DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
DILEMA JE SAMO JEDNA

Kristijan Lovrić može samo u jedan hrvatski klub! Osijek s ovakvom ponudom od početka - nije imao šanse

Već se traži zamjena za najveću zvijezdu, trener Rendulić uspio je isprofilirati jedno ime
Piše: Toni RoićObjavljeno: 28. prosinac 2021. 19:10

Dok lopta miruje, mediji se uglavnom zabavljaju nagađanjima tko bi mogao popuniti rostere klubova, nekima i blagajne, a Gorica je u fokusu zbog Kristijana Lovrića. Ovo je već peti prijelazni rok kako se s njim licitira, dosta ljudi u hrvatskom nogometu smatra da mu je s 26 godina zaista i vrijeme za korak dalje u karijeri, ali velikogorički klub ima svoju jasnu ekonomsku računicu i narodnim rječnikom rečeno - “na Lovriću želi zaraditi velike pare”.

U Hrvatskoj ih može dobiti jedino od Dinama, a s njim bi predsjednik Nenad Črnko najradije i poslovao s obzirom na odlična iskustva s prodajom u Maksimir trojca Atiemwen - Čabraja - Špikić na kojima je Gorica inkasirala skoro pet milijuna eura. No, dok se pregovori s Dinamom eventualno ne razbuktaju, Črnko je fokusiran na inozemne klubove i među njima bi trebalo tražiti buduću Lovrićevu destinaciju (Osijekova ponuda od dva milijuna eura nema nikakve ozbiljne šanse).

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

O mogućnosti odlaska najboljeg igrača i strijelca razmišlja i trener Krunoslav Rendulić, ali njegova preokupacija je tko bi mogao preuzeti Lovrićevu ulogu. Bavio se s tim Rendulić još otpočetka sezone, te uspio isprofilirati jedno ime, a to je 20-godišnji Toni Fruk. Riječ je o igraču, koji je pod ugovorom s talijanskom Fiorentinom, ali u Gorici bi po ugovoru o posudbi trebao ostati do lipnja 2023.

Fruk je u prošloj sezoni potencijal najavio odličnim igrama u dresu drugoligaša Dubrave Tim Kabel (imao je hat-trick i gol škaricama), a u Gorici je od prvog dana plijenio pažnju profesionalnim odnosom i vrlo dobrim radom na treninzima. U prvoj četvrtini prvenstva dobio je nekoliko utakmica za dokazivanje i nije se najbolje snašao, ali Rendulić mu je vjerovao i Fruk je prvijenac postigao u prvom dvoboju druge četvrtine protiv Rijeke. Uslijedila su dva gola u Šibeniku u pobjedi 2:1, što je bio znak da Lovrić polako počinje dobivati nasljednika, a Gorica igrača koji može samo napredovati, a uz to igrati i na obje krilne pozicije.

Ukupno je Fruk u 16 nastupa imao četiri pogotka i jednu asistenciju, a šteta je samo što je u predzadnjoj utakmici godine u Rijeci ozlijedio koljeno, te se još oporavlja. No, do početka drugog dijela sezone sve bi trebalo biti u redu, te bi Slavonac rođen u Našicama trebao biti možda i najveće Rendulićevo otkriće, što potvrđuje i poziv izbornika U-21 reprezentacije Igora Bišćana.

Ipak, za taj epitet pozitivnog otkrića imat će Fruk i dva jaka konkurenta, dva igrača kojima je također Rendulić davao maksimalnu podršku i koji su također u drugoj četvrtini eksplodirali jako dobrim igrama i učinkom. To su veznjaci Anthony Kalik (24) i Jurica Pršir (21). Australac porijeklom s Korčule došao je u Goricu iz Hajduka u veljači 2020., ali tek kod Rendulića postao je standardni prvotimac u ulozi ofenzivnog veznog i kreatora. Kalik je trenerovo povjerenje vratio s tri gola i četiri asistencije u 13 odigranih utakmica, a uz malo više sreće i koncentracije njega i suigrača, mogao je taj učinak biti i znatno bolji. Rendulić za Kalika tvrdi “da je to igrač koji svakoga može iznenaditi potezom koji odlučuje” i kako je baš ta uloga razigravača bila bolna točka u sve četiri prvoligaške sezone Gorice, čini se da je rješenje konačno pronađeno u Kaliku.

I konačno Jurica Pršir, također bivši igrač Hajduka, ali pravi Turopoljac iz Odranskog Obreža. I on se dugo tražio, dok ga Rendulić nije doveo u red i od njega dobio modernog veznjaka “box to box”, koji će pretrčati najviše od svih, obaviti sve obrambene zadatke, a onda iz drugog plana ući u završnicu akcije i zabiti gol. U 15 nastupa Pršir je do dva gola i imao jednu asistenciju, a velika sreća ga je spasila da mu u utakmici s Osijekom Amer Hiroš nije slomio nogu nakon pogibeljnog starta. Morao je Pršir propustiti zadnje dvije utakmice u godini, ali već na početku zimskih priprema očekuje da se zdravog i spremnog za daljnji hod prema statusu nezamjenjivog prvotimca Gorice i mladog reprezentativca Hrvatske.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 11:28