MATTEO CIAMBELLI Nurphoto Via Afp
NOVO IME U SVLAČIONICI

Nogometaš Barce stigao u Hrvatsku! Xavi na njega nije računao, a on poručuje: ‘Želim pomoći ovom klubu‘

Gorica je finalizirala posudbu braniča iz jednog od najvećih klubova na svijetu
Piše: Toni RoićObjavljeno: 18. srpanj 2022. 21:30

Kako je već najavio predsjednik Nenad Črnko prošloga tjedna, 23-godišnji branič Barcelone Moussa Wague će do ljeta 2023. biti član Gorice kao posuđeni igrač. Riječ je o bivšem reprezentaticu Senegala, koji je 2018. na Svjetskom prvenstvu odigrao sve tri utakmice u skupini, a u remiju protiv Japana 2:2 bio je i strijelac, čime je s nepunih 18 godina postao najmlađi afrički strijelac u povijesti Mundijala. Ukupno je za Senegal odigrao 21 utakmicu, dok je za Barcelonu odigrao šest seniorskih utakmica.

Njegovu karijeru ugrozio je događaj od nesretnog 13. prosinca 2020. godine kada je igrajući za solunski PAOK u dvoboju protiv Arisa teško ozljedio koljeno kada je nogom nespretno jako udario u vratnicu. Više od godinu dana trajao je oporavak, a više od godinu i pol Wague nije odigrao službenu utakmicu.

Trener Barcelone Xavi Hernandez nije računao na Senegalca u ovoj sezoni, predložio mu je posudbu gdje bi skupljao minute, a onda je njegov agent Andy Bara ušao u kombinaciju s Goricom koja je tražila još jednog desnog beka nakon odlaska Nigerijca Muse Muhammeda. Poslije Muse - Moussa reklo bi se, a važno je reći da će Waguea i dalje plaćati Barcelona, a on će pokušati oživjeti karijeru, pomoći Gorici i eventualno izboriti poziv senegalskog izbornika za SP u Kataru u studenom ove godine.

- Velika mi je želja ponovno zaigrati u reprezentaciji i zato je važno za mene da imam što veću minutažu ovdje. U nogometu je sve moguće i vjerujem da mi se ta želja može ostvariti. Osjećam se odlično, sretan sam što sam ovdje, što imam novu priliku. Jedva čekam ponovno igrati, nakon gotovo dvije sezone bez službenih utakmica. Veliki stadioni, sjajna atmosfera, sve je to lijepo, ali nije i najbitnije. Za mene je najvažniji nogomet, želim pomoći momčadi, pobjeđivati i ići prema naprijed. Spreman sam, psihički i fizički. Trenirao sam cijelo ovo vrijeme, nisam odmarao, tako da sam u dobroj formi - kazao je Wague nakon što je potpisao za turopoljski klub, koji mu je nakon Eupena, Barcelone, Nice i PAOK-a već peta europska destinacija.

Wague je rođen u Bignoni, malom senegalskom gradu od 30.000 stanovnika, bosonog je igrao nogomet od najranije mladosti, a sve se za njega promijenilo kada je između 140 kandidata prošao audiciju za nogometnu akademiju Aspire, pa je sa 14 godina preselio u grad Saly. To mu je bila odskočna daska za belgijski Eupen gdje dolazi kao sedamnaestogodišnjak, a trenirao ga je poznati Francuz Claude Makelele. Ubrzo je debitirao za reprezentaciju i poslije SP-a u Rusiji Barcelona je za njega izdvojila pet milijuna eura.

- Imao sam 19 godina kada sam potpisao ugovor s Barcelonom, to je bilo ostvarenje mojih snova, jedno predivno iskustvo. Upoznao sam puno sjajnih igrača, ispočetka sam bio malo sramežljiv razgovarati s njima, ali kroz neko vrijeme, kroz treninge i utakmice, navikneš se da si i ti dio te ekipe. Prvo sam krenuo u B momčadi, a nakon jedne sezone priključen sam prvoj momčadi. Nakon godinu i pol u Barceloni, otišao sam na posudbu u Francusku, u Nicu, međutim krenula je korona, odigrao sam samo pet utakmica i sve je stalo. Sezonu poslije toga otišao sam na posudbu u PAOK, odigrao sam nekoliko utakmica i onda se dogodila strašna ozljeda, koja me odvojila od travnjaka na duže vrijeme - rekao je Moussa

Wague, koji nikad ne propušta izdvojiti ulogu svog oca,

- Otac me uvijek gurao prema naprijed, kao dijete i sada kao odraslu osobu. Uvijek je tu uz mene, on mi je najveća podrška i sve što imam danas je zbog njega. Ne mogu mu dovoljno zahvaliti za sve što je napravio za mene do sada. Tu je i moj brat Bassire, također moja velika podrška, prijatelj s kojim dijelim apsolutno sve. Jako mi je drago što je došao samnom u Hrvatsku i ovo je bitan trenutak i za njega - naglasio je Wague, a sada ga čeka prvi zadatak izboriti se za mjesto u sastavu trenera Samira Toplaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 21:44