DAMIR KRAJAC Cropix
JOEY SUK ZA SN

‘Nizozemcima fali klasni napadač, a od Hrvata se osim Modriću divim još jednome, on je mašina koja ne staje‘

Veznjak koji je pet sezona odradio u dresu Gorice odličan je sugovornik pred sudar Oranja i Vatrenih
Piše: Toni RoićObjavljeno: 13. lipanj 2023. 07:35

Nakon pet sezona provedenih u klubu i 125 odigranih službenih utakmica u dresu Gorice, Nizozemac Joey Suk je posljednjeg dana svibnja postao slobodan igrač. Nakon nekoliko dana potrage za njim javio se iz Turske, koja će po svemu sudeći biti njegov novi dom. Kako zbog supruge Cansu Dogan, koja je Turkinja, tako zbog kuće koju je nedavno kupio u Alaniji, gradu na južnoj turskoj obali.

Navijače Gorice ipak ponajprije zanima je li doista došao kraj suradnje s uskoro 34-godišnjim zadnjim veznim (rođendan mu je 8. srpnja), koji je u mnogo čemu obilježio pet prošlih prvoligaških godina turopoljskog kluba. Još od one prve sezone, kada je bio sinonim beskompromisne i hrabre igre debitanta u ligi, preko one treće kada je njegov teški lom noge u Maksimiru prvog dana proljeća 2021. bio početak pada da Gorica ne izbori pretkolo Europske lige, iako je po svemu vrijedila tog dosega, pa do netom završene kada je čudesnim proljetnim rezultatima nadoknadila 11 bodova zaostatka i izborila ostanak u HNL-u.

image
RONALD GORSIC Cropix

- Ne znam još gdje ću igrati sljedeće sezone - glavna je Sukova poruka iz Turske, uz zagonetni dodatak da “ništa još nije sigurno”.

Prekrasne godine

Kako god, ne očekuje ga se na početku priprema Velikogoričana koje je trener Željko Sopić zakazao za četvrtak, 15. lipnja, ali kako dan prije u Rotterdamu polufinale Lige nacija igraju Nizozemska i Hrvatska, svakako je dobar sugovornik za najavu mogućih događanja na stadionu De Kuip (na nizozemskom to znači - kada).

- Iza mene i obitelji je pet prekrasnih godina boravka u Hrvatskoj, a tu sam pratio i Svjetsko prvenstvo krajem prošle godine. Gledao sam skoro sve mečeve, a ono što je bilo karakteristično za igru Nizozemske jest novi sistem tadašnjeg izbornika Louisa van Gaala, koji je defenzivnijim pristupom odudarao od onoga što inače igramo. Nije bilo dovoljno dobro za više od četvrtfinala u kojem smo ispali od Argentine, iako smo se u tom dvoboju snagom karaktera vratili nakon rezultata 0:2 i izborili jedanaesterce. Nažalost, ispali smo nakon raspucavanja i propustili polufinale s Hrvatskom, ali je, eto, brzo došla prilika da se te dvije reprezentacije susretnu u polufinalu Lige nacija, pa da vidimo tko je bolji. Iz moje perspektive, izuzetno zanimljiv dvoboj - kaže Joey Suk.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Hrvatski izbornik je ostao isti, najuspješniji ikad Zlatko Dalić, ali Nizozemska je obavila promjenu na klupi i sada je vodi Ronald Koeman. Koliko javnost vjeruje Koemanu i kakva su očekivanja od njega, kakav stil igre preferira, što novog u igri on donosi?

- Prije svega mi se s Ronaldom Koemanom vraćamo na naš prepoznatljivi sustav igre 4-3-3, s naglaskom na ofenzivni i što okomitiji nogomet, te jaku kombinatoriku u igri i prodore po bokovima. Znamo i da je on u vrlo dobrim relacijama sa svim igračima i zna napraviti pozitivnu i poticajnu atmosferu u svlačionici, koja je izuzetno bitna za funkcioniranje cijele momčadi na treninzima i utakmicama. Svjesni smo i da će mu trebati određeno vrijeme da bi posložio sve kako želi, ali očekivanja su velika, a prvi korak je pokušati svladati Hrvatsku i proći u finale Lige nacija.

Drugi Koemanov mandat na klupi nije počeo dobro jer ga je u kvalifikacijama za EURO 2024. u ožujku ove godine snašao težak poraz od Francuske 0:4, da bi uslijedila pobjeda nad slabim Gibraltarom 3:0, s pomalo nevjerojatnim odnosom udaraca na vrata 49-0.

Virus je bio koban

Kako su se u Nizozemskoj doživjele te dvije utakmice?

- Francuska je suparnik gdje smo trebali najjači sastav, a zbog problema s virusom nekoliko igrača nije moglo nastupiti, što je značajno utjecalo na rezultat, a mora se reći da smo posve neočekivano bili vrlo naivni u obrani i primili neke golove koje nismo smjeli. Nije to bila realna slika vrijednosti i snage, a što se tiče Gibraltara izostalo je više prilika i golova, ali to mogu pripisati onom vremenu koje je potrebno za uigravanje, tako da ova Koemanova reprezentacija sigurno može znatno bolje, čemu se svi naši navijači i nadaju.

image
RANKO SUVAR Cropix

Nema klasnog napadača

Koji su najbolji igrači Nizozemske u ovom trenutku, a koji su najveći talenti koji dolaze na scenu i za dosta sljedećih godina?

