Željko Sopić

 Damir Krajač/CROPIX
GORICA NE POSUSTAJE

Nastavlja se lov na spasonosnu poziciju: ‘Od prvog dana tvrdim da je ovo utrka na 10.000 metara‘

"Daleko je još odluka", poručuje trener Željko Sopić nakon boda osvojenog u Koprivnici
Piše: Toni RoićObjavljeno: 06. ožujak 2023. 09:52

Nogomet je nepredvidljiv i često paradoksalan, a može se to potvrditi na primjeru Gorice, koja je iz Koprivnice donijela bod nakon remija 1:1, a odigrala je znatno slabije nego na prijašnja dva gostovanja u Rijeci i Splitu, kada je oba puta poražena. Neki će pritom reći da su Rijeka, a pogotovo Hajduk, kvalitetnije momčadi od Slavena Belupa, ali taj Belupo je u prošlom kolu svladao baš Rijeku, a na svom terenu remizirao je ove sezone i protiv Hajduka i protiv vodećeg Dinama.

Dakle, Velikogoričani su imali za suparnika vrlo nezgodan sastav, koji ne plijeni ljepotom igre i nogometnom atrakcijom, ali protiv kojeg je teško stvarati prilike. Iako im je dobro krenulo jer je već u prvoj akciji Luka Kapulica mogao i trebao mnogo bolje reagirati glavom na centaršut s desne strane i zabiti za vodstvo fenjeraša, ali do kraja dvoboja klub iz Turopolja stvorio je još samo jednu šansu, koju je Josip Mitrović i realizirao u 53. minuti na asistenciju Merveila Ndockyta. U tom trenutku Gorica je imala prednost i uz glatki poraz slabog Šibenika u Varaždinu, samo pet bodova zaostatka za devetim mjestom, ali nesreća je bila u tome što se utakmica igra 90 minuta plus sudačka nadoknada.

Čudesna obrana

Samo sedam minuta kasnije, na krajnje naivan način Velikogoričani primaju gol iz “flipera” u šesnaestercu poslije ubacivanja domaćih iz auta, da bi u 75. minuti ostali i bez isključenog stopera Matthewa Steenvoordena, koji je zaradio crveni karton jer je preoštro startao na nogu suparnika. U posljednjim trenucima nadoknade vratar Božidar Radošević prometnuo se u junaka jer je čudesno obranio udarac Božića i time sačuvao tih 1:1 i sadašnjih sedam bodova zaostatka za spasonosnom devetom pozicijom, na 12 kola od završetka prvenstva.

Trener Željko Sopić bio je vrlo realan u ocjeni učinjenog, svjestan da je njegova momčad loše i ušla u utakmicu, a u 8. minuti imala je golemu sreću kada je udarac Crnca s desetak metara loptu usmjerio u gredu, a ne u nebranjenu mrežu.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

- Kada se sve zbroji i oduzme, za nas je ovaj bod iz Koprivnice puna šaka brade. Nismo bili na nivou igre iz prethodne tri utakmice, a na startu dvoboja imali smo velikih problema po našoj lijevoj obrambenoj strani. U drugom poluvremenu smo se korigirali i bili bolji, došli smo i do vodstva, ali onda primamo gol, koji je na ovoj razini nogometa jednostavno nedopustiv. Ne možeš dozvoliti da ti suparnik zabije nakon ubacivanja iz auta. Zadnjih dvadesetak minuta morali smo odigrati i s igračem manje, pa je i vratar Radošević sjajnom obranom odigrao važnu ulogu u remiju. Smanjili smo zaostatak za Šibenikom na sedam bodova, a od prvog dana tvrdim da je ovo utrka na 10.000 metara i daleko je još odluka - pojasnio je Sopić, koji je morao pronaći rješenja za izostanak dva ključna veznjaka Pršira i Mrzljaka, koji su odrađivali suspenziju zbog tri žuta kartona.

Taktičko iznenađenje

Tu je posegnuo i za taktičkim iznenađenjem i uz Joeya Suka, u središnjicu je postavio inače krilnog napadača Ndockyta. Kongoanac je odigrao odlično, što je naplatio i sjajnom dubinskom loptom za Mitrovića, kojom je probio cijelu obranu gostiju, a Mitrović je došao sam na vratara Čovića i rutinski ga svladao udarcem u donji lijevi kut.

- Pršir i Mrzljak su srce naše momčadi, ali Suk i Ndockyt su ih fantastično zamijenili. Koliko su samo pretrčali i duela dobili, a Ndockyt je sve okrunio asistencijom za naš pogodak - zadovoljan je bio trener Gorice Željko Sopić.

Mitrovićev prvijenac nakon skoro 11 mjeseci golgeterskog posta

Nakon Slavka Bralića i Kristiana Fućka, dvoboj u Koprivnici iznjedrio je i treći prvijenac u 2023. za nekog igrača Gorice u ovoj sezoni u kojoj im je neefikasnost ključna boljka. Zabio je 22-godišnji krilni napadač Josip Mitrović i time prekinuo post bez pogotka dug skoro 11 mjeseci. Zadnji put prije dvoboja sa Slavenom, Mitrović je strijelac bio 8. travnja 2022. kada je poentirao za konačnih 1:1 u dvoboju protiv Istre 1961. Kako je Istra sljedeći suparnik Gorice, bilo bi sjajno kada bi Mitrović ušao u seriju, pa Puljanima ponovno podario neku loptu u mrežu. (tr)



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Leko je kiksao s uvrštavanjem tog igrača u prvu momčad, a ovo što Awaziem radi nikad nisam vidio". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao greške koje je Hajdukova obrana radila na utakmici protiv Lokomotive. Zbog čega su Lokosi održali nogometnu lekciju Splićanima? Kako je Perković osvojio bod u debiju na klupi Osijeka? Može li Rijeka do Europe? Kako objasniti potez Ante Ercega? Odgovore na ta i druga pitanja pronađite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:55