ako je i bitka za Europu izgubljena, iako matematički nije, opet novi trener Velikogoričana ima brojne zadatke pred sobom i nestrpljivo se očekuje kako će ih ispunjavati...

Bušljeta stigao kao kondicijski trener

Pomalo je prošlo ispod radara da je Rajko Vidović iz Kustošije u Goricu sa sobom poveo i Dina Bušljetu, kondicijskog trenera s kojim radi već dulje vrijeme. Vidović ima veliko povjerenje u njegove metode rada, a dosta to govori i koliko inzistira na fizičkoj spremnosti. Gorica otprije ima i specijalista za to Krešimira Šoša, kao i Matiju Špičića, pa su sad s Bušljetom trojica, dok su pomoćni treneri i dalje Mensur Mujdža i Marko Krnjić. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. ožujak 2024 20:33