BORIS KOVACEV/CROPIX
VELIKI TALENT

Nakon operacije vratio se mladi Vatreni: ‘Htio me St. Etienne, lijepo, ali vani želim kao pojačanje‘

‘Nismo se uplašili Hajduka, već smo imali posla sa suparnikom koji želi osvojiti dvostruku krunu‘
Piše: Toni RoićObjavljeno: 10. veljača 2022. 17:17

Kada se izgubi 0:4 na svom stadionu, kao što je Gorica prošle subote protiv Hajduka, teško je naći dobru vijest, ali ona ipak postoji. To je povratak na teren 21-godišnjeg stopera i mladog hrvatskog reprezentativca Krešimira Krizmanića. Točno tri mjeseca bilo je prošlo od utakmice u Koprivnici u studenom prošle godine, poslije koje je Krizmanić došao u probleme s trbušnim zidom, a koji su završili operacijom krajem 2021. godine.

Najgore je čekanje

Većinu zimskih priprema morao je propustiti, ali najbitnije je bilo ozdraviti i opet doći u ravnopravnu konkurenciju za početni sastav petoplasiranog kluba lige.

- Za igrača nikad nije lijepo s tribine gledati utakmice i uvijek je najbolje biti na terenu, a nakon što sam se ozlijedio, najgore mi je bilo čekanje operacije. Bilo je nekoliko odgoda zbog korone, a zahvat na kraju nije bio posebno bolan. Čim sam skinuo šavove, odmah sam počeo lagano trenirati, želeći se što prije vratiti u formu - otkriva Krizmanić, kojem je Hajduk definitivno zagorčao povratnički nastup.

- Ne znam što pametno reći nakon ova dva poraza što smo doživjeli na startu nastavka sezone, ali nismo se mi uplašili Hajduka, već smo imali posla sa suparnikom koji se na svakoj poziciji planski pojačao i koji želi osvojiti dvostruku krunu. Posebna je priča Marko Livaja, igrač čija kvaliteta prelazi ovu ligu. Igra nestvarno dobro okrenut leđima golu, vidi se da igra i mali nogomet s obzirom na primanje lopte, uvijek ima rješenje koje može donijeti prevagu - pojašnjava mladi branič Velikogoričana.

image

Krešimir Krizmanić (lijevo)

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Kako je reagirao trener Krunoslav Rendulić i kakvo je raspoloženje na treninzima ovoga tjedna uoči subotnjeg gostovanja kod vodećeg Dinama u Maksimiru?

- Niti trener, niti mi igrači ne možemo biti zadovoljni porazima, napravili smo dobru analizu i znamo što moramo popraviti. Protiv Hajduka smo jako loše startali u utakmicu, primili smo gol iz prekida da nam je igrač ostao sam na petercu, što je nedopustivo. To odmah uništi prvotni plan utakmice, a onda još ne iskoristimo svoje šanse i dogodi se jedanaesterac, da baš sve krene taj dan suprotno od očekivanja. Cijele sezone prenaivno primamo golove i previše poklanjamo suparnicima, te je krajnje vrijeme da popravimo kolektivnu odgovornost u fazi obrane. Na treninzima se vidi velika želja za iskupljenjem, radimo maksimalno.

Neće nas slomiti

Uz iskusnije Dvornekovića, Lovrića, Suka, Muhammeda i Jovičića, Krizmanić je od prve prvoligaške sezone 2018/2019. u kadru Gorice.

Koliko je ova sezona drugačija od tri prethodne, a pogotovo od prošle u kojoj je europski nastup prokockan na nevjerojatan način?

- Činjenica je da nikad nismo imali mlađu momčad. Ja jesam u kadru od prve prvoligaške sezone, ali tek mi je 21 godina, a tu su još Babec, Mitrović, Fruk, Kotarski, sada i još mlađi Caio Cruz. Neki su dakle tek krenuli igrati ozbiljan prvoligaški nogomet, a drugi klubovi su mnogo uložili u pojačanja, ponajprije mislim na Hajduk i Osijek. Činjenica je da svaki klub u ligi ima lošije razdoblje, pa smo i mi itekako svjesni da nismo bili pravi u prošle tri utakmice, ali smo svi uvjereni da ćemo krizu prevladati. Neće nas slomiti ovi porazi i sigurno ćemo se uzdignuti u nastavku sezone - odlučan je Krizmanić.

Klupa me ne privlači

Nova prilika za popravak dojma je protiv Dinama, unatoč toj strašnoj tradiciji da u 14 ligaških utakmica imate samo osvojeni bod, a u Maksimiru svih sedam poraza?

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

- Sve se zna o tim porazima i najbolje je da o njima i ne govorimo. U subotu je nova utakmica i od nas se očekuje reakcija i mi ćemo je na terenu pokazati, koliko god je Dinamu pobjeda imperativ u borbi za prvaka. Znaju se kvalitete Dinama, individualni roster iz kojeg svatko može biti prevaga, premda mislim da je Mislav Oršić trenutačno najbolji i najopasniji igrač Modrih. Mi kao momčad moramo biti na 200 posto, ne smijemo imati slabog pojedinca na Maksimiru i onda se možemo nadati pozitivnom rezultatu - zaključio je Krešimir Krizmanić.

Inače, Imao je Krizmanić već i ozbiljnih ponuda za odlazak iz Velike Gorice, najkonkretniji je bio francuski prvoligaš St. Etienne, ali njemu se zasad nigdje ne žuri.

- U tom trenutku kada te traži najtrofejniji francuski klub St. Etienne, zvuči to jako lijepo, ali ne vidim razlog za žurbu i nisam opterećen transferom. Smatram da je 1. HNL kao liga došla na odličan nivo za razvoj mladih igrača i kada jednom odem iz nje, želim biti spreman za višu razinu nogometa. Ne privlače me ni klupa, ni posudbe, već bih želio otići u klub gdje ću odmah biti standardan i koji će me dovesti kao pojačanje, vrlo mudro rezonira Krizmanić jer mnogi koji su odlazili iz Hrvatske mladi, završili su loše, ne napravivši ništa ozbiljnije u svojim karijerama.

‘Špartao sam gore-dolje, sve za momčad kada treba‘

Krešimir Krizmanić je produkt škole nogometa velikogoričkog prvoligaša, igrač pred kojim bi trebala biti značajna karijera, što najbolje potvrđuje status mladog reprezentativca Hrvatske.

Visok je 188 centimetara i može igrati na poziciji stopera i lijevog beka, a u mlađim danima znao je biti i zadnji vezni. Igra lijevom nogom, a nije loš ni desnom, što su vrlo važne kvalitete.

- Moja prirodna pozicija je stoper i to mjesto mi je najdraže igrati, ali prošle sezone spletom okolnosti bio sam lijevi bek kod trenera Oreščanina nakon što je Čabraja otišao u Dinamo, a Keita tek došao. Špartao sam gore-dolje, sve za momčad kada treba - podsjeća Krizmanić.

Raduje se novim reprezentativnim izazovima kod izbornika Igora Bišćana:

- Prošli put me ozljeda zaustavila, ali nadam se novim nastupima u ožujku. Imamo šest pobjeda iz šest utakmica, kako se kaže, baš smo legli jedan drugom, prava smo klapa i siguran sam da ćemo sljedeće godine nastupati na Europskom prvenstvu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 18:14