Pukštas postiže gol Baniću

 GORAN MEHKEK Cropix
VELIKA POGREŠKA

Napravljena je skandalozna i bolesna hajka na igrača Gorice, klub ga propustio zaštititi

Nevjerojatno je što se sve pisalo o Ivanu Baniću na društvenim mrežama
Piše: Toni RoićObjavljeno: 13. ožujak 2024. 18:50

Igrači Gorice u utorak ujutro odradili su prvi trening nakon odlaska trenera Dinka Jeličića pod vodstvom njegovih dosadašnjih pomoćnika Mensura Mujdže i Marka Krnjića. Taj dvojac privremeno je dobio zadatak spremati momčad, koja je rezultatski i psihološki posve potonula, dok predsjednik Nenad Črnko i sportski direktor Mario Brkljača traže novo rješenje na klupi, a pronašli su ga u liku Rajka Vidovića.

Ne bi bilo prvi put

Što se tiče Mensura Mujdže, on je već dvaput uskakao na klupu Turopoljaca, najprije krajem 2022. kad je smijenjen Igor Angelovski, a onda i u kolovozu prošle godine poslije odlaska Željka Sopića u Rijeku. Dakle, nije mu strana uloga koju je opet dobio, a ono što vjerojatno čini prepreku da bi se razmišljalo o njegovom trajnom angažmanu jest - licenca. On nema licencu za vođenje kluba u najvišem rangu hrvatskog nogometa, te se u zapisniku može voditi samo kao pomoćni trener. Ne bi bio prvi slučaj da se tako i napravi, a pravne finese i ne moraju biti dokaz nečijeg znanja. Mujdža je bio i trener juniorske momčadi Gorice, odakle ga je Sopić priključio stručnom stožeru na kraju 2022. kad je krenula velika i uspješna bitka za ostanak u ligi u prošloj sezoni.

Međutim, u ovom trenutku, kad je momčad na stranputici i ima 10 poraza u prošlih 12 kola, glavno je pitanje na koji način izvući igrače iz letargije i posvemašnje ravnodušnosti u koju su upali? Još dok je Jeličić bio na klupi, svi su se pitali kako je moguće da isti sastav, koji je u prvom dijelu sezone osvojio 27 bodova i pobjeđivao Hajduk, Dinamo i Osijek, sada ne može ništa? Bez agresije i krvi, u skoro svakom duelu prekratki, početničke pogreške u obrani, raspad igre nakon prvog primljenog pogotka... Tako je izgledala Gorica u većini prošlih utakmica, šokiravši time svoje navijače i kompletnu nogometnu javnost. Nitko nije očekivao takav pad i nije ni lako proniknuti u razloge zašto se dogodio.

image

Ivan Banić

DAMIR KRAJAC Cropix

Stoga će i novom treneru prvo zadatak biti dijagnoza uzroka problema, a potom pokušaj njegovog rješenja u preostalih 10 kola. Čak i da je Jeličić krivo radio u nekim segmentima treninga i pripreme utakmice, te ostao neshvaćen od momčadi, neosporni je dojam da se igrači Gorice moraju pod hitno probuditi i opet početi sličiti na sebe. Za početak moraju ispraviti govor tijela i početi se boriti jer bez toga nemaju se čemu nadati. Dok je Sopić bio trener, upravo je taj “lavovski” pristup bio ključ pothvata. Tada se nije moglo dogoditi da poslije izgubljene lopte četiri ili pet igrača nemoćno širi ruke i ostaje na polovici suparnika, dok ide kontra prema njihovom vrataru. Takve scene višekratno su viđene u porazima 0:4 od Dinama u Kupu i 0:3 od Hajduka u prvenstvu, a to je nedopustivo u profesionalnom nogometu.

Gorica je u ovom lošem razdoblju ostala i bez lidera na terenu, odnosno, oni od kojih se najviše očekivalo, najviše su pali u formi. Od kapetana Mrzljaka i Pršira do Krizmanića i ostalih, a neki mlađi igrači do natjecateljske forme nisu ni došli. Pomalo je paradoksalno da je najbolje partije pružao vratar Ivan Banić, sprečavajući i teže poraze, a kad smo već kod njega, klub ga je propustio adekvatno zaštititi u hajci s društvenih mreža poslije kiksa kod trećeg gola Hajduka.

To što su zlobnici pisali u komentarima pod objavama zaista je skandalozno i bolesno, te bez ustručavanja to treba nazvati tim i pravim imenom jer sutra će se to dogoditi bilo čijem djetetu i možda proizvesti teške posljedice. Zato je to HNK Gorica morala izbrisati sa svojih društvenih platformi, a ne dozvoljavati uvrede i ničim utemeljene komentare na račun vrhunskog sportaša i čovjeka kao što je Ivan Banić.

U konačnici, Črnko i Brkljača odabirom novog stratega moraju gledati i prema sljedećoj sezoni. Desetak igrača je u završnoj godini ugovora i pitanje je tko će od njih ostati, a nove snage iz vlastitog kadra još se nisu isprofilirale. Stoga je ovih preostalih 10 kola za turopoljski klub daleko značajnije i sudbonosnije, nego što tvrde površni komentatori kad kažu “što ih briga, pa ionako ispada Rudeš”.

Tri gostovanja, pa Dinamo i Rijeka

Prije dvotjedne pauze u prvenstvu za Goricu je još ostalo nedjeljno gostovanje kod Istre 1961 u Puli, ali i poslije toga još dvije utakmice izvan svog stadiona, najprije kod Varaždina, a onda kod Lokomotive u Zagrebu. Povratak u Turopolje obilježit će četvrti ovosezonski ligaški dvoboj s Dinamom, a onda slijedi i gostovanje u Rijeci. Nema dvojbe da bi raspored bio težak i da su Velikogoričani u najboljoj formi, a ovako, kad su na dnu svog potencijala, pesimisti će upitati “koga mogu uopće pobijediti?” Optimisti će, pak, reći “uslijedit će povratak otpisanih”, a jedan od njih je i vođa navijača Good Boysa, Slobodan Vičanović Bobi. Sreli smo ga u gradu poslije dvoboja s Hajdukom i upitali ide li u Pulu?

- Tu nema dvojbe, idem i naša podrška Gorici ne prestaje. Imam 67 godina, ali i dalje ne propuštam ni jednu utakmicu, ni jedan trening - kazao je Bobi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 07:30