- Među najbolje i najvažnije igrače za funkcioniranje sustava izdvojio bih Frenkieja de Jonga, Depaya, Van Dijka, De Ligta, Dumfriesa i Akea, dok se Wijnaldum trenutačno traži u formi nakon povratka poslije ozljede. Talenata također imamo, a one koje vidim kao super igrače u budućnosti su napadači Gakpo i Simons, te branič Timber. Svi oni mogu imati vrlo važnu ulogu već protiv Hrvatske u ovom polufinalu.

Nedostaje li ipak klasni napadač, pogotovo jer je spomenuti Depay kao najbolji strijelac ove generacije ozlijeđen. Tko ga može zamijeniti u Rotterdamu?

- Istina je da Nizozemska u ovom trenutku nema klasnog napadača i rođenog strijelca i samo sa sjetom možemo pričati o igračima kao što su Ruud van Nistelrooy, Dennis Bergkamp, ​​Patrick Kluivert, Robin van Persie i da ne nabrajam dalje one još starije, ali izbornik će tražiti rješenje i neko pozitivno iznenađenje. Wout Weghorst iz Manchester Uniteda može zamijeniti Depaya, ali možda se Koeman odluči i za nekog mlađeg u špici.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Kakva se utakmica očekuje, hoće li Nizozemska napasti i dominirati, pogotovo što se igra u Rotterdamu gdje se i slavi naslov prvaka Feyenoorda ove godine?

- Poznajući dobro obje reprezentacije, moje je uvjerenje da će to biti odlična utakmica u kojoj će se napadati i tražiti golovi, a ne čekati u bloku. Tome će pogotovo pridonijeti fantastični stadion De Kuip, gdje je atmosfera uvijek sjajna i naprosto tjera igrače da izvuku iz sebe maksimum. Ne očekujem kalkuliranje, jedni i drugi žele to finale i sve će dati da u njega i uđu. Ne, nema favorita, premda u Nizozemskoj svi vjeruju da mogu osvojiti, ali tako je i u Hrvatskoj...

Nije iznenađenje

Jesu li za Nizozemce iznenađenje svi ovi dobri rezultati nogometne reprezentacije Hrvatske zadnjih godina?

- Kada jedna mala zemlja kao Hrvatska ima toliko vrhunskih igrača u najjačim europskim klubovima predvođenih Lukom Modrićem, koji kao svjetska klasa vuče cijelu momčad, onda ne možemo govoriti o iznenađenju. Meni osobno impresivan je i Marcelo Brozović, djeluje mi kao mašina koja na terenu nikad ne staje - zaključio je Joey Suk, koji je Brozovića imao priliku i upoznati u Velikoj Gorici, gdje je i on pet godina bio motor turopoljskoga prvoligaša, koji se nikad nije gasio...

Iskusni igrači i Sopićeva disciplina donijeli su Gorici spas

Joey Suk zasad nije želio otkriti koje opcije drži najizglednijima za nastavak nogometne karijere i s kime je sve u pregovorima, ali je zato posebno želio naglasiti kako je “ponosan na sve godine provedene u Gorici”, gdje je došao u kolovozu 2018. kada je startao prvoligaški put turopoljskog kluba.

- Moja kćerka Jayllin Selena imala je tri godine kada smo došli ovdje i bilo joj je izuzetno lijepo odrastati u Hrvatskoj, prekrasnoj zemlji s toliko lijepih mjesta, a ja sam paralelno igrao u klubu koji je samo rastao - podsjeća Suk.

- I kad su nas svi bili otpisali ove zime, mi nismo odustali. Klub je s novim sportskim direktorom Marijom Brkljačom doveo mnogo iskusnih igrača i za mene su oni bili ključni. Također, trener Željko Sopić je donio mnogo energije i discipline u momčad, te učinio da svaki pojedinac ide u istom pravcu kojeg smo svi zajedno zacrtali da bismo ostvarili cilj. Kad smo počeli zabijati golove, znao sam da ćemo ostati u ligi - naglašava iskusni Joey Suk.

NIZOZEMCI U HNL-u U ZADNJE TRI SEZONE

SEZONA 2018./2019.

Joey Suk (Gorica)

Justin Mathieu (Gorica)

SEZONA 2019./2020.

Damian van Bruggen (Inker)

Joey Suk (Gorica)

Justin Mathieu (Gorica)

Matthew Steenvoorden (Gorica)

SEZONA 2020./2021.

Mitch Apau (S. Belupo)

Damian van Bruggen (S. Belupo)

Matthew Steenvoorden (Gorica)

Joey Suk (Gorica)

SEZONA 2021./2022.

Damian van Bruggen (S. Belupo)

Justin de Haas (Lokomotiva)

Matthew Steenvoorden (Gorica)

Joey Suk (Gorica)

SEZONA 2022./2023.

Reda Boultam (Istra 1961)

Justin de Haas (Lokomotiva)

Matthew Steenvoorden (Gorica)

Joey Suk (Gorica)

Zabijao u golijadama

Suk je prošle sezone imao 30 prvenstvenih nastupa u dresu velikogoričkog kluba.

Dvaput je bio i strijelac i to u onim utakmicama kada je Gorica postizala čak pet golova, 5:4 protiv Istre i 5:2 protiv Varaždina, što je bio i posljednji Nizozemčev nastup za Turopoljce.

U pet sezona provedenih u klubu upisao je 125 odigranih službenih utakmica u dresu Gorice.

33

godine ima Suk, iskusan igrač rođen u Deventeru

300

tisuća eura vrijednost je Suka prema portalu TM

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 11:21