Steenvoorden je jedan od stranaca koji ostaje u Goricu

 DAMIR KRAJAC Cropix
LISTA ZA OTPIS

Nema više legije stranaca u utopljeniku HNL-a - pet ih je već otišlo, evo tko bi trebao ići njihovim stopama

Gorica je trenutno ostala na sedam stranaca, koji su imali nastupe u prvom dijelu sezone.
Piše: Toni RoićObjavljeno: 10. siječanj 2023. 17:08

U prvom dijelu sezone Gorica je koristila usluge čak 17 internacionalaca, što je bilo najviše u ligi (slijedi Rijeka - 15, Lokomotiva - 12...).

Nije to bilo iznenađenje jer slično je bilo otpočetka nastupa u elitnom rangu 2018. kada je praksu dovođenja stranaca započeo tadašnji sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

U to vrijeme angažirani su neki sjajni igrači, koji će ubrzo transferima napuniti blagajnu turopoljskog kluba, pa je trojac Iyayi Atiemwen, Farouk Miya i Cherif Ndiaye donio čak pet milijuna eura. Mnogi će se sjetiti i poljskog centarfora Lukasza Zwolinskog, kao i srbijanskog napadača Ognjena Mudrinskog, pogotovo u svjetlu aktualne potrage za strijelcem, koja je u Gorici označena najvažnijom stavkom zimskog prijelaznog roka.

No, ove zime dogodila se i velika čistka u svlačionici s naglaskom na odlaske stranaca. Njih pet već je i službeno napustio Turopolje (Deni Jurić - novi klub Rijeka, Jovičić - Kisvarda, Golubickas - Žalgiris Vilnius, Wague -?, Wallace -?), pred raskidom je posudba Francoisa iz Fulhama, a slobodne ruke za odlazak imaju i Keita, Prokop i Korca. Osim Jovičića, Golubickasa i Keite, ostala šestorica došla su uoči sezone, što će reći da se njihovo dovođenje pokazalo promašajem. Tek su dva Australca, Deni Jurić i Tyrese Francois, postigli po gol, ali to je premalo za bilo kakav pozitivan dojam.

Zaostatak u radu

Predsjednik Nenad Črnko i novi sportski direktor Mario Brkljača povukli su stoga oštri zimski rez, te u koordinaciji s trenerom Željkom Sopićem otpisali spomenutu devetoricu. Tako je Gorica ostala na sedam stranaca, koji su imali nastupe u prvom dijelu sezone (Ndockyt, Cruz, Raspopović, Steenvoorden, Suk, Vojtko, Vujnović), a tu su i tri mlada igrača koja čekaju priliku, Francuz Cruce (igrao je protiv Šibenika u Kupu), Ukrajinac Plijuš i Saša Marjanović iz BiH, koji je imao nekoliko nastupa u prošloj sezoni.

Prema viđenom u dosadašnjem dijelu priprema, iskusni nizozemski dvojac Steenvoorden i Suk ima najveće povjerenje stručnog stožera, a svi ostali su u žestokoj borbi za mjesto u početnoj jedanaestorici. Pritom su Brazilac Cruz i Crnogorac Nikola Vujnović jedan drugom konkurenti za mjesto špice u sustavu 4-2-3-1, ali s velikim nestrpljenjem se čeka taj novi napadač o kojem se toliko govori. Slovački lijevi bek Matuš Vojtko, te Kongoanac Ndockyt imali su problema s ozljedama, pa su u malom zaostatku u radu. Crnogorac Momčilo Raspopović nominalno je prva opcija za desnog beka, ali novopridošli Valentino Majstorović se nameće kao alternativa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 07:20